Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chlebové kůrky proměňují v Londýně v pivo a ještě na tom vydělají

  0:16aktualizováno  0:16
V Londýně rozjeli v rámci boje proti plýtvání jídlem koncept, který by mohl inspirovat i české pivovarníky či pivaře. Čerstvý chléb, který se neprodá, tu svezou do pivovaru, kde ho podle belgické receptury zpracují na pivní mok. Stejně zužitkují i chlebové kůrky, které se okrájí ze sendvičů.

Chlebové pivo Toast lze koupit za tři libry i přes internet. Kam jde výtěžek, je jasné - zaplatí další kampaně zamezující plýtvání jídlem. | foto: http://www.toastale.com/

Za společensky prospěšnou snahou stojí britská nezisková organizace Feedback, která už od roku 2009 Brity upozorňuje na alarmující plýtvání potravinami a hledá v tomto směru nejrůznější inovativní řešení.

Novým projektem našel cestu, jak smysluplně zužitkovat přebytečný chleba, který se neprodá, i chlebové kůrky, které v občerstveních okrajují ze sendvičů a většinou končí v kontejneru.

Fotogalerie

Od konce ledna obojí svážejí do pivovaru Hackney Brewery. Tam chleba i kůrky umelou na strouhanku - obsahující tedy mouku, sůl a droždí - přidají sladový ječmen, chmel, pivovarské kvasinky a vodu. Opečená chlebová kůrka prý jako karamel vyvažuje hořkou chuť chmele a výsledkem je chuť obvyklá pro pšeničná piva. Ocenil ji i známý šéfkuchař Jamie Oliver, který v Británii bojuje za lepší jídlo ve školních jídelnách (více zde) a tvrdí, že nejlepší jídlo se vaří tam, kde je málo peněz (více čtěte zde).

Jantarově zbarvené pivo příznačně pojmenovali Toast, prodává se za tři libry a celý výtěžek jde na charitativní kampaně Feedbacku, který si dal za cíl skončit s plýtváním potravinami na všech úrovních potravinového systému. Věří, že by to v konečném důsledku snížilo i zatížení životního prostředí.

I doma občas zbývá chleba. Co z něj? Pivo nebo chleboráky

A nejen to, rádi by také inspirovali lidi, aby si sami vyzkoušeli domácí výrobu piva z chleba, který jim zbyl. A nereálné to jistě není, opravdu to lze doma poměrně snadno zvládnout (veškeré informace najdete v článku zde).

Pokud si na to přesto netroufáte, můžete si to poprvé zkusit pod dohledem sládka v některém z minipivovarů (reportáž zde). A příště už to zvládnete sami doma.

Koneckonců i u nás statistiky dokládají, že každý vyhodíme několik desítek kilogramů potravin ročně. I u nás kvůli tomu před pár lety vznikla iniciativa Zachraň jídlo (naposledy vykoupili a rozdávali nedokonalé vánočky, více zde), která se snaží jít příkladem a radit, jak v tomto směru ušetřit. Takže když vám doma zbyde chleba, můžete si podle nich upéct třeba chleboráky.

Autor:




Nejčtenější

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.