Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chlebové kůrky proměňují v Londýně v pivo a ještě na tom vydělají

  0:16aktualizováno  0:16
V Londýně rozjeli v rámci boje proti plýtvání jídlem koncept, který by mohl inspirovat i české pivovarníky či pivaře. Čerstvý chléb, který se neprodá, tu svezou do pivovaru, kde ho podle belgické receptury zpracují na pivní mok. Stejně zužitkují i chlebové kůrky, které se okrájí ze sendvičů.

Chlebové pivo Toast lze koupit za tři libry i přes internet. Kam jde výtěžek, je jasné - zaplatí další kampaně zamezující plýtvání jídlem. | foto: http://www.toastale.com/

Za společensky prospěšnou snahou stojí britská nezisková organizace Feedback, která už od roku 2009 Brity upozorňuje na alarmující plýtvání potravinami a hledá v tomto směru nejrůznější inovativní řešení.

Novým projektem našel cestu, jak smysluplně zužitkovat přebytečný chleba, který se neprodá, i chlebové kůrky, které v občerstveních okrajují ze sendvičů a většinou končí v kontejneru.

Fotogalerie

Od konce ledna obojí svážejí do pivovaru Hackney Brewery. Tam chleba i kůrky umelou na strouhanku - obsahující tedy mouku, sůl a droždí - přidají sladový ječmen, chmel, pivovarské kvasinky a vodu. Opečená chlebová kůrka prý jako karamel vyvažuje hořkou chuť chmele a výsledkem je chuť obvyklá pro pšeničná piva. Ocenil ji i známý šéfkuchař Jamie Oliver, který v Británii bojuje za lepší jídlo ve školních jídelnách (více zde) a tvrdí, že nejlepší jídlo se vaří tam, kde je málo peněz (více čtěte zde).

Jantarově zbarvené pivo příznačně pojmenovali Toast, prodává se za tři libry a celý výtěžek jde na charitativní kampaně Feedbacku, který si dal za cíl skončit s plýtváním potravinami na všech úrovních potravinového systému. Věří, že by to v konečném důsledku snížilo i zatížení životního prostředí.

I doma občas zbývá chleba. Co z něj? Pivo nebo chleboráky

A nejen to, rádi by také inspirovali lidi, aby si sami vyzkoušeli domácí výrobu piva z chleba, který jim zbyl. A nereálné to jistě není, opravdu to lze doma poměrně snadno zvládnout (veškeré informace najdete v článku zde).

Pokud si na to přesto netroufáte, můžete si to poprvé zkusit pod dohledem sládka v některém z minipivovarů (reportáž zde). A příště už to zvládnete sami doma.

Koneckonců i u nás statistiky dokládají, že každý vyhodíme několik desítek kilogramů potravin ročně. I u nás kvůli tomu před pár lety vznikla iniciativa Zachraň jídlo (naposledy vykoupili a rozdávali nedokonalé vánočky, více zde), která se snaží jít příkladem a radit, jak v tomto směru ušetřit. Takže když vám doma zbyde chleba, můžete si podle nich upéct třeba chleboráky.

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.