Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V nejlepší české hospodě slánku nenajdete. Ochucuje jen kuchař

Restaurace Terasa U Zlaté studně získala první místo v právě vydaném nejnovějším Maurerově průvodci po nejlepších restauracích Česka. Redaktorka MF DNES šla zjistit proč.

Šéfkuchař Pavel Sapík ukazuje interiér restaurace Terasa U Zlaté studně, která vyhrála letošní ročenku nejlepších restaurací. | foto: MF DNES

Vyhlídka na Prahu z restaurace Terasa U Zlaté studně na Malé Straně snad nemá konkurenci. "Tady by člověku chutnala snad i svíčková z nejposlednější hospody," říkám si v duchu.

Tak to ale není. Tamní mistři v oboru gastronomie vědí, že na smysly návštěvníků se musí působit komplexně. "Zlatá studně" se letos poprvé vyhoupla na špici žebříčku Grand Restaurant. Tak dobrá, uvidíme, co udělá pár chodů s neškoleným jazykem příležitostného klienta běžného lokálu.

O nejlepší restauraci

Pražská restaurace Terasa U Zlaté studně letos poprvé zvítězila v soutěži Grand Restaurant. Loni se umístila jako druhá.

Ročenku se žebříčkem nejlepších restaurací v Česku, které hodnotí hosté, vydává Pavel Maurer. Soutěž má šestnáctiletou historii. 

"Zlatá studně" se nachází ve čtvrtém patře stejnojmenného hotelu. Historie budovy sahá až do roku 1528. Od dubna do října nabízí hostům ještě 40 míst na terase s vyhlídkou na Prahu.

Z menu:

  • Tradiční dršťková polévka za 140 korun
  • Smažený kuřecí řízek s jemnou bramborovou kaší za 420 korun
  • Domácí špagety s bazalkovým pestem za 320 korun
  • Ořechové palačinky s javorovým sirupem a ovocem za 190 korun

Nahlížím do degustačního menu. Jeho sedm chodů přijde i s vínem na 3 300 korun. Což takhle dát si kachní játra Foie Gras? Chuťově lahůdka, leč při komentáři mi sousta v krku lehce zhořknou.

"Vlastně teď jíte zduřelá játra. Dřív kachny zakopali do země a krmili, ale v řadě zemí to pak zakázali a přesunuli ptáky do klecí. Během pár minut se tak do kachny dostane kilo a půl kukuřice. My je vozíme z Maďarska. Celý svět si tuto pochoutku oblíbil," líčí šéfkuchař Pavel Sapík. Hádám, že ochránci zvířat mezi zdejšími strávníky nebudou.

K játrům vrchní číšník Martin Danko nalévá lehce nasládlé víno Hibernal – výběr z bobulí.

Degustační menu v restauraci Terasa U Zlaté studně prý patří k nejprodávanějším. Oblibě se těší také royal steak z argentinské svíčkové a bramborové pyré s lanýži, které šéfkuchař označuje kvůli výrazné chuti za pánské jídlo. Přijde na 1 150 korun.

"Ženy ale upřednostňují spíš jemnější a lehčí pokrmy, například ryby," dodává šéf restaurace Michal Motyčka.

Proč ne? Na talíři mi vzápětí spočine svatopetrská ryba zvaná pilobřich, která podle mých hostitelů patří mezi velkou rybí šestku. Ze zvyku zapátrám očima po slánce, ale tu v top restauraci nenajdete. "Sůl a pepř je jen na vyžádání. Za jídlo zodpovídám já a lidé k nám chodí za chutěmi podle mého," říká šestatřicetiletý Sapík, hvězda ve svém oboru.

Třetí chod mi pasuje nejvíc ze všech. Bramborové povidlové tašky s lesními plody posypané mletými ořechy se rozplývají na jazyku. "Degustace by měla gradovat. Není dobré dát největší pecky na začátku," říká Michal Motyčka.

Česká jídla tu prý vaří hlavně kvůli cizincům, například svíčkovou, která přijde na 720 korun. Žádané jsou prý romantické večeře. Není výjimkou, že za ni dvojice utratí s vínem i několik desítek tisíc. V nabídce mají dokonce speciální balíček pro žádosti o ruku.

V novém interiéru z dílny italských architektů se člověk cítí vskutku královsky. Na talířích se vzdouvají bílé plachty ubrousků a la Opera v Sydney, kávu podávají v porcelánu z mletých buvolích kostí s příměsí křišťálu. Pokrmy se připravují z prvotřídních surovin.

Jak se pak divit těm cenám? V ročence Pavla Maurera se po právu hodnotí vedle jídla i úroveň interiéru a obsluhy. "Host si od nás musí odnést dlouhodobý zážitek. Stavíme na individuálním přístupu. Pečeme si sami sedm druhů pečiva, chléb, děláme si vlastní jogurty," líčí šéfkuchař.

Stejně jako šéf Motyčka neskrývá ctižádost vyniknout. "Z úspěchu se radujeme, přáli jsme si ho. Nikdy jsme nechtěli být v davu," loučí se šéfkuchař Sapík.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

3. dubna 2025  14:30

Zoo Praha má mladý pár úžasných stromových varanů, budou nejdelší na světě

Milovníky plazů nepochybně potěší, že v Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali...

3. dubna 2025

KVÍZ: Jste správní foodies? Otestujte se, jak se vyznáte v názvech pokrmů

Mnohdy se stane, že si zajdete do lepší restaurace. Jenže při pohledu do jídelního lístku jste v rozpacích a podle názvu nepoznáte, co si vlastně vybrat. A hlavně – co naservírují, jak to bude...

vydáno 3. dubna 2025

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025