Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česká jablka nemohou do obchodu, kvůli suchu nedorostla do norem EU

  10:07aktualizováno  10:07
Ovocnáři hlásí problém. Do podzimní sklizně se promítlo půlroční sucho a tropická vedra, takže třeba úroda jablek bude oproti odhadům až o deset tisíc tun nižší. Meteorologové sice hlásí na říjen vydatné deště, ale to už situaci nezvrátí.

Jablka musí podle normy EU dorůst minimálně průměru 6,5 centimetrů. | foto: Profimedia.cz

„I kdyby teď čtyři týdny soustavně drobně pršelo – což je pro vsakování vody nejlepší – letos už to pravděpodobně nedoženeme,“ podotýká Petr Bouška z Výzkumného ústavu vodohospodářského.

Jablka tak častěji zamíří do moštáren namísto do obchodů. Mnohým se totiž nepodařilo dorůst do velikosti požadované EU, čili průměru šest a půl centimetrů.

Na velikosti plodu se totiž sucho odrazilo především u ovoce s dlouhou vegetační dobou, což je právě tento případ. Aby mohla jít do obchodů, musí u většiny odrůd docílit průměru minimálně 6,5 centimetru. Jen u některých menších odrůd platí velkorysejší, šesticentimetrová hranice, to je třeba případ Coxovy renety.

„Očekáváme sklizeň přes 140 tisíc tun jablek, což celkově není zase tak špatné. Problém je, že větší množství plodů než obvykle půjde nikoliv do obchodů, ale do moštáren. Z menších jablek, které nevyhoví normě, se vyrábějí jablečné koncentráty, náplně do koláčů nebo dětské výživy. K tomuto využití však musí být jablka pěstována jiným způsobem a bez chemie,“ vysvětluje předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.

Ztráty na tržbách za chybějících deset tisíc tun činí zhruba sto milionů korun. Minimálně o dvojnásobek ovocnáři přijdou kvůli horší kvalitě jablek.

Autoři:


Témata: Hobby - zahrada


Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.