Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Ostravě se představuje pardálí slečna. Jméno Wanita vybrali školáci

  8:15aktualizováno  8:15
Mládě pardála obláčkového z ostravské zoologické zahrady už má jméno. Školáci z Orlové na Karvinsku vybrali pojmenování Wanita, což v malajštině znamená slečna. Odchov vzácné šelmičky pokračuje bez problémů, a to i přes nezkušenost pardálí matky - prvorodičky.

Samička pardála obláčkového ze ZOO Ostrava dostala jméno Wanita, malajsky slečna. (19.listopadu 2011) | foto: Jan Pluháček ZOO Ostrava

Wanita se narodila 23. července, ale veřejnost mládě poprvé spatřila po zhruba pěti týdnech. Ošetřovatelé měli obavy z nevyzpytatelného chování matky - prvorodičky. Svého potomka si sice občas pletla s hračkou, ale brzy se naplno projevily mateřské pudy (podrobnosti o prvních týdnech mláděte čtěte zde).

Když odchov pokračoval bez komplikací, přišlo na řadu pojmenování. Podobně jako v případě indického pojmenování ostravského slůněte Rashmi (česky Jasný paprsek - více zde) je i u pardálů zvyklostí dávat jméno podle domoviny zvířete, v případě pardála obláčkovitého jihovýchodní Asie.

"Jméno vybraly děti ze Základní školy Školní 862 z Orlové-Lutyně, protože jsou dlouholetými sponzory naší zoo a pardálici pomyslně adoptovaly," vysvětlila mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Samička pardála obláčkového ze ZOO Ostrava dostala jméno Wanita, malajsky

Volba nakonec padla na malajské pojmenování Wanita, tedy slečna. "Malá Wanita se má čile k světu. Postupně objevuje v doprovodu rodičů i venkovní výběh. Trpěliví návštěvníci mohou zahlédnout, jak balancuje na větvích keřů a jak se učí správným dovednostem šelmy. Je ale ještě velmi plachá, proto se ráda schovává i ve vnitřních prostorech," popsala mluvčí. Pokud pardálí slečna odpočívá v boudě, mohou šelmičku lidé sledovat z kamerového přenosu v pavilonu indických zvířat.

Wanita však v Ostravě zůstane jen pár měsíců. Do jednoho roku od narození se musí přestěhovat do jiné zoo k nepříbuznému samečkovi, aby založili další pardálí rodinu. "Zatím nevíme, kam se Wanita přestěhuje," řekla Kalousková.

Kontrola pohlaví mláděte pardála obláčkového.
Samička pardála obláčkového ze Zoologické zahrady v Ostravě.

Ostravské pardálí mládě zhruba pět týdnu po narození.

Pardál obláčkový, zvaný také levhart obláčkový, je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček. Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V oblasti Himálají vystupuje až do výšky 2 500 m n. m. Na celém území jeho výskytu dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi. Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto krásně zbarvenou kočku nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi. Její počty v přírodě jsou odhadovány na deset tisíc jedinců.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.