Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Praze startuje největší evropský svátek šampaňského

  8:26aktualizováno  8:26
V pražském Obecním domě začíná dnes, tedy ve čtvrtek 3. 10. unikátní akce Grand Jour de Champagne. Jde o jedinečnou událost svého druhu na světě, kde se prezentují zástupci šampaňských vín pospolu.

Na akci se představí patnáct domů z oblasti Champagne. | foto: Profimedia.cz

Podle patrona akce, světoznámého odborníka na vína z Champagne Richarda Juhlina, velkolepé budovy a prostory Obecního domu slouží jako skvělé prostředí pro vychutnání nápoje králů. Celkem se zde představí patnáct šampaňských domů, vrcholem bude jako vždy tradiční velká Champagne Exhibition v pátek od 13 do 19 hodin ve Smetanově síni.

Obdoby nemá ani Mezinárodní sommeliérská soutěž zaměřená pouze na champagne, která se zde odehraje již potřetí. Vrcholem gastronomické části bude banket francouzského šéfkuchaře Jacquese Auffrayse ve Francouzské restauraci Obecního domu.

Proběhne třináct setkání

Šampaňské

Šumivé víno vyráběné vyvoláním sekundárního kvašení vína v lahvi, čímž se vytváří oxid uhličitý.

Zatímco takto vzniklé sekty pocházejí z mnoha vinařských oblastí světa, víno s označením Champagne může vzniknout pouze v této nejseverněji položené francouzské oblasti zhruba 100 km severovýchodně od Paříže, kde se v 17. století zrodilo a kde byl do detailů vypilován unikátní postup nazvaný Methode Traditionelle.

První slavné šampaňské domy vznikly v Remeši, kde byli ve zdejší katedrále od 12. do 19. století korunováni všichni francouzští králové. I s tímto ceremoniálem je šampaňské neodmyslitelně spojeno.

Dohromady se do soboty uskuteční třináct nejrůznějších setkání, při nichž si milovníci ušlechtilých bublinek mohou v rámci Grand Jour de Champagne vychutnávat spojení tohoto vína s pokrmy, degustovat, srovnávat, užít si nové zážitky a emoce. "Atmosféra tu bývá tak neuchopitelná, jako šumění bublinek ve skleničce champagne," komentuje Juhlin.

Novinkou je letos banket v restauraci SaSaZu, odrážející nový současný trend spojení asijské kuchyně a champagne. Tento směr bude sledovat i tématická degustace sushi a champagne v prostorách Soho Restaurantu. Na snídani v hotelu Kempinski Hybernska Prague pak kuchařští mistři nově představí obyčejná jídla jako míchaná vajíčka v neobyčejném provedení – tedy s lanýži a opět vínem champagne.

Najdete i rozumné ceny

Není divu, že zájem o akci je velký, ve skutečnosti si šampaňské, tedy šumivá vína pocházející z francouzské oblasti Champagne Češi žádají stále víc. A vedle některých případů velkých gigantů, kdy se ceny šplhají často až nesmyslně vysoko, stojí stále širší nabídka zajímavých a cenově mnohem přístupnějších menších domů.

Pravda, silné značky mají své legendy a silný marketing, nicméně sebevýživnější historky by nestačily, kdyby toto víno vyrobené téměř výhradně z modrých odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a bílé odrůdy Chardonnay nebylo mimořádné.

Z handicapu udělali přednost

Ve skutečnosti je paradoxně Champagne jako nejsevernější francouzská vinařská apelace na výrobu vína vlastně velmi mizerná, má křídové podloží, trpí výkyvy teplot a počasí, vína jsou hodně kyselá. Prostě nic moc, a zvlášť v případě modrých odrůd stěží pitelná břečka s vysokým obsahem kyselin a malým obsahem alkoholu.

Na druhé straně je však právě to ideální vstupní předpoklad k tomu, aby druhotným kvašením v lahvi dostalo víno neopakovatelnou kvalitu, která je prakticky nedosažitelná jinde na světě, ať už jde o španělskou cavu, francouzský crémant, italskou franciacortu, tedy jiné sekty, byť vyrobené totožnou metodou.

Podrobný program všech doprovodných akcí najdete na internetových stránkách svátku šampaňského.

Autoři:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek
Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek

Přihlaste se na eMimino.cz a zeptejte se zkušenějších maminek na cokoliv, co vás zajímá.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.