Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Praze startuje největší evropský svátek šampaňského

  8:26aktualizováno  8:26
V pražském Obecním domě začíná dnes, tedy ve čtvrtek 3. 10. unikátní akce Grand Jour de Champagne. Jde o jedinečnou událost svého druhu na světě, kde se prezentují zástupci šampaňských vín pospolu.

Na akci se představí patnáct domů z oblasti Champagne. | foto: Profimedia.cz

Podle patrona akce, světoznámého odborníka na vína z Champagne Richarda Juhlina, velkolepé budovy a prostory Obecního domu slouží jako skvělé prostředí pro vychutnání nápoje králů. Celkem se zde představí patnáct šampaňských domů, vrcholem bude jako vždy tradiční velká Champagne Exhibition v pátek od 13 do 19 hodin ve Smetanově síni.

Obdoby nemá ani Mezinárodní sommeliérská soutěž zaměřená pouze na champagne, která se zde odehraje již potřetí. Vrcholem gastronomické části bude banket francouzského šéfkuchaře Jacquese Auffrayse ve Francouzské restauraci Obecního domu.

Proběhne třináct setkání

Šampaňské

Šumivé víno vyráběné vyvoláním sekundárního kvašení vína v lahvi, čímž se vytváří oxid uhličitý.

Zatímco takto vzniklé sekty pocházejí z mnoha vinařských oblastí světa, víno s označením Champagne může vzniknout pouze v této nejseverněji položené francouzské oblasti zhruba 100 km severovýchodně od Paříže, kde se v 17. století zrodilo a kde byl do detailů vypilován unikátní postup nazvaný Methode Traditionelle.

První slavné šampaňské domy vznikly v Remeši, kde byli ve zdejší katedrále od 12. do 19. století korunováni všichni francouzští králové. I s tímto ceremoniálem je šampaňské neodmyslitelně spojeno.

Dohromady se do soboty uskuteční třináct nejrůznějších setkání, při nichž si milovníci ušlechtilých bublinek mohou v rámci Grand Jour de Champagne vychutnávat spojení tohoto vína s pokrmy, degustovat, srovnávat, užít si nové zážitky a emoce. "Atmosféra tu bývá tak neuchopitelná, jako šumění bublinek ve skleničce champagne," komentuje Juhlin.

Novinkou je letos banket v restauraci SaSaZu, odrážející nový současný trend spojení asijské kuchyně a champagne. Tento směr bude sledovat i tématická degustace sushi a champagne v prostorách Soho Restaurantu. Na snídani v hotelu Kempinski Hybernska Prague pak kuchařští mistři nově představí obyčejná jídla jako míchaná vajíčka v neobyčejném provedení – tedy s lanýži a opět vínem champagne.

Najdete i rozumné ceny

Není divu, že zájem o akci je velký, ve skutečnosti si šampaňské, tedy šumivá vína pocházející z francouzské oblasti Champagne Češi žádají stále víc. A vedle některých případů velkých gigantů, kdy se ceny šplhají často až nesmyslně vysoko, stojí stále širší nabídka zajímavých a cenově mnohem přístupnějších menších domů.

Pravda, silné značky mají své legendy a silný marketing, nicméně sebevýživnější historky by nestačily, kdyby toto víno vyrobené téměř výhradně z modrých odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a bílé odrůdy Chardonnay nebylo mimořádné.

Z handicapu udělali přednost

Ve skutečnosti je paradoxně Champagne jako nejsevernější francouzská vinařská apelace na výrobu vína vlastně velmi mizerná, má křídové podloží, trpí výkyvy teplot a počasí, vína jsou hodně kyselá. Prostě nic moc, a zvlášť v případě modrých odrůd stěží pitelná břečka s vysokým obsahem kyselin a malým obsahem alkoholu.

Na druhé straně je však právě to ideální vstupní předpoklad k tomu, aby druhotným kvašením v lahvi dostalo víno neopakovatelnou kvalitu, která je prakticky nedosažitelná jinde na světě, ať už jde o španělskou cavu, francouzský crémant, italskou franciacortu, tedy jiné sekty, byť vyrobené totožnou metodou.

Podrobný program všech doprovodných akcí najdete na internetových stránkách svátku šampaňského.

Autoři:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.