Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Praze startuje největší evropský svátek šampaňského

  8:26aktualizováno  8:26
V pražském Obecním domě začíná dnes, tedy ve čtvrtek 3. 10. unikátní akce Grand Jour de Champagne. Jde o jedinečnou událost svého druhu na světě, kde se prezentují zástupci šampaňských vín pospolu.

Na akci se představí patnáct domů z oblasti Champagne. | foto: Profimedia.cz

Podle patrona akce, světoznámého odborníka na vína z Champagne Richarda Juhlina, velkolepé budovy a prostory Obecního domu slouží jako skvělé prostředí pro vychutnání nápoje králů. Celkem se zde představí patnáct šampaňských domů, vrcholem bude jako vždy tradiční velká Champagne Exhibition v pátek od 13 do 19 hodin ve Smetanově síni.

Obdoby nemá ani Mezinárodní sommeliérská soutěž zaměřená pouze na champagne, která se zde odehraje již potřetí. Vrcholem gastronomické části bude banket francouzského šéfkuchaře Jacquese Auffrayse ve Francouzské restauraci Obecního domu.

Proběhne třináct setkání

Šampaňské

Šumivé víno vyráběné vyvoláním sekundárního kvašení vína v lahvi, čímž se vytváří oxid uhličitý.

Zatímco takto vzniklé sekty pocházejí z mnoha vinařských oblastí světa, víno s označením Champagne může vzniknout pouze v této nejseverněji položené francouzské oblasti zhruba 100 km severovýchodně od Paříže, kde se v 17. století zrodilo a kde byl do detailů vypilován unikátní postup nazvaný Methode Traditionelle.

První slavné šampaňské domy vznikly v Remeši, kde byli ve zdejší katedrále od 12. do 19. století korunováni všichni francouzští králové. I s tímto ceremoniálem je šampaňské neodmyslitelně spojeno.

Dohromady se do soboty uskuteční třináct nejrůznějších setkání, při nichž si milovníci ušlechtilých bublinek mohou v rámci Grand Jour de Champagne vychutnávat spojení tohoto vína s pokrmy, degustovat, srovnávat, užít si nové zážitky a emoce. "Atmosféra tu bývá tak neuchopitelná, jako šumění bublinek ve skleničce champagne," komentuje Juhlin.

Novinkou je letos banket v restauraci SaSaZu, odrážející nový současný trend spojení asijské kuchyně a champagne. Tento směr bude sledovat i tématická degustace sushi a champagne v prostorách Soho Restaurantu. Na snídani v hotelu Kempinski Hybernska Prague pak kuchařští mistři nově představí obyčejná jídla jako míchaná vajíčka v neobyčejném provedení – tedy s lanýži a opět vínem champagne.

Najdete i rozumné ceny

Není divu, že zájem o akci je velký, ve skutečnosti si šampaňské, tedy šumivá vína pocházející z francouzské oblasti Champagne Češi žádají stále víc. A vedle některých případů velkých gigantů, kdy se ceny šplhají často až nesmyslně vysoko, stojí stále širší nabídka zajímavých a cenově mnohem přístupnějších menších domů.

Pravda, silné značky mají své legendy a silný marketing, nicméně sebevýživnější historky by nestačily, kdyby toto víno vyrobené téměř výhradně z modrých odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a bílé odrůdy Chardonnay nebylo mimořádné.

Z handicapu udělali přednost

Ve skutečnosti je paradoxně Champagne jako nejsevernější francouzská vinařská apelace na výrobu vína vlastně velmi mizerná, má křídové podloží, trpí výkyvy teplot a počasí, vína jsou hodně kyselá. Prostě nic moc, a zvlášť v případě modrých odrůd stěží pitelná břečka s vysokým obsahem kyselin a malým obsahem alkoholu.

Na druhé straně je však právě to ideální vstupní předpoklad k tomu, aby druhotným kvašením v lahvi dostalo víno neopakovatelnou kvalitu, která je prakticky nedosažitelná jinde na světě, ať už jde o španělskou cavu, francouzský crémant, italskou franciacortu, tedy jiné sekty, byť vyrobené totožnou metodou.

Podrobný program všech doprovodných akcí najdete na internetových stránkách svátku šampaňského.

Autoři:




Nejčtenější

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Solární panely integrované do žaluzií
Nemáte na solární střechu? Ušetřete levnými solárními žaluziemi

Yevgen Erik z Kalifornie vymyslel systém pro všechny, kteří si nemohou na svou střechu namontovat solární panely. Nainstaloval je do žaluzií, které se neustále...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.