Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V pražské vodě není po lécích ani stopy, ukázaly rozbory

Víme první   0:04aktualizováno  0:04
Pražské vodárny a kanalizace zveřejnily výsledky nezávislých analýz. Ty dokazují, že parametry týkající se přítomnosti antibiotik či léků tišících bolest v kohoutkové vodě jsou pod stanovenými limity. Podnik rozborem reagoval na nařčení výrobců balených vod, že voda z vodovodního řádu obsahuje zbytky léků.

Vodu natočenou z kohoutku nechte alespoň půl hodinky odstát, aby z ní vyprchal chlór | foto: Profimedia.cz

Zhruba před dvěma týdny Hobby.cz uveřejnilo výsledky testů balené vody a vody z kohoutku, čtěte Čerstvé výsledky testů vody: kohoutková převálcovala balenou. Pražské vodovody a kanalizace tehdy měly na svých webových stránkách k nahlédnutí pouze sedm vybraných parametrů aktuálních rozborů.

Pražská kohoutková voda je čistá

Poté, co firmy dodávající na trh balenou vodu vyslovily podezření, že ta kohoutková obsahuje mimo jiné zbytky léků, zveřejnily nyní PVK na svém webu aktuální rozbor s 93 parametry. Ten je k nahlédnutí zde. Statistiky vycházejí z odběrů přímo u spotřebitelů.

Podle tiskové mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcely Dvořákové se budou testy na webu jednou měsíčně aktualizovat. "V Praze jsou všechny ukazatele pod limit, nemusíme nic tajit," dodala pro iDNES.cz. Přislíbila také, že pro porovnání bude možné dohledat i rozbory z minulých měsíců.

Testy nenašly ani olovo či pesticidy

Bez vody se lidský organismus neobejde. Každý se musí rozhodnout sám, jestli dá přednost vodě balené či z kohoutku PVK si u nezávislé laboratoře objednaly také analýzy pitné vody, které testují přítomnost léků. "Vzorky byly odebrány jednak v úpravně vody Želivka, pak z vodárny Káraný a z pražské vodovodní sítě. V Podolské vodárně se voda od povodní nevyrábí, je to rezervní zdroj. Všechny výsledky dopadly pro kohoutkovou vodu dobře, vše bylo pod hranicí stanovitelnosti," komentuje Dvořáková.

Zároveň odmítla některé starší rozbory dělané pod čistírnami. Ty podle ní pocházejí z doby, kdy se metody analýz teprve vyvíjely a byla velká pravděpodobnost chyb.

Nyní bylo zkontrolováno celkem sedm chemických sloučenin, které jsou součástí léků tišících bolest či antibiotik. Jednalo se o Ibuprofen, Sulfamethoxazol, Diclofenac, Karbamazepin, Erythromycin, Iopamidol a Iopromide. Ve všech vzorcích kohoutkové vody byly sledované chemické sloučeniny v tak malém množství, že byly pod mezí stanovitelnosti .

Stejně tak má být v Praze voda kvalitní a v pořádku i co se týká limitů olova či pesticidů. "Vše je o řád pod limitem," doplňuje Dvořáková.





Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.