Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Tanzánii vyfotili unikátní bílou žirafu. Trpí leucismem

aktualizováno 
Vzácnou žirafu, pojmenovanou Omo, spatřili a vyfotili v parku Tarangire v Tanzánii. V porovnání s pigmentací ostatních žiraf je Omo jen jejich bledým stínem.

Ochránce zvěře z Tanzánské přírodní rezervace Derek Lee první vyfotil bílou žirafu Omo. | foto: Profimedia.cz

„Leucismus je genetické onemocnění, které má za následek, že kožní buňky nejsou schopné vytvořit pigmenty. Proto zvíře vypadá bledě a vytváří jen neurčité vzory ve srovnání s běžným zabarvením žiraf,“ popsal Derek Lee z národního parku Tarangire televizi ABC News.

Žirafa se vzácnou genetickou vadou Leucismem

Žirafa se vzácnou genetickou vadou Leucismem

„U žiraf jde o velmi vzácný jev a u nás je to teprve druhý výskyt za posledních dvacet let. A v této oblasti žije více než 3000 žiraf,“ řekl. On byl také ten, kdo Omo první vyfotil. Nyní se však obává, že by pytláci kvůli nezvyklému zabarvení mohli na ojedinělé zvíře uspořádat hon.

„Je nezákonné v Tanzánii zabíjet žirafy, protože se považují za národní zvíře. Ale oblast kolem Tarangire je známá ilegálním lovem pro maso. A trpí tím všechny žirafy. Nejen bílé jako Omo,“ upozorňuje Lee.

Ochránce žiraf doufá, že by se díky unikátnímu albínovi mohla stočit mediální pozornost k vymírání žiraf v Africe. V roce 1999 jich tam bylo 140 000, dnes se odhaduje, že jich zbývá jen kolem 80 000 jedinců.

Správce parku pobavilo, že na snímku ojedinělé bílé žirafy nejvíce lidi zajímalo, zda žije opravdu mezi ostatními žirafami. On sám tím není tak udiven. Už několikrát zažil, že i odlišně zbarvení jedinci žili mezi zástupci svého druhu a bez problémů se dokázali včlenit do komunity, čímž se často liší od nás lidí.

Podívejte se na video, jak se uspává žirafa, které je potřeba ostříhat paznehty.

Autor:




Nejčtenější

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...
Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.