Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V truhlářské dílně - brousíme dřevo

aktualizováno 
Aby byl povrch dřeva hladký a připravený pro další úpravu (lakování, moření), je nutné ho nejdříve zbavit všech nerovností. Truhlář Radek Hnízdil nám poradí, jak na to.

Budete-li přebrušovat ručně, použijte vždy špalík. Pokud byste totiž drželi brusný papír pouze v dlani či prstech, povrch dřeva by nikdy nebyl rovný. Podle plochy zvolte také velikost špalíku. Na malé záhyby a skuliny použijte menší velikost. Nutné je vždy dbát na to, aby piliny, které při broušení vznikají, neucpávaly povrch brusného papíru. Proto je nutné ho občas vyklepat a piliny z povrchu vždy odstranit.

. TIP

Při broušení surového dřeva postupujte vždy ve směru let. V opačném případě můžete dřevo poškrábat. Rýhy jsou viditelné často až po nalakování.

Pokud potřebujete přebrousit velmi hrubě nařezané dřevo, použijte v prvním kroku elektrický hoblík, který materiál vyrovná. Teprve potom můžete pokračovat v broušení.

Brusný papír

Pokud nepoužijete správný brusný papír, můžete celé dílo zkazit. Řiďte se následujícím doporučením. V obchodě vybírejte brusný papír na dřevo. Číslo na zadní straně znamená počet brusných zrn na cm2. Čím větší číslo, tím je brusný papír jemnější. Plochu dřeva začínejte brousit nejdříve hrubším brusným papírem - například s číslem 120. Čtyřstovku pak použijte na jemné dobroušení (dohlazení) povrchu.

Pokud jste postupovali správně, měla by být obroušená plocha hladká a připravená na další ošetření. Pozor však na kvalitu dřeva, které brousíte. Mělo by být zdravé a suché. V případě, že je materiál vlhký, počítejte s tím, že nikdy nedocílíte požadovaného výsledku - hladkého povrchu.

Ve spolupráci s Truhlářstvím Radek Hnízdil

Autor:




Nejčtenější

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.