Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V truhlářské dílně - brousíme dřevo

aktualizováno 
Aby byl povrch dřeva hladký a připravený pro další úpravu (lakování, moření), je nutné ho nejdříve zbavit všech nerovností. Truhlář Radek Hnízdil nám poradí, jak na to.

Budete-li přebrušovat ručně, použijte vždy špalík. Pokud byste totiž drželi brusný papír pouze v dlani či prstech, povrch dřeva by nikdy nebyl rovný. Podle plochy zvolte také velikost špalíku. Na malé záhyby a skuliny použijte menší velikost. Nutné je vždy dbát na to, aby piliny, které při broušení vznikají, neucpávaly povrch brusného papíru. Proto je nutné ho občas vyklepat a piliny z povrchu vždy odstranit.

. TIP

Při broušení surového dřeva postupujte vždy ve směru let. V opačném případě můžete dřevo poškrábat. Rýhy jsou viditelné často až po nalakování.

Pokud potřebujete přebrousit velmi hrubě nařezané dřevo, použijte v prvním kroku elektrický hoblík, který materiál vyrovná. Teprve potom můžete pokračovat v broušení.

Brusný papír

Pokud nepoužijete správný brusný papír, můžete celé dílo zkazit. Řiďte se následujícím doporučením. V obchodě vybírejte brusný papír na dřevo. Číslo na zadní straně znamená počet brusných zrn na cm2. Čím větší číslo, tím je brusný papír jemnější. Plochu dřeva začínejte brousit nejdříve hrubším brusným papírem - například s číslem 120. Čtyřstovku pak použijte na jemné dobroušení (dohlazení) povrchu.

Pokud jste postupovali správně, měla by být obroušená plocha hladká a připravená na další ošetření. Pozor však na kvalitu dřeva, které brousíte. Mělo by být zdravé a suché. V případě, že je materiál vlhký, počítejte s tím, že nikdy nedocílíte požadovaného výsledku - hladkého povrchu.

Ve spolupráci s Truhlářstvím Radek Hnízdil

Autor:




Nejčtenější

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.