Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V tuňákové konzervě vůbec nemusí být tuňák, ukázaly testy

  10:00
Při koupi konzervy označené jako tuňák vás čeká hned několik nástrah. Konzerva nemusí obsahovat tuňáka žádného, protože dle evropského nařízení se jako tuňák může prodávat i tunec pruhovaný. Navíc jsou kvůli masu tuňáků loveni i delfíni.

I maso tuňáka z konzervy by mělo vonět a nebýt nepříjemně cítit rybinou. | foto: Profimedia.cz

Spotřebitelský časopis dTest nechal zkontrolovat 25 konzerv s touto oblíbenou rybou a některé z nich se nedaly označit za kvalitní ani náhodou. Buď obsahovaly maso z nepravého tuňáka nebo měly zvýšený obsah toxického amoniaku. Z některých konzerv se navíc linul nepříjemný zápach nebo mělo rybí maso podivnou příchuť.

Pravých tuňáků je málo, tak je nahrazuje tunec

Tuňák obecný

"Ukázalo se, že není radno spokojit se s tím, že na konzervě je napsáno tuňák. On totiž není tuňák jako tuňák. Ti opravdu praví jsou z rodu Thunnus, ostatní z rodů Sarda a Euthynnus. A možná proto, že těch pravých tuňáků už v oceánech a mořích tolik není, dle evropského nařízení rozšířil jejich řadu tunec pruhovaný z rodu Euthynnus," prozradila překvapivou informaci šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

U jedenácti z 25 testovaných výrobků zůstává utajeno, jaká ryba se skutečně v konzervě skrývá. Tipni si, zákazníku. "Kdyby to byl pravý tuňák, tak se s ním výrobci budou jistě chlubit," naznačuje Rozová, jak k nákupu konzerv s tuňákem přistupovat. Skutečný obsah konzervy logicky neoznačují hlavně ti výrobci, kteří se pravým tuňákem chlubit nemohou.

V sítích často uvíznou i delfíni

Ještě v 50. letech 20. století chytali rybáři tuňáky na udice. Poté se spustily průmyslové metody lovu, které stavy tuňáka decimují natolik, že nyní žije v Atlantiku odhadem jen 15 procent tuňáků ve srovnání s dobami před zavedením lovu do sítí.

Helikoptéry a čluny vyhledávají hejna tuňáků, které prozradí delfíni zdržující se na hladině. Ti se podobně jako tuňáci drží hejn sardinek, sleďů, makrel a dalších menších druhů ryb, kterými se živí. Rybářská loď obkrouží dostihnuté hejno měšcovitou sítí, jejíž spodní okraj sahá desítky metrů pod hladinu. Jakmile se kruh sítě uzavře, stáhnou rybáři i její spodek a ze sítě není úniku. V síti však uvíznou nejenom tuňáci, ale i delfíni.

I kdybyste se zřekli masa z tuňáka, delfíny tím nezachráníte. K jejich ochraně ale můžete přispět cíleným výběrem takových produktů z tuňáka, které jsou označeny symbolem "Dolphin safe" nebo "Dolphin friendly". 

Dolphin Safe: lov tuňáků (hlavně žlutoploutvého) bez obklíčení delfínů. Zavedena v devadesátých letech americkou nevládní organizací Earth Island Institute (EII).

Dolphin Friendly: lov tuňáků s postupným omezením počtu delfínů chycených do sítí až na nulu. Zavedena Dohodou o mezinárodním programu ochrany delfínů (AIDCP); obsahuje povinnosti a opatření, která musí být plněna a implementována během rybolovu ve východním Pacifiku. Výlovy tuňáků chycených podle pravidel AIDCP nemohou být prodávány na americkém trhu jako "Dolphin Safe".

Alergici pozor, použitý olej může být i sójový

Je-li na konzervě uvedeno "přírodní" či "ve vlastní šťávě", což je jedno a to samé, nemusíte blíže studovat složení. Buď je jako nálev použita tekutina vylučující se z ryby během vaření před konzervací, nebo solný roztok, případně spolu s bylinkami a kořením. Pokud ale dáváte přednost tuňákovi v oleji, pečlivě si hlídejte, v jakém se "koupe".

"Výrobci mohou uvádět a také uvádějí pouze označení "v rostlinném oleji". Ale mnozí z nich už v deklarovaném složení nedodávají, neboť dodávat nemusí, v kterém konkrétním oleji. A protože mohou používat rostlinné oleje jak samostatně, tak v jejich směsi, je jisté, že v konzervě bude směska, protože je vyjde mnohem levněji než čistý rostlinný olej," přidává další indicii, jak vybrat dobrou konzervu z tuňáka Ida Rozová.

Pokud jste tedy alergičtí na sóju, buďte bdělí. Je-li v obchodním názvu konzervy uveden rostlinný olej, v každém případě si pečlivě prostudujte složení. Až teprve v něm bylo u několika výrobků uvedeno, že byl použit olej sójový. Ve směskách se samozřejmě může vyskytovat i olej sójový, takže na takovou konzervu by měl alergik raději zapomenout.

Ten, kdo trpí nesnášenlivostí vůči histaminu, by se měl tuňáka vzdát už ze zásady. Již velice malé množství, které zdravému člověku neublíží, by u něj mohlo vést k zarudnutí obličeje a ucpanému nosu.

V některých případech ovšem nebylo spolehlivé ani uvedení přesného údaje. "U tuňáka v oleji značky Albert Quality a drceného tuňáka Giana byl namísto deklarovaného sójového oleje použit olej jiný. Tyto výrobky se i s ohledem na další pochybení umístily až na samém chvostu žebříčku hodnocení," uvedl dTest.

U tří výrobků značek Kaiser Franz Josef, Interspar Despar a John West byly podle časopisu dTest naměřeny mírně zvýšené hodnoty amoniaku, což může signalizovat nedostatky při výrobě, jako je například nevhodného zacházení s rybou před zpracováním či neodpovídající skladování konzerv.

"Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že i přes řadu zjištěných nedostatků je na trhu kvalitních tuňáků dostatek. Také mezi drcenými tuňáky lze nalézt dobré výrobky, ačkoliv obecně platí, že se kvalitou pohybují o třídu níž," konstatovala Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který uvádí kompletní výsledky testu na svých webových stránkách. Vzhledem k náročnosti testů, s důrazem na jejich nezávislost, jsou ovšem přístupné pouze předplatitelům či za jednorázový poplatek.

Na uvedené internetové adrese ale můžete i tak zjistit základní údaje, jako cenu za 100 gramů masa nebo druh tuňáka, který je v konzervě. Případně zda výrobce tento údaj raději ani neuvádí.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025