Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rozsuďte nás. Vadí pokojovým rostlinám lógr z kávy, nebo nevadí?

aktualizováno 
„Pořídili jsme si s kolegy do kanceláře chytrý přístroj na přípravu espresa. Kuchyňka je od naší kanceláře daleko a někteří kolegové jsou natolik leniví, že odpadní (někdy i teplou) vodu z trubek kávovaru lijí i s lógrem k pokojovým květinám. Vadí jim to, nebo ne?“ zeptal se čtenář Marek.

Zda konkrétní rostlině může, nebo nemůže vadit lógr z kávy, závisí na celé řadě faktorů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na zdánlivě triviální dotaz, který se určitě nebude týkat jedné jediné kanceláře, není úplně jednoduchá odpověď. Na první dobrou si řeknete, že kávová sedlina je čistě přírodní produkt, takže třeba i dobře hnojí. Navíc se považuje za bioodpad a doporučuje se ji přidávat spolu s čajovými sáčky i do domácích vermikompostérů, tedy poslat ji ke zpracování žížalám (jak pracuje vermikompostér čtěte zde, návod na jeho výrobu za pár korun najdete zde).

Výsledkem je pak výživný kompost a žížalí čaj, kterým se květiny zalévají. Tak proč by jim měla vadit kávová sedlina? Jenže „špinavá voda“, která odtéká po vyčištění přístroje, zřejmě nebude srovnatelná s hnojivem z kompostu.

Káva rostliny neotráví, ale lógr na zalévání vhodný není

V poradně Botanické zahrady v Troji (kontakt najdete zde) nám odpověděli, že by zalévání vodou „špinavou“ od kávové sedliny nějak zásadně vadit nemělo, ale samozřejmě záleží na množství. Na každodenní zalévání to určitě není. „Lepší je to přidávat do kompostu a teprve pak ve formě kvalitního substrátu plného živin sypat k rostlinám,“ zněla jednoznačná rada.

Podobně na to nahlížel i Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj ve společnosti IKEA ČR: „My k rostlinám doporučujeme jako ideální hnojivo pocházející z kuchyně používat vychladlou nesolenou vodu z vařených vajec, která je plná živin a rostlinám prospěje. Kávový logr opravdu patří na kompost. Teprve pak zajistí rostlinám spoustu živin pro domácí pěstování.”

A dodal, že by si dal také pozor, zda se při čištění konkrétního kávovaru nepoužívá nějaký čisticí prostředek, který by mohl rostlinu poškodit.

Do třetice jsme se s tímto dotazem obrátili do praxe. „Někdo o kávové sedlině tvrdí, že je to samo o sobě výborné hnojivo, ale žádné hnojivo se k rostlinám nelije denně,“ řekla nám k tomu zkušená zahradnice Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov. „A pokud se k rostlině lije voda s lógrem dokonce teplá nebo horká, je to navíc i teplotní šok pro kořeny rostliny, které to může poškodit.“

Zaléváním vodou s lógrem také podle ní může poměrně rychle dojít k překyselení substrátu, případně k jeho plesnivění, což se v obou případech na prospívání rostlin projeví jednoznačně nepříznivě. Mohou začít usychat nebo jim třeba budou opadávat listy. Je to jen otázka času.

Autor:




Nejčtenější

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.