Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rozsuďte nás. Vadí pokojovým rostlinám lógr z kávy, nebo nevadí?

aktualizováno 
„Pořídili jsme si s kolegy do kanceláře chytrý přístroj na přípravu espresa. Kuchyňka je od naší kanceláře daleko a někteří kolegové jsou natolik leniví, že odpadní (někdy i teplou) vodu z trubek kávovaru lijí i s lógrem k pokojovým květinám. Vadí jim to, nebo ne?“ zeptal se čtenář Marek.

Zda konkrétní rostlině může, nebo nemůže vadit lógr z kávy, závisí na celé řadě faktorů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na zdánlivě triviální dotaz, který se určitě nebude týkat jedné jediné kanceláře, není úplně jednoduchá odpověď. Na první dobrou si řeknete, že kávová sedlina je čistě přírodní produkt, takže třeba i dobře hnojí. Navíc se považuje za bioodpad a doporučuje se ji přidávat spolu s čajovými sáčky i do domácích vermikompostérů, tedy poslat ji ke zpracování žížalám (jak pracuje vermikompostér čtěte zde, návod na jeho výrobu za pár korun najdete zde).

Výsledkem je pak výživný kompost a žížalí čaj, kterým se květiny zalévají. Tak proč by jim měla vadit kávová sedlina? Jenže „špinavá voda“, která odtéká po vyčištění přístroje, zřejmě nebude srovnatelná s hnojivem z kompostu.

Káva rostliny neotráví, ale lógr na zalévání vhodný není

V poradně Botanické zahrady v Troji (kontakt najdete zde) nám odpověděli, že by zalévání vodou „špinavou“ od kávové sedliny nějak zásadně vadit nemělo, ale samozřejmě záleží na množství. Na každodenní zalévání to určitě není. „Lepší je to přidávat do kompostu a teprve pak ve formě kvalitního substrátu plného živin sypat k rostlinám,“ zněla jednoznačná rada.

Podobně na to nahlížel i Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj ve společnosti IKEA ČR: „My k rostlinám doporučujeme jako ideální hnojivo pocházející z kuchyně používat vychladlou nesolenou vodu z vařených vajec, která je plná živin a rostlinám prospěje. Kávový logr opravdu patří na kompost. Teprve pak zajistí rostlinám spoustu živin pro domácí pěstování.”

A dodal, že by si dal také pozor, zda se při čištění konkrétního kávovaru nepoužívá nějaký čisticí prostředek, který by mohl rostlinu poškodit.

Do třetice jsme se s tímto dotazem obrátili do praxe. „Někdo o kávové sedlině tvrdí, že je to samo o sobě výborné hnojivo, ale žádné hnojivo se k rostlinám nelije denně,“ řekla nám k tomu zkušená zahradnice Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov. „A pokud se k rostlině lije voda s lógrem dokonce teplá nebo horká, je to navíc i teplotní šok pro kořeny rostliny, které to může poškodit.“

Zaléváním vodou s lógrem také podle ní může poměrně rychle dojít k překyselení substrátu, případně k jeho plesnivění, což se v obou případech na prospívání rostlin projeví jednoznačně nepříznivě. Mohou začít usychat nebo jim třeba budou opadávat listy. Je to jen otázka času.

Autor:




Nejčtenější

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.