Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rozsuďte nás. Vadí pokojovým rostlinám lógr z kávy, nebo nevadí?

aktualizováno 
„Pořídili jsme si s kolegy do kanceláře chytrý přístroj na přípravu espresa. Kuchyňka je od naší kanceláře daleko a někteří kolegové jsou natolik leniví, že odpadní (někdy i teplou) vodu z trubek kávovaru lijí i s lógrem k pokojovým květinám. Vadí jim to, nebo ne?“ zeptal se čtenář Marek.

Zda konkrétní rostlině může, nebo nemůže vadit lógr z kávy, závisí na celé řadě faktorů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na zdánlivě triviální dotaz, který se určitě nebude týkat jedné jediné kanceláře, není úplně jednoduchá odpověď. Na první dobrou si řeknete, že kávová sedlina je čistě přírodní produkt, takže třeba i dobře hnojí. Navíc se považuje za bioodpad a doporučuje se ji přidávat spolu s čajovými sáčky i do domácích vermikompostérů, tedy poslat ji ke zpracování žížalám (jak pracuje vermikompostér čtěte zde, návod na jeho výrobu za pár korun najdete zde).

Výsledkem je pak výživný kompost a žížalí čaj, kterým se květiny zalévají. Tak proč by jim měla vadit kávová sedlina? Jenže „špinavá voda“, která odtéká po vyčištění přístroje, zřejmě nebude srovnatelná s hnojivem z kompostu.

Káva rostliny neotráví, ale lógr na zalévání vhodný není

V poradně Botanické zahrady v Troji (kontakt najdete zde) nám odpověděli, že by zalévání vodou „špinavou“ od kávové sedliny nějak zásadně vadit nemělo, ale samozřejmě záleží na množství. Na každodenní zalévání to určitě není. „Lepší je to přidávat do kompostu a teprve pak ve formě kvalitního substrátu plného živin sypat k rostlinám,“ zněla jednoznačná rada.

Podobně na to nahlížel i Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj ve společnosti IKEA ČR: „My k rostlinám doporučujeme jako ideální hnojivo pocházející z kuchyně používat vychladlou nesolenou vodu z vařených vajec, která je plná živin a rostlinám prospěje. Kávový logr opravdu patří na kompost. Teprve pak zajistí rostlinám spoustu živin pro domácí pěstování.”

A dodal, že by si dal také pozor, zda se při čištění konkrétního kávovaru nepoužívá nějaký čisticí prostředek, který by mohl rostlinu poškodit.

Do třetice jsme se s tímto dotazem obrátili do praxe. „Někdo o kávové sedlině tvrdí, že je to samo o sobě výborné hnojivo, ale žádné hnojivo se k rostlinám nelije denně,“ řekla nám k tomu zkušená zahradnice Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov. „A pokud se k rostlině lije voda s lógrem dokonce teplá nebo horká, je to navíc i teplotní šok pro kořeny rostliny, které to může poškodit.“

Zaléváním vodou s lógrem také podle ní může poměrně rychle dojít k překyselení substrátu, případně k jeho plesnivění, což se v obou případech na prospívání rostlin projeví jednoznačně nepříznivě. Mohou začít usychat nebo jim třeba budou opadávat listy. Je to jen otázka času.

Autor:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Další z rubriky

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.