Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich připomene sedlinu i svítek jako alternativu k nudným nudlím

aktualizováno 
Další díl seriálu Teď vaří šéf! pracuje s vejci. Pohlreich ukáže zázračně jednoduché recepty, jejichž součástí je vejce. A když je uvaříte, zpestří rodinný jídelníček.

V dobách, kdy naše babičky neměly možnost v samoobsluze vybrat si, zda chtějí nudle široké, vlasové či písmenkové, dělaly si je doma. A běžně využívaly i jiné druhy zavářek nebo vložek.

Přitom sedlina a svítek nedají v podstatě žádnou práci a mohli byste si jimi zpestřit vývary.

Fotogalerie

Vaječná sedlina je v podstatě velmi jemně upečená směs vejce s mlékem – oživená něčím zeleným. Celá vejce ušlehejte s trochou mléka, osolte, opepřete, nasekejte trošku pažitky.

Celá finta spočívá, že potřebujete misky velké asi jako na kompot. Vyložte je potravinovou fólií a směs do nich nalijte.

Misky vložte na plech naplněný vodou a dejte do trouby na 120 °C. „Voda se ohřeje asi tak na 80 °C, což je ideální teplota pro šetrnou přípravu vajec,“ vysvětluje Pohlreich. Vařte asi 15–20 minut.

Pak vyklopte na stůl, díky fólii se sedlina na misky nepřilepí. Řez by měl být hladký bez bublin. Na talíři můžete doplnit trochou vařené zeleniny a zalijte vývarem. A polévka je hotová.

Jen mírně komplikovanější je příprava vaječného svítku. Čtyři vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků si udělejte sníh a do žloutků přidejte špetku soli, máslo, trochu muškátového oříšku a polohrubou mouku. Smíchejte a nakonec přidejte sníh. 

Směs vlijte do vymazaného a vysypaného pekáčku, troubu rozpalte na 180 °C a nechte péct 10–15 minut.

Pak krájejte na kostky. Takto to dělá Pohlreich jako základní variantu, ale je pravda, že svítků se dělá více druhů. Můžete ho například péct v nízké vrstvě a pak se krájí jako široké nudle, toto těsto se někdy peče obyčejně jako palačinka.

Není ani výjimkou svítek kombinovaný. Například se šunkou, zeleninou, oblíbené jsou špenátové varianty. Základ je podobný a rozhodně to obyčejný vývar zpestří a přitom to ani nedá tolik práce.

Autor:


Témata: Pohlreich, Vaření


Nejčtenější

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Zdravé špenátové palačinky
Zdravé špenátové palačinky

Další dietní a zdravé recepty najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.