Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich připomene sedlinu i svítek jako alternativu k nudným nudlím

aktualizováno 
Další díl seriálu Teď vaří šéf! pracuje s vejci. Pohlreich ukáže zázračně jednoduché recepty, jejichž součástí je vejce. A když je uvaříte, zpestří rodinný jídelníček.

V dobách, kdy naše babičky neměly možnost v samoobsluze vybrat si, zda chtějí nudle široké, vlasové či písmenkové, dělaly si je doma. A běžně využívaly i jiné druhy zavářek nebo vložek.

Přitom sedlina a svítek nedají v podstatě žádnou práci a mohli byste si jimi zpestřit vývary.

Fotogalerie

Vaječná sedlina je v podstatě velmi jemně upečená směs vejce s mlékem – oživená něčím zeleným. Celá vejce ušlehejte s trochou mléka, osolte, opepřete, nasekejte trošku pažitky.

Celá finta spočívá, že potřebujete misky velké asi jako na kompot. Vyložte je potravinovou fólií a směs do nich nalijte.

Misky vložte na plech naplněný vodou a dejte do trouby na 120 °C. „Voda se ohřeje asi tak na 80 °C, což je ideální teplota pro šetrnou přípravu vajec,“ vysvětluje Pohlreich. Vařte asi 15–20 minut.

Pak vyklopte na stůl, díky fólii se sedlina na misky nepřilepí. Řez by měl být hladký bez bublin. Na talíři můžete doplnit trochou vařené zeleniny a zalijte vývarem. A polévka je hotová.

Jen mírně komplikovanější je příprava vaječného svítku. Čtyři vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků si udělejte sníh a do žloutků přidejte špetku soli, máslo, trochu muškátového oříšku a polohrubou mouku. Smíchejte a nakonec přidejte sníh. 

Směs vlijte do vymazaného a vysypaného pekáčku, troubu rozpalte na 180 °C a nechte péct 10–15 minut.

Pak krájejte na kostky. Takto to dělá Pohlreich jako základní variantu, ale je pravda, že svítků se dělá více druhů. Můžete ho například péct v nízké vrstvě a pak se krájí jako široké nudle, toto těsto se někdy peče obyčejně jako palačinka.

Není ani výjimkou svítek kombinovaný. Například se šunkou, zeleninou, oblíbené jsou špenátové varianty. Základ je podobný a rozhodně to obyčejný vývar zpestří a přitom to ani nedá tolik práce.

Autor:


Témata: Pohlreich, Vaření


Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Další z rubriky

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.