Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich připomene sedlinu i svítek jako alternativu k nudným nudlím

aktualizováno 
Další díl seriálu Teď vaří šéf! pracuje s vejci. Pohlreich ukáže zázračně jednoduché recepty, jejichž součástí je vejce. A když je uvaříte, zpestří rodinný jídelníček.

V dobách, kdy naše babičky neměly možnost v samoobsluze vybrat si, zda chtějí nudle široké, vlasové či písmenkové, dělaly si je doma. A běžně využívaly i jiné druhy zavářek nebo vložek.

Přitom sedlina a svítek nedají v podstatě žádnou práci a mohli byste si jimi zpestřit vývary.

Fotogalerie

Vaječná sedlina je v podstatě velmi jemně upečená směs vejce s mlékem – oživená něčím zeleným. Celá vejce ušlehejte s trochou mléka, osolte, opepřete, nasekejte trošku pažitky.

Celá finta spočívá, že potřebujete misky velké asi jako na kompot. Vyložte je potravinovou fólií a směs do nich nalijte.

Misky vložte na plech naplněný vodou a dejte do trouby na 120 °C. „Voda se ohřeje asi tak na 80 °C, což je ideální teplota pro šetrnou přípravu vajec,“ vysvětluje Pohlreich. Vařte asi 15–20 minut.

Pak vyklopte na stůl, díky fólii se sedlina na misky nepřilepí. Řez by měl být hladký bez bublin. Na talíři můžete doplnit trochou vařené zeleniny a zalijte vývarem. A polévka je hotová.

Jen mírně komplikovanější je příprava vaječného svítku. Čtyři vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků si udělejte sníh a do žloutků přidejte špetku soli, máslo, trochu muškátového oříšku a polohrubou mouku. Smíchejte a nakonec přidejte sníh. 

Směs vlijte do vymazaného a vysypaného pekáčku, troubu rozpalte na 180 °C a nechte péct 10–15 minut.

Pak krájejte na kostky. Takto to dělá Pohlreich jako základní variantu, ale je pravda, že svítků se dělá více druhů. Můžete ho například péct v nízké vrstvě a pak se krájí jako široké nudle, toto těsto se někdy peče obyčejně jako palačinka.

Není ani výjimkou svítek kombinovaný. Například se šunkou, zeleninou, oblíbené jsou špenátové varianty. Základ je podobný a rozhodně to obyčejný vývar zpestří a přitom to ani nedá tolik práce.

Autor:


Témata: Pohlreich, Vaření


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.