Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vajíčka kromě mítinků využijete i proti oparům nebo slimákům

aktualizováno 
Kdo si až dosud myslel, že vajíčka jsou jen k jídlu nebo na vrhání po politicích, hluboce se mýlil. Zužitkují se nejen žloutky a bílky, ale i skořápky, nebo dokonce plata, ve kterých se vejce prodávají.

Plato s vejci | foto: shutterstock.com

Vejce má většina lidí spojena hlavně s gurmánskými hody a vaječná kuchařka nechybí ve většině domácností. Naši předkové ale nikdy nic jen tak nevyhodili, a proto se traduje mnoho starobylých receptů, jak zužitkovat vše z domácího hospodářství. A my se k nim po staletích vracíme a znovu objevujeme dávno objevené.

Není náhoda, že vaječné produkty slouží jako základ kosmetického či farmaceutického průmyslu a že se v rodinách z generace na generaci tradují "zaručené" recepty, jejichž součástí je využití nejen žloutku a bílku, ale i samotných skořápek.

Skořápky a vápník

Máte opar? Nechoďte do lékárny, ale rozbijte vejce. Poté opatrně sloupněte kousek blanky držící bílek pohromadě a přiložte na ránu. Tento "babský" recept prý funguje od nepaměti.

V lékárnách se prodává lék Colacal, který obsahuje vápník z vaječných skořápek a čistý krystalický kolagen čistoty 99,9 % a pomáhá proti osteoporóze. Můžete zkusit jemně nadrtit čisté vaječné skořápky a požít je v přírodním stavu. Podle tradičních receptů to vyjde nastejno.

ilustrační fotoSkořápky se běžně dávají i slepicím, aby měly dostatek vápníku k tvorbě nových vajec, někdo i starou skořápku vylije sádrou a vyrobí tak podkladek pro slepice do kurníku. A drcené skořápky lze i rozhodit po trávníku tam, kde je kyselá půda.

Skořápky od vajec mohou posloužit i jako dekorace. Kdo rozklepne vejce napůl, může z něho vyrobit i extravagantní čajové svíčky, a to tak, že skořápky vyplní roztaveným voskem a vloží knot.

Čistí i odpuzuje slimáky

Slimák na zahradě"Sousedka bojovala se slimáky, kteří jí žrali afrikány. A dozvěděla se, že stačí nalepit na kus koberce skořápky od vajec, dát je kolem záhonu a zaručeně se jich zbaví. A tak to zkusila taky a opravdu se jí to osvědčilo," tvrdí naše čtenářka Romana Černá - glosuje to tím, že si zřejmě nechtějí poškrábat bříško.

Rozlámané skořápky se spolehlivě osvědčily i při čištění úzké dlouhé vázy. Smíchají se s vodou, nalijí dovnitř a tak dlouho se s vázou třese, až se vnitřek vyčistí. Funguje to prý daleko lépe než s běžně doporučovanou rýží, která je přece jen zakulacená.

Na srst, vlasy, pleť i hlasivky

Vaječný žloutek se dává psům, pro které je vejce vítanou změnou. "Je to živočišný produkt, který jim nemůže uškodit, mají lepší srst. Žloutek je tučný, takže je to pro psa opravdu vydatný zdroj bílkovin," popisuje veterinář Roman Skála.

Mnozí si pamatují, že jim v dětství rodiče dělali zábaly hlavy z našlehaných žloutků. Mělo se tím dodat vlasům lesku. Něco na tom bude - jinak by se na trhu neobjevovalo takové množství vaječných šamponů slibujících totéž.

Traduje se, že zpěváci se denně ládují syrovými vejci a tím se udržují v kondici. Foniatr Jindřich Fišer to ale považuje jen za zažitý mýtus. "Dokážu pochopit, že vejce mohou zvlhčit sliznici v krku, takže někdo může mít z toho příjemný pocit. Nicméně do fonačních oblastí se vejce vůbec nedostane, vždyť jde druhou dírou do žaludku," vysvětluje.

Pleťová maskaZato na bílkovou pleťovou masku nedají ženy dopustit. Má velmi silný vypínací účinek, který unavené pleti propůjčí svěží vzhled a spolehlivě stáhne zvětšené póry. Smíchejte jeden bílek s lžící prosné mouky a několika kapkami olivového oleje tak, aby vznikla hustá kaše. Pokud nemáte doma mouku, přidejte 2 lžíce oleje a nechejte působit 20 minut. Na internetu najdete například i recepty s medem.

Speciální medicínu pije spisovatel Jiří Stránský - nedávno ji prozradil v pořadu Uvolněte se, prosím. Popisoval své poničené zdraví po návratu z vězení, a když už nad ním lékař skoro lámal hůl, vyzkoušeli takzvaný zaručený recept doktorovy babičky "na všechno". Do půl litru červeného vína se vyklepne vejce, přidá lžíce medu a vymačká polovina citronu. A 77 let by mu nikdo nehádal.

Jak to bylo s tím mostem

Úsek XIV B, levá část, původní stavDlouhé roky si vědci lámali hlavu, zda pověsti o tom, že při stavbě Karlova mostu zedníci přidávali do malty vejce, jsou jen mýtem, či faktem. Teprve loni rozbor provedený v laboratoři Ústavu biochemie a mikrobiologie na Vysoké škole chemicko-technologické a ověřený v laboratoři biologie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích prokázal v původní maltě bílkoviny.

K překvapení všech to ale nebylo proto, aby byla malta pevnější. Naopak vejce měla uchovat maltu déle měkkou, aby dělníkům usazujícím k sobě velké kamenné kvádry netuhla "pod rukama".

Tip pro časté návštěvníky mítinků

Dívky s platem vajec na mítinku ČSSD v Praze na Andělu (27. května 2009)Pravidelným návštěvníkům předvolebních mítinků zůstane doma velké množství plat, ve kterých se vejce prodávají. Pokud hrají v rockové kapele, měli by si platy obložit zkušebnu v garáži nebo ve sklepě. Zlepší akustiku prostoru, zvukové vlny se na členitém povrchu lámou.

Jak využíváte vejce vy? Zkoušeli jste některé ze sesbíraných "osvědčených" receptů? Podělte se v diskusi s ostatními čtenáři!

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.