Vajíčka připravíte v mikrovlnce i bez výbuchu. Zkuste naše tipy

  • 101
Vejce natvrdo či naměkko, míchaná vajíčka nebo volské oko připravíte i v mikrovlnce. Základem úspěchu je nastavení nízkého výkonu, jinak vám vejce exploduje. Případně vajíčko nejprve rozklepněte do speciální nádobky.

Slepičí vajíčko vložené do zapnuté mikrovlnky se vám s největší pravděpodobností rozprskne uprostřed trouby. Vyčistit ji nebude nic příjemného, ale zvládnete to. Můžete přitom použít triky z našeho předchozího článku Brutálně špinavou mikrovlnku vyčistí pomeranč s citrónem. Mnohem hůř dopadnete, když uděláte to samé se pštrosím vejcem, jak dokázali v britské TV show Brainiac (viz naše úvodní video). Jednoznačný závěr zní: nezkoušejte to a raději se nechte vést naším návodem.

Proč vejce v mikrovlnce exploduje?

Fyzikální zákony fungují neúprosně a jejich nerespektování se vám může vymstít právě při zdánlivě neškodné přípravě vajíčka v mikrovlnce. Kapalina ve vajíčku se teplem mění v páru, která zvětšuje svůj objem. Skořápka nevydrží tlak a exploduje. Pak vás čeká v lepším případě dlouhé čištění mikrovlnky, v horším malování či rekonstrukce kuchyně.

Natvrdo či naměkko třemi způsoby

Obyčejné slepičí vajíčko ale v mikrovlnce uvaříte naměkko i natvrdo úplně stejně jako ve vodě, liší se jenom doba vaření. A můžete si vybrat ze tří způsobů, jak na to.

Způsob č. 1

K uvaření naměkko rozklepněte vejce do vymazaného šálku a párátkem propíchněte žloutek. Díky tomu se nebude vzduch rozpínat tak, aby se vejce rozprsklo. Zakryjte šálek poklopem a v mikrovlnce vařte minutu na poloviční výkon, pak nechte další minutu v teple trouby. Chcete-li vajíčka natvrdo, povařte je tři minuty.

Způsob č. 2

Zní trochu děsivě, protože vejce necháte normálně ve skořápce. Dejte je do hlubší misky, kterou dolijte vodou tak, aby v ní byla vajíčka úplně ponořená! Na poloviční výkon vařte čtyři minuty, pak vejce opláchněte pod studenou vodou.

Způsob č. 3

Pokud si netroufáte na předchozí způsoby vaření, zkuste speciální kalíšek připomínající velké vejce, určený pro přípravu vajec naměkko či natvrdo. Do něj vyklepnete celé vajíčko, zacvaknete poklop a vaříte půl minuty. Kalíšek pořídíte například u Tescomy (Microline, 2 ks za 59 Kč), na malvik.cz (Momma Egg za 115 Kč) nebo v zásilkovém obchodě Orion (4 ks za 299 Kč).

V kalíšku připravíte vajíčka naměkko, natvrdo i míchaná vejce
Volské oko chutná nejvíc mladým mužům v kvalifikovaných dělnických profesích,...

Vlevo speciální kalíšek na přípravu vajec naměkko, natvrdo i míchaných. Vpravo miska na 4 volská oka

Jak na míchaná vejce a volské oko

Pokud byste snad chtěli v mikrovlnce připravovat míchaná vajíčka, můžete postupovat podobně jako u tradiční přípravy na pánvi. Jen směs přelijte do misky vhodné pro mikrovlnku, přikryjte a podle potřeby párkrát promíchejte, aby měla ve výsledku požadovanou konzistenci. Jinak lze i na míchaná vajíčka použít výše uvedený speciální kalíšek. Rozmíchaná vejce s bylinkami, opepřená i osolená v něm máte do dvou minut hotová.

V mikrovlnce můžete připravovat také volská oka, ta se vám ale povedou jen se speciální miskou. Prodává ji Tescoma za 99 Kč a připravíte v ní najednou až čtyři volská oka ve tvaru srdce.

Rady a tipy k bezpečné a snadné přípravě vajec v mikrovlnné troubě

- Nezapomeňte nastavit mikrovlnku maximálně na poloviční výkon! To se týká zejména vaření vajec ve skořápce, rozklepnutá vajíčka snesou až do 70 % výkonu.

- Používejte poklop. Zachytí tu nejhorší spoušť, kdyby vejce přece jen praskla.

- Zapékání je dovoleno. Můžete si zkusit připravit třeba smažák v hrníčku (viz předchozí článek). Nečekejte ale křupavou kůrku jako při klasickém zapékání v troubě.

- Vaříte-li rozklepnuté vajíčko bez rozmíchání, raději předem propíchněte párátkem žloutkový obal.

- Do mikrovlnné trouby nikdy nedávejte nádoby s kovovým zdobením. Bez obav můžete použít silikonové, kameninové, termoplastové, porcelánové nádobí či nádobí z varného skla.

V kalíšku lze uvařit rozklepnuté vejce, nebo ve vodě ve skořápce