Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Veganské Vánoce: místo kapra cizrna s mořskou řasou a majonéza bez vajec

aktualizováno 
Bramborový salát se sojanézou, místo kapra nori karbanátek s vločkami z mořských řas, zelňačka dochucená uzenou paprikou nebo uzeným tofu a bezvaječný „vaječný“ koňak. I jako vegan se na Vánoce můžete rozšoupnout, jakkoliv se to masožroutům nezdá.

Minulý víkend to předvedli na akci Veggie Vánoce v Mánesu, pořádané neziskovou organizací Vegan Fighter a Českou veganskou asociací.

Ochutnávat se tu mělo to nejlepší z české vegan gastronomie a k tomu se prodávaly „ke zvířatům a planetě ohleduplné“ dárky. Kameru iDNES.cz ovšem nejvíc zajímala veganská štědrovečerní tabule.

Ta se skládala ze štědrovečerní zelňačky, bramborového salátu a nori karbanátků z cizrny, které mají veganům nahradit tradičního vánočního kapra. Nechyběl ani obvyklý vánoční štrúdl, nějaké sendviče a dokonce ani originální veganský „vaječňák“.

V čem je veganský jídelníček zásadně jiný?

Vegani v kuchyni nepoužívají žádné živočišné produkty, takže ve veganských receptech nenajdete maso, mléko ani vejce, jejich strava je čistě rostlinná.

Fotogalerie veganského vánočního menu:

Nicméně chutě zůstávají, takže i mnozí, kteří přešli na veganskou kuchyni, zatouží pocítit na jazyku tradiční chuť něčeho, na co byli dříve zvyklí. „Já se snažím dochutit veganská jídla tak, aby chutnala v podstatě stejně jako běžná jídla. Vařil jsem zhruba deset let v normálních restauracích, takže někdo ani nepozná rozdíl,“ říká veganský šéfkuchař Anton Mesároš.

Uzené nebo klobásu v zelňačce prostě nahradí uzeným tofu nebo uzenou paprikou. Karbanátkům z cizrny zase dodají chuť ryby mořské řasy nori.

A jeho recept na veganský bramborový salát? Místo majonézy jednoduše připraví sojanézu ze sojového mléka. „Připravuje v podstatě stejně jako běžná majonéza - k sojovému mléku přidáte olej a šleháte, až se to krásně spojí a má to konzistenci majonézy,“ vysvětluje veganský šéfkuchař. Vařená pokrájená vajíčka vegani do salátu samozřejmě také nepřidávají.

Vegani pro sebe vymýšlejí stále něco nového

Na veganském festivalu se dalo ochutnat i „nemlíko“, jehož složení vychytávala vychytávala autorka receptu Amálie Koppová několik měsíců. „Určené je pro lidi, které mléko nemohou neb nechtějí pít a používat se dá všude, kde v kuchyni používáte mléko.“ I když je doslazené datlemi, není prý problém použít ho i do slaných omáček.

„Novinkou je nemlíko ochucené vanilkou a kávou s kampaní na hithitu. Tu jsme spustili proto, abychom mohli začít vyrábět i makové nemlíko, které je složitější na technologii, takže budeme rádi za příspěvek,“ říká Koppová.

A jaký si dá vegan o Vánocích „vaječňák“? Přece bezvaječný, což je vanilkový pudink uvařený v sojovém mléce, s tuzemským rumem a černou solí se sirnou příchutí, která připomíná vajíčka. „Chuť překvapila, protože až moc připomíná vajíčka a vegani jsou podezřívaví,“ usmívá se jeho autorka Nikola Hurychová, vegan food blogerka, která ochutnávajícím musela zdůrazňovat, že v něm vajíčka opravdu nejsou.

Autor:




Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test
Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test

Až si budete lámat hlavu nad tím, kam o prázdninách umístit své ratolesti, přečtěte si několik (uživatelkami) osvědčených tipů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.