Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční hvězdu dalo světu Mexiko, dnes mu patří polovina světového trhu

  0:23aktualizováno  0:23
V Mexiku mají hvězdy s barevnými listeny sezonu celoročně. Bez bílých se neobejdou svatby a pohřby, růžové patří patnáctinám dívek a červenou musí mít o Vánocích úplně každý. Už na počátku minulého století se její červenou vánoční variantu podařilo „vnutit“ zbytku světa, dnes Mexičané kontrolují polovinu světového trhu.

Mexické fóliovníky s vánočními hvězdami. | foto: Tomáš Nídr, MF DNES

Poinsettie, jak ji nazývají botanici, užívali pro estetické účely už Aztékové. V 17. století ji mezi vánoční dekoraci zařadili františkáni s odvoláním na mexickou legendu o chudé dívce, která si nemohla dovolit přinést na Ježíšovy narozeniny do kostela nic jiného než tuto rostlinu. I dnes by ji mohla jen tak najít u cesty ve formě rozvinutého keře. Většina Mexičanů ale raději sáhne do kapsy a za vyšlechtěnou, třicet centimetrů vysokou květinu vytáhne třicet pesos, tedy zhruba 40 korun.

Jak o vánoční hvězdu pečovat

Čtěte Vánoční hvězda miluje hýčkání, dozvíte se, co potřebuje.

Mexická fóliová realita

Pod fóliákem poblíž středomexické vesnice Jondeje se to jen červená. Listy vánoční hvězdy už jsou tak rudé, jak mají pro vánoční svátky být. Co chvíli se zastaví klient, který se do moře květináčů ponoří a jednu z rostlinek si pro sebe vytáhne. Během adventu se tady rozeberou všechny.

Stejně v prosinci investují do poinsettií zastupitelstva a zdobí jimi centra mexických měst. A majitelé velkého květinářství ve vísce Jondeje prožívají chvíle, kdy cítí, že se jim piplavá práce vyplácí. "Vánoční hvězdy prodáváme po celý rok. Pro pohřby a svatby si lidé kupují bíle zbarvené druhy, na oslavy patnáctin, kdy se dívka stává ženou, zase růžové. Máme tu pak i dražší kousky s žíhanými listy. Dohromady osm druhů. Ale s předvánočními zisky se to nedá srovnávat. Osmdesát procent našeho prodeje tvoří klasické vánoční hvězdy," předvádí Margarita Alcantarová Gonzálesová své květinové království, ve kterém mají místo i jiné okrasné druhy.

Její manžel Isaías Procopio Mendoza vysvětluje, proč se zaměřují pouze na domácí trh a neexpandují do výnosnějšího zahraničí. "Je hrozně těžké dodržet všechny přísné normy, které pro dovážené kořenové rostliny mají v USA a Evropě. Třeba v hlíně může být nějaká zakázaná plíseň. Nemáme peníze na to, abychom dokázali vyprodukovat stoprocentně čistou květinu."

Kdo přesvědčil Ameriku, měl vyhráno

Kdo na to peníze má, je firma rodiny Ecke. Ta počátkem minulého století šikovným marketingem "vnutila" poinsettie, které od přírody červenají právě na Vánoce, americké veřejnosti jako nezbytnou sváteční proprietu. Tu pak přebrali i jinde ve světě včetně České republiky. Společnost Ecke kontroluje zhruba polovinu světového trhu s vánočními hvězdami. Většinu svých skleníků a fóliáků má ve středoamerické Guatemale a v Mexiku, kde jsou pro její pěstování ideální podmínky.

Ne všechny vánoční hvězdy, které právě rudnou v českých květinářstvích, dorazí ze zámoří. Evropané často nakupují jen vyšlechtěné sazeničky, které si už pak dopěstují podle svého. To ostatně činí i manželé z Jondeje, kterým uzavření zahraničních trhů jejich produktům nemusí moc vadit.

"Plánujeme rozšíření našich zahrad," prozrazuje pan Mendoza. "Mexičané jsou totiž ochotni za květiny utrácet stále více. Loni jsme všechny vánoční hvězdy prodali už počátkem prosince a letos to bude podobné. Kdybychom měli více vánočních hvězd, prodali bychom je všechny."

Autoři:




Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Další z rubriky

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.