Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční hvězdu dalo světu Mexiko, dnes mu patří polovina světového trhu

  0:23aktualizováno  0:23
V Mexiku mají hvězdy s barevnými listeny sezonu celoročně. Bez bílých se neobejdou svatby a pohřby, růžové patří patnáctinám dívek a červenou musí mít o Vánocích úplně každý. Už na počátku minulého století se její červenou vánoční variantu podařilo „vnutit“ zbytku světa, dnes Mexičané kontrolují polovinu světového trhu.

Mexické fóliovníky s vánočními hvězdami. | foto: Tomáš Nídr, MF DNES

Poinsettie, jak ji nazývají botanici, užívali pro estetické účely už Aztékové. V 17. století ji mezi vánoční dekoraci zařadili františkáni s odvoláním na mexickou legendu o chudé dívce, která si nemohla dovolit přinést na Ježíšovy narozeniny do kostela nic jiného než tuto rostlinu. I dnes by ji mohla jen tak najít u cesty ve formě rozvinutého keře. Většina Mexičanů ale raději sáhne do kapsy a za vyšlechtěnou, třicet centimetrů vysokou květinu vytáhne třicet pesos, tedy zhruba 40 korun.

Jak o vánoční hvězdu pečovat

Čtěte Vánoční hvězda miluje hýčkání, dozvíte se, co potřebuje.

Mexická fóliová realita

Pod fóliákem poblíž středomexické vesnice Jondeje se to jen červená. Listy vánoční hvězdy už jsou tak rudé, jak mají pro vánoční svátky být. Co chvíli se zastaví klient, který se do moře květináčů ponoří a jednu z rostlinek si pro sebe vytáhne. Během adventu se tady rozeberou všechny.

Stejně v prosinci investují do poinsettií zastupitelstva a zdobí jimi centra mexických měst. A majitelé velkého květinářství ve vísce Jondeje prožívají chvíle, kdy cítí, že se jim piplavá práce vyplácí. "Vánoční hvězdy prodáváme po celý rok. Pro pohřby a svatby si lidé kupují bíle zbarvené druhy, na oslavy patnáctin, kdy se dívka stává ženou, zase růžové. Máme tu pak i dražší kousky s žíhanými listy. Dohromady osm druhů. Ale s předvánočními zisky se to nedá srovnávat. Osmdesát procent našeho prodeje tvoří klasické vánoční hvězdy," předvádí Margarita Alcantarová Gonzálesová své květinové království, ve kterém mají místo i jiné okrasné druhy.

Její manžel Isaías Procopio Mendoza vysvětluje, proč se zaměřují pouze na domácí trh a neexpandují do výnosnějšího zahraničí. "Je hrozně těžké dodržet všechny přísné normy, které pro dovážené kořenové rostliny mají v USA a Evropě. Třeba v hlíně může být nějaká zakázaná plíseň. Nemáme peníze na to, abychom dokázali vyprodukovat stoprocentně čistou květinu."

Kdo přesvědčil Ameriku, měl vyhráno

Kdo na to peníze má, je firma rodiny Ecke. Ta počátkem minulého století šikovným marketingem "vnutila" poinsettie, které od přírody červenají právě na Vánoce, americké veřejnosti jako nezbytnou sváteční proprietu. Tu pak přebrali i jinde ve světě včetně České republiky. Společnost Ecke kontroluje zhruba polovinu světového trhu s vánočními hvězdami. Většinu svých skleníků a fóliáků má ve středoamerické Guatemale a v Mexiku, kde jsou pro její pěstování ideální podmínky.

Ne všechny vánoční hvězdy, které právě rudnou v českých květinářstvích, dorazí ze zámoří. Evropané často nakupují jen vyšlechtěné sazeničky, které si už pak dopěstují podle svého. To ostatně činí i manželé z Jondeje, kterým uzavření zahraničních trhů jejich produktům nemusí moc vadit.

"Plánujeme rozšíření našich zahrad," prozrazuje pan Mendoza. "Mexičané jsou totiž ochotni za květiny utrácet stále více. Loni jsme všechny vánoční hvězdy prodali už počátkem prosince a letos to bude podobné. Kdybychom měli více vánočních hvězd, prodali bychom je všechny."

Autoři:




Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.