Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční kaktus - zimní rozkvetlá krása

aktualizováno 
Věděli jste, že vánoční kaktus pochází z brazílie? Stejně jako vánoční hvězda patří k typickým symbolům svátků, v těchto dnech vás potěší svými barevnými květy.

Vánoční kaktus vás potěší svými atraktivními květy. | foto: shutterstock.com

Kaktus v pralese

co jsou epifyty?

Pojem epifyt označuje organismus, který roste na jiných rostlinách, ale neparazituje na nich. Živí se tedy samostatně. Typické epifyty se často nacházejí v tropických pralesích, kdy se rostliny zachycují na kmenech a větvích stromů.

Vánoční kaktusy (Schlumbergera, Zygocactus, Epiphyllum) původně pocházejí z tropických deštných pralesů ve Střední a Jižní Americe, především z oblasti Brazílie, kde rostou jako epifyty. Proto se od ostatních kaktusů, které rostou v suchých pouštních oblastech, značně liší. Jejich tělo se skládá z plochých článků, které jsou nejprve vzpřímené a teprve stářím začnou postupně polehávat. Rostlinám proto díky jejich převislosti sluší umístění v závěsných nádobách a košíčcích.

Pěstování

I panelákovém bytě a při minimální péči vás můžou vánoční kaktusy potěšit svými květy. Stačí jen dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Vánoční kaktusy sice milují vlhko, ale nesnášejí přemokření a i bez zálivky vydrží velmi dlouho. Během léta je stačí zalít jednou týdně. Vánoční kaktusy vyžadují lehčí hlinitopísčitý propustný substrát s podílem rašeliny. Umístěte je na světlé stanoviště (případně do lehkého polostínu), vyhovuje jim i parapet u okna směrem na sever. V létě můžete rostlinky přenést na balkon, nebo dokonce na zahrádku. Dejte pozor! Na kaktus nikdy nesmí svítit přímé slunce.

Dříve se tradovalo, že se tyto rostliny po nasazení poupat nesmí ani pohnout. Jde ale o čirý nesmysl.

Vánoční kaktus kvete začátkem zimy záplavou  červenorůžových hvězdicovitých květů. Seženete ale i rostliny, jejichž květy se pyšní bílou, žlutou, červenou a tmavě fialovou barvou. Pro lepší kvetení můžeme rostliny mírně přihnojovat hnojivy, která obsahují fosfor a draslík.

Zimní spánek

Vánoční kaktus kvete přibližně do poloviny ledna. Aby vykvetl i další rok, dopřejte mu po odkvětu vegetační klid. Snižte zálivku a rostlinu pokud možno umístěte do chladna (cca 12 °C). Na přelomu března a dubna, kdy se začíná kaktus znovu probouzet, je nejlepší čas pro přesazování a množení. 

Množení

V březnu přichází na řadu vegetativní množení - u kulturních druhů běžně pěstovaných v bytech. Odřízněte několik stonků (asi se čtyřmi články) a ponechte je volně na vzduchu při pokojové teplotě zaschnout. Řízky můžete nechat bez zasazení i několik dní. Poté sázejte stonky do substrátu s rašelinou a hrubým pískem tak hluboko, aby stály vzpřímeně. Umístěte je na světlé a teplé místo a zalijte je terpve tehdy, až substrát vyschne. Lze je občas rosit odstátou vodou.

Autoři:




Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.