Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Naložte si zbytky kapra do marinády, poslouží jako vyprošťovák

aktualizováno 
Nesnězené porce usmaženého kapra mohou posloužit jako základ pro pečenáče. Přijdou vhod jako chutný předkrm nebo třeba po silvestrovské oslavě.

Kapr je výborný, někomu chutná i po studenu druhý den v lednici. Avšak božský je ve formě pečenáčů. Tedy naložený ve sladkokyselém nálevu. Když si pečenáče vyrábíte během roku, musíte absolvovat „povinné“ kolečko porcování, obalování a smažení ryby, což mnohé od přípravy odradí. Tady se však hotový polotovar  sám nabízí. Vždyť rybu jste stejně na vánoční stůl připravovali.

„To je přesně účel, aby si lidi uvědomili, že jídlo lze využít s vtipem a nevyhazovat je,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která bojuje za rozumnější hospodaření s potravinami. „Navíc pečenáče jsou vynikající a připravíte je úplně stejně, jako byste je připravovali přímo jako specialitu, jen máte díky štědrovečerní večeři ušetřený jeden krok,“ dodává..

Kuchař Petr Pešek předvádí, jak je snadné připravit nálev, do kterého „utopíte“ rybu. Podle něj je pečenáč nejlepší za týden až deset dní, ale málokdy vydrží, většina lidí chodí uzobávat do lednice průběžně.

Nálev připravte svařením jednoho dílu vinného octa, tří dílů vody a půl dílu cukru. Pak už je to na vás podle toho, jak to máte rádi. Přidejte trošku soli, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko a na ovonění pár hřebíčků.

Nechejte směs přejít varem a přidejte na kolečka nakrájenou červenou cibuli a na tenko krájenou mrkev. Cibule ztratí ostrost, jen nálev provoní.

Nechejte nálev zchladnout a do nádoby prokládejte porce kapra zeleninou z nálevu a zalévejte tekutinou.

„Drobné kůstky se v nálevu rozpustí a trojobal zajistí, že porce budou držet pohromadě,“ slibuje Petr Pešek. Naložený kapr je vynikající předkrm a poslouží i na odstranění následků poněkud bouřlivější silvestrovské oslavy.

Na přesný postup se podívejte na video.

Autor:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Další z rubriky

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.