Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Naložte si zbytky kapra do marinády, poslouží jako vyprošťovák

aktualizováno 
Nesnězené porce usmaženého kapra mohou posloužit jako základ pro pečenáče. Přijdou vhod jako chutný předkrm nebo třeba po silvestrovské oslavě.

Kapr je výborný, někomu chutná i po studenu druhý den v lednici. Avšak božský je ve formě pečenáčů. Tedy naložený ve sladkokyselém nálevu. Když si pečenáče vyrábíte během roku, musíte absolvovat „povinné“ kolečko porcování, obalování a smažení ryby, což mnohé od přípravy odradí. Tady se však hotový polotovar  sám nabízí. Vždyť rybu jste stejně na vánoční stůl připravovali.

„To je přesně účel, aby si lidi uvědomili, že jídlo lze využít s vtipem a nevyhazovat je,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která bojuje za rozumnější hospodaření s potravinami. „Navíc pečenáče jsou vynikající a připravíte je úplně stejně, jako byste je připravovali přímo jako specialitu, jen máte díky štědrovečerní večeři ušetřený jeden krok,“ dodává..

Kuchař Petr Pešek předvádí, jak je snadné připravit nálev, do kterého „utopíte“ rybu. Podle něj je pečenáč nejlepší za týden až deset dní, ale málokdy vydrží, většina lidí chodí uzobávat do lednice průběžně.

Nálev připravte svařením jednoho dílu vinného octa, tří dílů vody a půl dílu cukru. Pak už je to na vás podle toho, jak to máte rádi. Přidejte trošku soli, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko a na ovonění pár hřebíčků.

Nechejte směs přejít varem a přidejte na kolečka nakrájenou červenou cibuli a na tenko krájenou mrkev. Cibule ztratí ostrost, jen nálev provoní.

Nechejte nálev zchladnout a do nádoby prokládejte porce kapra zeleninou z nálevu a zalévejte tekutinou.

„Drobné kůstky se v nálevu rozpustí a trojobal zajistí, že porce budou držet pohromadě,“ slibuje Petr Pešek. Naložený kapr je vynikající předkrm a poslouží i na odstranění následků poněkud bouřlivější silvestrovské oslavy.

Na přesný postup se podívejte na video.

Autor:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.