Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Naložte si zbytky kapra do marinády, poslouží jako vyprošťovák

aktualizováno 
Nesnězené porce usmaženého kapra mohou posloužit jako základ pro pečenáče. Přijdou vhod jako chutný předkrm nebo třeba po silvestrovské oslavě.

Kapr je výborný, někomu chutná i po studenu druhý den v lednici. Avšak božský je ve formě pečenáčů. Tedy naložený ve sladkokyselém nálevu. Když si pečenáče vyrábíte během roku, musíte absolvovat „povinné“ kolečko porcování, obalování a smažení ryby, což mnohé od přípravy odradí. Tady se však hotový polotovar  sám nabízí. Vždyť rybu jste stejně na vánoční stůl připravovali.

„To je přesně účel, aby si lidi uvědomili, že jídlo lze využít s vtipem a nevyhazovat je,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která bojuje za rozumnější hospodaření s potravinami. „Navíc pečenáče jsou vynikající a připravíte je úplně stejně, jako byste je připravovali přímo jako specialitu, jen máte díky štědrovečerní večeři ušetřený jeden krok,“ dodává..

Kuchař Petr Pešek předvádí, jak je snadné připravit nálev, do kterého „utopíte“ rybu. Podle něj je pečenáč nejlepší za týden až deset dní, ale málokdy vydrží, většina lidí chodí uzobávat do lednice průběžně.

Nálev připravte svařením jednoho dílu vinného octa, tří dílů vody a půl dílu cukru. Pak už je to na vás podle toho, jak to máte rádi. Přidejte trošku soli, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko a na ovonění pár hřebíčků.

Nechejte směs přejít varem a přidejte na kolečka nakrájenou červenou cibuli a na tenko krájenou mrkev. Cibule ztratí ostrost, jen nálev provoní.

Nechejte nálev zchladnout a do nádoby prokládejte porce kapra zeleninou z nálevu a zalévejte tekutinou.

„Drobné kůstky se v nálevu rozpustí a trojobal zajistí, že porce budou držet pohromadě,“ slibuje Petr Pešek. Naložený kapr je vynikající předkrm a poslouží i na odstranění následků poněkud bouřlivější silvestrovské oslavy.

Na přesný postup se podívejte na video.

Autor:




Nejčtenější

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.