VIDEO: Naložte si zbytky kapra do marinády, poslouží jako vyprošťovák

  • 12
Nesnězené porce usmaženého kapra mohou posloužit jako základ pro pečenáče. Přijdou vhod jako chutný předkrm nebo třeba po silvestrovské oslavě.

Kapr je výborný, někomu chutná i po studenu druhý den v lednici. Avšak božský je ve formě pečenáčů. Tedy naložený ve sladkokyselém nálevu. Když si pečenáče vyrábíte během roku, musíte absolvovat „povinné“ kolečko porcování, obalování a smažení ryby, což mnohé od přípravy odradí. Tady se však hotový polotovar  sám nabízí. Vždyť rybu jste stejně na vánoční stůl připravovali.

„To je přesně účel, aby si lidi uvědomili, že jídlo lze využít s vtipem a nevyhazovat je,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která bojuje za rozumnější hospodaření s potravinami. „Navíc pečenáče jsou vynikající a připravíte je úplně stejně, jako byste je připravovali přímo jako specialitu, jen máte díky štědrovečerní večeři ušetřený jeden krok,“ dodává..

Kuchař Petr Pešek předvádí, jak je snadné připravit nálev, do kterého „utopíte“ rybu. Podle něj je pečenáč nejlepší za týden až deset dní, ale málokdy vydrží, většina lidí chodí uzobávat do lednice průběžně.

Nálev připravte svařením jednoho dílu vinného octa, tří dílů vody a půl dílu cukru. Pak už je to na vás podle toho, jak to máte rádi. Přidejte trošku soli, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko a na ovonění pár hřebíčků.

Nechejte směs přejít varem a přidejte na kolečka nakrájenou červenou cibuli a na tenko krájenou mrkev. Cibule ztratí ostrost, jen nálev provoní.

Nechejte nálev zchladnout a do nádoby prokládejte porce kapra zeleninou z nálevu a zalévejte tekutinou.

„Drobné kůstky se v nálevu rozpustí a trojobal zajistí, že porce budou držet pohromadě,“ slibuje Petr Pešek. Naložený kapr je vynikající předkrm a poslouží i na odstranění následků poněkud bouřlivější silvestrovské oslavy.

Na přesný postup se podívejte na video.