Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční kapr jinak: po židovsku nasladko, utopený v rumu

Koho už nudí klasický štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem, mohl by vyzkoušet starobylou variantu po židovsku. Jako příloha se podává bramborové pyré.

Tento způsob úpravy kapra nabízí šéfkuchař Jaroslav Sapík v rámci svého "tour" po českých zemích, kde ukazuje v pořadu Česko na talíři krajové speciality. Jako propagátor české kuchyně se snaží ukazovat zapadlé perly, zapomenuté domácí recepty.

Kapr po židovsku vypadá na první pohled složitě, ale vychází ze surovin, které jsou plodem přírody a dříve se našly v každé domácnosti. Jeho základem je omáčka ze sušených plodů: brusinek, rozinek, švestek a z povidel. A nesmí chybět rum, ten také patří k české tradici.

Budete potřebovat

Omáčka: po 50 g rozinek, brusinek a švestek, 150 ml rumu, 1/2 lžičky skořice a perníkového koření, citronová kůra, 2–3 hřebíčky, cukr na dochucení a 300 ml vína. Lžíce sádla, lžíce krupicového cukru, 3–4 lžíce povidel, 100 g mandlí, sůl pepř

Kapr: filety z kapra, 50 g másla na smažení

Krok za krokem

Nejdříve si naložte suché plody. Brusinky, rozinky a švestky zalijte rumem, dochuťte citronovou kůrou, skořicí, hřebíčkem. "Abych směs ještě dovoněl, přidávám i trochu perníkového koření," radí Sapík. Pak vmíchá ještě trošku cukru a do směsi přilije část vína. "I když jde o sladké jídlo, nezapomeňte ani na sůl," říká Sapík.

Nejdříve naložte sušené brusinky, rozinky a švestky.

Nezapomeňte zalít rumem.

Pak se sušené plody přivedou k varu a odstaví. Směs se bude "marinovat" zhruba deset minut.

To je doba, než se připraví omáčka z povidel. Vezměte lžíci sádla a rozpusťte v hrnci. Přidáte lžíci cukru a necháte zkaramelizovat. Pak do hrnce vložíte tři až čtyři lžíce povidel. "Nezapomeňte míchat, cukr nesmí zhnědnout, povidla se snadno připalují," připomíná. Aby se směs "povolila", ředí je Sapík bílým vínem a míchá. Na závěr opět přidává rum.

Rozpusťte sádlo, případně použijte olej. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.

Přidejte povidla a s vínem rozmíchejte, povařte.

Naložené suché plody vlijeme do povidel.

Nakonec se do rozmíchaných povidel přidají marinované plody, můžete vmíchat trochu celých loupaných mandlí. Kompletní omáčka může odpočívat na sporáku, dokud nebude opečený kapr.

Rozpustíme máslo a osoleného a opepřeného kapra opečeme.

Rumem kapra ještě zavoníme.

Ideální je použít vykostěné filety. "Vytáhněte je z lednice tak, aby měly, než je vložíte na pánev, pokojovou teplotu, lépe se pak s rybou pracuje," tvrdí šéfkuchař. Osolíte, opepříte a dáte na rozpuštěné máslo. Z každé strany budete opékat dvě až tři minuty. Ke konci opět můžete lehce přelít rumem, který rybu ovoní a spojí chutě s omáčkou. Překrojte švestky a položte na plátky. "I když je to jenom ozdoba, měla by být teplá, nemůžete je jen tak položit na maso až na talíři," tvrdí Sapík.

Překrojíme švestky a položíme na filety, aby se prohřály.

Na talíř servírujeme pyré s omáčkou, nahoru položíme rybu.

Na talíř servírujte nejdříve bramborové pyré, které po obvodu ozdobíte omáčkou. Na brambory položte kapří filet a nakonec ho také přelijte trochou omáčky. Na ozdobu můžete posypat sekanými mandlemi.

Další díl pořadu Česko na talíři a spoustu dalších zajímavých receptů uvidíte v neděli v šest večer na TV Prima.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025