Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční kapr jinak: po židovsku nasladko, utopený v rumu

aktualizováno 
Koho už nudí klasický štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem, mohl by vyzkoušet starobylou variantu po židovsku. Jako příloha se podává bramborové pyré.

Tento způsob úpravy kapra nabízí šéfkuchař Jaroslav Sapík v rámci svého "tour" po českých zemích, kde ukazuje v pořadu Česko na talíři krajové speciality. Jako propagátor české kuchyně se snaží ukazovat zapadlé perly, zapomenuté domácí recepty.

Kapr po židovsku vypadá na první pohled složitě, ale vychází ze surovin, které jsou plodem přírody a dříve se našly v každé domácnosti. Jeho základem je omáčka ze sušených plodů: brusinek, rozinek, švestek a z povidel. A nesmí chybět rum, ten také patří k české tradici.

Budete potřebovat

Omáčka: po 50 g rozinek, brusinek a švestek, 150 ml rumu, 1/2 lžičky skořice a perníkového koření, citronová kůra, 2–3 hřebíčky, cukr na dochucení a 300 ml vína. Lžíce sádla, lžíce krupicového cukru, 3–4 lžíce povidel, 100 g mandlí, sůl pepř

Kapr: filety z kapra, 50 g másla na smažení

Krok za krokem

Nejdříve si naložte suché plody. Brusinky, rozinky a švestky zalijte rumem, dochuťte citronovou kůrou, skořicí, hřebíčkem. "Abych směs ještě dovoněl, přidávám i trochu perníkového koření," radí Sapík. Pak vmíchá ještě trošku cukru a do směsi přilije část vína. "I když jde o sladké jídlo, nezapomeňte ani na sůl," říká Sapík.

Nejdříve naložte sušené brusinky, rozinky a švestky.

Nejdříve naložte sušené brusinky, rozinky a švestky.

Nezapomeňte zalít rumem.

Nezapomeňte zalít rumem.

Pak se sušené plody přivedou k varu a odstaví. Směs se bude "marinovat" zhruba deset minut.

To je doba, než se připraví omáčka z povidel. Vezměte lžíci sádla a rozpusťte v hrnci. Přidáte lžíci cukru a necháte zkaramelizovat. Pak do hrnce vložíte tři až čtyři lžíce povidel. "Nezapomeňte míchat, cukr nesmí zhnědnout, povidla se snadno připalují," připomíná. Aby se směs "povolila", ředí je Sapík bílým vínem a míchá. Na závěr opět přidává rum.

Rozpusťte sádlo, případně použijte olej. Přidejte cukr a nechejte...

Rozpusťte sádlo, případně použijte olej. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.

Přidejte povidla a s vínem rozmíchejte, povařte.

Přidejte povidla a s vínem rozmíchejte, povařte.

Naložené suché plody vlijeme do povidel.

Naložené suché plody vlijeme do povidel.

Nakonec se do rozmíchaných povidel přidají marinované plody, můžete vmíchat trochu celých loupaných mandlí. Kompletní omáčka může odpočívat na sporáku, dokud nebude opečený kapr.

Rozpustíme máslo a osoleného a opepřeného kapra opečeme.

Rozpustíme máslo a osoleného a opepřeného kapra opečeme.

Rumem kapra ještě zavoníme.

Rumem kapra ještě zavoníme.

Ideální je použít vykostěné filety. "Vytáhněte je z lednice tak, aby měly, než je vložíte na pánev, pokojovou teplotu, lépe se pak s rybou pracuje," tvrdí šéfkuchař. Osolíte, opepříte a dáte na rozpuštěné máslo. Z každé strany budete opékat dvě až tři minuty. Ke konci opět můžete lehce přelít rumem, který rybu ovoní a spojí chutě s omáčkou. Překrojte švestky a položte na plátky. "I když je to jenom ozdoba, měla by být teplá, nemůžete je jen tak položit na maso až na talíři," tvrdí Sapík.

Překrojíme švestky a položíme na filety, aby se prohřály.

Překrojíme švestky a položíme na filety, aby se prohřály.

Na talíř servírujeme pyré s omáčkou, nahoru položíme rybu.

Na talíř servírujeme pyré s omáčkou, nahoru položíme rybu.

Na talíř servírujte nejdříve bramborové pyré, které po obvodu ozdobíte omáčkou. Na brambory položte kapří filet a nakonec ho také přelijte trochou omáčky. Na ozdobu můžete posypat sekanými mandlemi.

Další díl pořadu Česko na talíři a spoustu dalších zajímavých receptů uvidíte v neděli v šest večer na TV Prima.

Autor:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.