Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční ozdoby na poslední chvíli. Rychle a snadno

  1:00aktualizováno  1:00
Za vánoční ozdoby není třeba utrácet. Stačí jen vlašské ořechy, stuha a trocha šikovnosti. A hotovo je za pár minut.

košíček z ořechu - Ozdobené košíčky nazdobí třeba i vánoční hvězdu | foto: Kornélie ŠídováHobby.cz

Pokud každý rok přemýšlíte, jak a čím ozvláštnit vánoční stromeček nebo balení dárků, máme pro vás dva návody, které všichni zvládnete a přitom se ještě dobře odreagujete. Chce to jen trochu času a potřebné nářadí a pomůcky. Ty seženete prakticky všude (viz box). Nejdříve vám ukážeme, jak si vyrobit  košíčky z ořechů. Potřebujete vlašské ořechy, pilku na železo, škrabku na brambory, vatu nebo vatové tampony, stužky.

Košíček z ořechu

sphProti spoji obou půlek ořechu nařízněte vlašák tak, abyste spoj neporušili. Zoubky pilky na železo se musí nejprve chytnout (to znamená: řežte pomalu na jednom místě). Poté pokračujte opatrně ke spoji tak, aby se tenká skořápka  nezlomila. Řežte co možná nejjemněji.


sphMáme první řez. Druhý provedete kolmo na první těsně podél spoje obou půlek ořechu. Vznikne nám první strana košíčku, tak, jak ji vidíte na obrázku. Nesmíte moc tlačit na pilu, protože skořápka je opravdu velice křehká a ořech by se vám mohl v ruce zcela rozlomit.



potřebujete

větší vlašské ořechy ( ne papíráky) pilku na železo, škrabku na brambory, vatu, vatové tampony, stužky


sphTo samé uděláme na druhé straně směrem od spoje ořechu. Pozor na přeříznutí spoje! Dbejte na to, aby všechny řezy pilkou byly do pravého úhlu. Výsledkem je skoro hotový košíček, který ještě zahlaďte a obrušte brusným  papírem.




sphPo vyříznutí tvaru ze skořápky už stačí jen dobře vybrat jádra ořechu, která se dají použít samozřejmě do vánočního cukroví.  Košíček začistěte a připravte na závěrečné zdobení. To už může být zcela ve vaší režii. Stejně ale i pro tuto příležitost máme pro vás tip.



sphHotový a očištěný košíček
naplňte vatou a ouško ozdobte třeba růžovou stužkou. 
Košíček z vlašských ořechů vyrobíte za pět minut. A můžete s ním ozdobit vánoční stromek, větvičku nebo štědrovečerní stůl. A pokud nebudete vědět, kam schovat miniaturní dárek, tak tato vánoční ozdoba je ideální místo.

Mašle na dárek i na vánoční stromek

Máte doma nakoupené dárky a přemýšlíte, jak je co nejoriginálněji zabalit? Konečně objevíte ten správný balicí papír, ale ne a ne najít tu správnou hodící se mašli? Nakonec se spokojíte s nejlépe se hodící barvou, ale pořád to není ono. Ale vězte, že je to mnohem jednodušší, než si myslíte. Pomocí našeho návodu budete mít originální, vlastnoručně vyrobenou mašli a ještě v barvě, která vašemu dárku zaručeně sedne. 


První smyčka u mašle na dárekUchopte  stuhu do pravé ruky asi 30cm od okraje. A levou rukou stočte konec stuhy tak, abyste ho mohli uchopit také do pravé ruky mezi palec a ukazováček. Tak jako když děláte mašli na tkaničkách u bot. Pokračujte další smyčkou na opačné straně a oba konce držte mezi palcem a ukazováčkem. V této fázi už můžete skončit a nechat pouze dvě smyčky .Vznikne mašle o dvou smyčkách, kterou následně uvážete další stužkou. (více v návodu)

potřebujete

stuha dlouhou 1,5 m, nejlépe vyztuženou drátkem podél okrajů, seženete ji v každé galanterii za cca 50 Kč, nůžky, izolepu


Postupně dělejte další smyčky a stále pevně držte střed mašleAby byla mašle bohatší a vypadala více luxusněji, přidáme k ní ještě více smyček. Pokračujeme, dokud nemáme rovnoměrně od sebe 6 až 8 smyček neboli oček. Pozor, abyste všechny smyčky dobře udrželi. Pokud se "rozjedou", musíte začít znovu.




Konce stuhy sestřihněte do šikma, aby se netřepily. Pokuď budeme konce zakládat do víka krabice, ponecháme je delší.Držíte uprostřed všechny smyčky pevně mezi palcem a ukazováčkem, až máte "pod kontrolou" všech 8 smyček. Teď odstřihněte konce stužky. Ponechte je dlouhé alespoň 10 cm. Zastřihnete je šikmo tak, aby se konce netřepily a zároveň vypadaly upraveně.



Mašli převážeme uprostřed dalším kouskem stuhy asi 20cm dlouhým. Pokuď budete zakládat konce za víko krabice, použijte delší kus stuhy. Hotovou mašli zajistíte kouskem další stužky, kterou omotáte v místě, kde jste mašli drželi, a zauzlujete. Uzel udělejte na spodní straně, aby nebyl vidět. Pokud chcete mašli zakládat za krabici (viz následující obrázek), nechte stužku delší podle potřeby a velikosti dárku.


Mašli připevníme ke krabičce, tak že vložíme konec stuhy pod víko a na spodní straně upevníme izolepou.Teď už jen mašli upravte a narovnejte. Pokud máte stuhu s vloženým drátkem, je vše ještě jednodušší. Stuhu můžete velmi snadno vytvarovat podle vašich představ. S obyčejnou stuhou to však zvládnete také. Mašle je hotová, stačí ji už tedy jen připevnit ke krabičce či k dárku. Máte dvě možnosti, buď mašli jen přilepíte izolepou, nebo ji založíte pod víčko krabičky. Po založení konce přilepte stuhu izolepou uvnitř víka krabičky. Teď už máte mašli kompletně hotovou a věřte, že se dárek bude líbit daleko více.

tip

Mašli můžete použít i jako ozdobu na vánoční stromek nebo větvičku. Prodloužené konce zavážete za pevnou část stromku nebo větvičky. Jednoduchá ozdoba spojená například s oříškovými košíčky a jablíčky vytvoří překrásnou vánoční atmosféru.

Autoři:




Nejčtenější

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.