VIDEO: Pusťte se do pečení, pardubičtí perníkáři řeší Vánoce už od léta - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pusťte se do pečení, pardubičtí perníkáři řeší Vánoce už od léta

Zatímco jsme si užívali zbytky letního sluníčka, pardubičtí perníkáři už vzorkovali vánoční zboží. Dokonce i velké perníkové dekorace pro pražský Intercontinental. Teď už je nejvyšší čas i na domácí pečení, pokud se do typických vánočních perníčků a jejich zdobení chcete pustit sami či s dětmi.
Z perníku umějí cokoliv. Pardubičtí pečou na Vánoce | (2:05) | video: iDNES.cz

Jarmila Janurová, jejíž firma JaJa dodává na trh perník už 23 let, skutečně žije vánočními perníčky už více než dva měsíce. "A dneska už jsme takzvaně ve Vánocích úplně naplno, pečeme a zdobíme betlémy, zvonečky... Připravujeme i velké perníkové celky pro vánoční dekoraci pražského hotelu Intercontinental," přibližuje, co všechno na letošní Vánoce chystají.

Fotogalerie pro inspiraci

Na videu je patrné, jak její cukrářky právě zdobí velké perníky určené pro luxusní pětihvězdičkový hotel tak úžasně, že vypadají jako čerstvě zasněžené.

Z vánočních motivů vedou hlavně betlémy, menší i opravdu velké (ve fotogalerii najdete dostatečnou inspiraci). "Potom jsou to zasněžené chaloupky, které jsou tradičně o Vánocích žádané. A drobné perníčky, bíle i barevně zdobené, které se prostě pověsí na stromeček," říká Janurová.

Recept na jednoduchý, ale voňavý a lahodný perník

Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g mletého cukru, 120 g másla, tři vejce, 250 g tekutého medu, půl kávové lžičky mleté skořice, anýzu, fenyklu a hřebíčku (prostě směsi koření do perníku) a kypřicí prášek do pečiva.

Promíchejte všechny suché ingredience, přidejte k nim změklé máslo, med i vejce a pečlivě zpracujte v těsto. Minimálně do druhého dne ho nechte zabalené v mikrotenu v lednici odležet, případně i déle, lépe se pak po upečení rozvoní koření. Pak se můžete pustit do vykrajování a pečení.

Podle Pavla Janoše, jehož rodina vyrábí v Pardubicích perník už víc než sto let, perník prostě Vánocemi voní: "To koření, všechno, co obsahuje, to je pro nás vůně Vánoc." Letos jsou podle něj nejžádanější perníčkové pohlednice. A tradiční bílá barva polevy, ale i červená, případně kombinace barev bílá a fialová.

Jak na bílou cukrovou polevu

"Ušlehají se bílky s cukrem, přidá se trošku citronové šťávy, může se přidat i malinko bramborového škrobu. Směs pořádně vyšlehejte a můžete začít zdobit," radí perníkářka Jarmila Janurová s tím, že recept najdete v každé kuchařce, ale vychytat si ji musí každý sám. Cukr se používá jemný moučkový, zkušené perníkářky i paní Janurová radí prosít ho nejprve na jemném sítu: "Někdy se totiž i v moučkovém cukru objeví větší krystalky, které pak ucpávají zdobičky."

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025