Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pro losy jsou vánoční stromky hostina, pro slůňata zatím jen na hraní

  2:01aktualizováno  2:01
Žádný smrček, borovice ani jedlička uříznuté před Vánocemi nepřijdou v Praze nazmar. Ty, které se neprodaly, se už od prosince stávají vítaným zpestřením jídelníčku kopytníků v pražské zoo. Nejen těch, kteří se k jehličnanům dostanou i ve svém přirozeném prostředí, tedy losům, zubrům či bizonům, ale třeba i slonům.

Pro Maxe s Rudim (vlevo) jsou vánoční stromky především zdrojem zábavy. | foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

I kdyby nebyly Vánoce, losi by jehličnany tak jako tak občas dostávali, i když je hlavní složkou jejich zimního jídelníčku především seno. A sem tam čerstvé větve listnáčů s pupeny. „Tyto severské druhy si totiž i ve volné přírodě běžně uštípnou větvičku jehličnanů a pochutnají si na ní, což je prokázáno i podle rozborů jejich trusu,“ říká kurátorka kopytníků Bára Dobiášová.

Fotogalerie

Od prosince přidávají nechtěné vánoční stromky ke krmení také bizonům, zubrům či jelenům bělohubým, prostě severským druhům, které mají i ve volné přírodě možnost zařadit si jehličnany alespoň občas na svůj jídelníček.

Jedle a borovice přitom mají nejraději, protože na rozdíl od smrků jsou jejich jehlice přece jen měkčí. Smrčky proto dostávají hlavně ty druhy kopytníků, které je sice moc nežerou, ale vyhrají si s nimi. A jsou proto pro ně vítaným zpestřením dne.

Tedy například velbloudi nebo tropické druhy jelenů jako je jelen lyrorohý či sambar ostrovní. „Pro ně jsou momentálně vánoční stromky ideální příležitostí k vybití energie, protože jim právě nastává říje,“ konstatuje jejich kurátorka.

Pro slony jsou větve základ jídelníčku. Ale i jehličnany se přejí

Pokud jde o slony, ti dostávají větve jako základ svého jídelníčku. „Rozdíl je momentálně jen v tom, že to nejsou větve listnáčů, které dostávají normálně, ale jehličnanů,“ vysvětluje kurátor slonů Pavel Brandl.

Když slonům přinesou vánoční stromečky poprvé, což bývá už v prosinci, tak je samozřejmě zajímají nejvíc, protože je to něco jiného. „Teď už je dostávají druhý týden, takže začínají být vybíraví. Borovicí a smrkem už je teď neoslníte, ještě tak jedle se jim zatím nepřejedla, protože těch je nejméně,“ usmívá se kurátor s tím, že ani svíčková se nedá jíst každý den.

Slůně na snímku stromek zatím neožírá, jen si hraje. Pro dospělé slony jsou...
Rudiho zatím ani nenapadne, aby stromky ochutnával. Ale hrát si s nimi, třeba...
Slůňata jehličnaté stromky neožírají, ale zato s nimi vyvádějí spoustu jiných...

Na slůně ožírající vánoční stromek ovšem při návštěvě zoo nenarazíte, zkrmování jehličnanů se v podstatě týká jen dospělých slonů. „Rudík větvičky ještě neožírá, tomu je mámino mléko vším. A Max si s nimi zatím také jen hraje,“ popisuje postoj svých nejmladších sloních svěřenců Pavel Brandl.

V každém případě je pražská zoo zhruba za tisícovku živých vánočních stromků velmi ráda už proto, že právě u zvířat najdou smysluplné využití. Na krmení i na řádění kopytníkům v Troji vydrží až do konce ledna.

Autor:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Psí zmrzlina na rozdíl od té obyčejné neobsahuje cukr ani laktózu.
VIDEO: Mrkvovou zmrzlinu psi milují. Dočkají se i lososové či játrové

Svého psa v parných letních dnech chladila Veronika Jakešová klasickou zmrzlinou. Jenže věděla, že to pro něj není nejzdravější. Proto začala brouzdat po...  celý článek

Mazlíčci se mohou při letních procházkách zranit.
Rány překrýt, orgány omýt. Jak vypadá první pomoc zraněnému mazlíčkovi

Při letních procházkách v přírodě nebo na dovolené si váš zvířecí mazlíček může přivodit zranění na končetinách nebo tlapkách, případně úraz na hrudníku nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.