Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vaření

Od čumáčku po ocásek: filosofie učí, jak využít maso z celého zvířete

26.7.2016  0:00
Kdysi to bylo normální při každé zabijačce. Dnes jsme tak zhýčkaní, že umíme využít ze zvířete jen několik vybraných části a se zbytkem bychom si nevěděli rady. A jen několik řezníků se vrací ke...  celý článek

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

8.7.2016  0:07
Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro...  celý článek

Letošní výnosy medu by mohly být vyšší, tvrdí včelaři

4.7.2016  0:00
Milovníci medu by se podle svazu včelařů letos mohli těšit na vyšší výnosy. Podle některých z nich však nejvíc záleží na lokalitě a na množství potravy, které tam včely najdou.  celý článek

Jablka a banány skladujte zvlášť, na maso jiné prkénko než na zeleninu

27.6.2016  0:00
Lednice je dobrý sluha, ale musí se dodržovat několik zásad, jak potraviny v ní skladovat. Na otázky čtenářů odpovídala odbornice na bezpečnost potravin Hana Málková.  celý článek

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

22.6.2016  0:22
Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.   celý článek

Bylinky mají sezonu. Nadúrodu využijte do ochucených olejů a pest

21.6.2016  0:00
Bylinková sezona je v plném proudu a mnohdy se nám stává, že jsme zasadili víc, než můžeme aktuálně spotřebovat. Pak je lepší přebytky zpracovat a vyrobit si ochucené oleje a pesta, které nám v...  celý článek

Indické chlebové placky si ke grilovanému masu upečte venku na kameni

10.6.2016  0:26
Indové pečou placaté chlebové placky v peci zvané tandoor, vám na to postačí kámen na grilu. Není to nic složitého, základem těsta je obyčejná hladká mouka. A podávat ho můžete ke grilovanému...  celý článek

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

8.6.2016  0:00
Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako steak z hovězího. Jenže tento koncept funguje jen tehdy, když si víte dobře rady s přípravou....  celý článek

Legendární břevnovský řezník Kšána končí. Jde do předčasného důchodu

6.6.2016  13:40
Nejoblíbenější řezník František Kšána starší už nemá sílu pokračovat v tempu, jaké si nastavil od počátku svého podnikání v oboru. „Jenom v tomto obchodě jsem byl 21 let, cítím se utahaný,“ řekl.  celý článek

Přístroj na domácí limonádu vyrobí i pivo, bude to světlý "ležák"

5.6.2016  0:00
Bude to jako byste vyráběli limonádu z perlivé vody. Místo sirupu budete moct využít pivní koncentrát, který nyní začne dodávat výrobce SodaStream.  celý článek

Mouka, máslo, cibule, slanina a můžete se šéfem grilovat po francouzsku

4.6.2016  1:16
Už jste někdy pekli na grilu francouzský koláč neboli quiche? Zkuste si to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.  celý článek

Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

27.5.2016  0:16
Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Evidentně se vyplatí naučit se vykosťovat drůbež....  celý článek

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

25.5.2016  0:00
Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.   celý článek

Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

20.5.2016  0:00
Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu. Stačí koupit pěkný lilek, rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ančovičky, mozzarellu. Tedy...  celý článek

Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

19.5.2016  0:00
Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se tváří, že právě „tak to Američané mysleli“, může si upéct svoji. A až budete grilovat, určitě...  celý článek

Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv

11.5.2016  0:11
Kdo negriluje, jako by nebyl - každý rok to v Česku platí zhruba od května, tedy jakmile počasí dovolí vydržet na zahradě či terase u grilu. Není divu, gril vlastní čtyři z pěti Čechů, a to by...  celý článek

Vyrobte si pravé domácí pralinky. Nejdůležitější je hlídat teplotu

11.5.2016  0:00
To nejdůležitější, co na výrobu domácích pralinek potřebujete, je opravdu kvalitní čokoláda. Většinou se prodává ve formě čoček. Ty se rozpustí, zchladí zhruba na třicet stupňů a hmotou se...  celý článek

Sladká kaše byla luxus. Jídelníček poddaných Karla IV. je dnes v módě

10.5.2016  0:00
Doba panovníka Karla IV. byla obdobím dostatku. Díky absenci válek se tehdejší lidé stravovali překvapivě dobře, hodně podobně jako dnes. Hovězí dobytek se choval hlavně na mléko, ale vepřové na...  celý článek

Pálffyho houskový knedlík se slaninou. Zabalený do utěrky se vaří hodinu

9.5.2016  0:00
Vaří se sice hodinu, navíc zabalený v máslem potřeném plátýnku či utěrce, ale za vynaloženou námahu a trpělivost se tento knedlík odmění neobvykle jemnou konzistencí. Ta je opravdu překvapivá,...  celý článek

Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

6.5.2016  2:26
Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George whiting. Srovnatelná je s u nás dostupnou...  celý článek

VIDEO: Jak Pohlreich z bůčku a piva vykouzlí Štefanův cikánský řízek

30.4.2016  0:30
Rozpálený gril potře špekovou kůží a hodí na něj plátky vepřového bůčku naklepané pěstí. Marinované, ale nesolené. Recept na tzv. cikánský řízek šéf dostal na golfovém hřišti u Plzně od Štefana,...  celý článek

Zadělat těsto, nakrmit kvásek. Osvědčený recept na první vlastní chléb

23.4.2016  0:00
První Den domácího chlebopečení připadá na sobotu 23. dubna. Chce podpořit pečení pravého domácího chleba, u kterého přesně víte, z čeho je upečený. Připravili jsme postup, díky kterému zvládne...  celý článek

S automatickým domácím pivovarem se povede pivo každému. Uvaří i zchladí

22.4.2016  0:00
Vaření domácího piva je stále populárnější a láká nadšence z celého světa. Problémem je v domácích podmínkách dodržet technologické podmínky. To se rozhodli vyřešit tvůrci pivovaru Artbrew,...  celý článek

Masové jednohubky z kuřecích křídel. Podle Pohlreicha na party ideální

16.4.2016  0:04
Jak pohostit přátele, abyste je opravdu nadchli a přitom vás to nezruinovalo? Tady je každá rada drahá. Zkuste třeba Pohlreichova lízátka z kuřecích křídel, sám je vidí jako ideální jednohubky k...  celý článek

Domácí vařiči piva začali sbírat recepty na velkou pivní kuchařku

14.4.2016  0:00
Skupina domácích vařičů piva se rozhodla shromáždit dostupné a vyzkoušené recepty na domácí vaření piva. Chtěli by usnadnit pokusy začátečníkům, pro které je pokus uvařit si doma pivo stejným...  celý článek

Flatbread je taková vylepšená chlebová placka. Podle šéfa strašně dobrá

8.4.2016  0:26
Masíčko z pečených telecích žebírek a pečená červená řepa zalité křenovou šlehačkou, korunované lístky čerstvé rukoly, to vše na čerstvě pečené chlebové placce. Až uslyšíte Zdeňka Pohlreicha,...  celý článek

Když chlap v kuchyni řekne ne, znamená to ne, chválí si úspěšná kuchařka

4.4.2016  0:00
Profesionálním kuchyním vládnou kluci. Potkat tam kuchařku je asi tak běžné jako najít na procházce v lese lanýže. Avšak kuchaři shodně tvrdí, že mít v kuchyni kolegyni je fajn. Podobně vidí...  celý článek

Hezký český kus nábytku pro žížaly, co zpracují zbytky z kuchyně

24.3.2016  0:03
Lidé na něj koukají různě. Někdo si neumí představit, že by měl mít přímo v bytě rozkládající se organické zbytky z kuchyně, navíc prolezlé žížalami. Minulý týden přitom vermikompostér tvářící...  celý článek

Tajný tip, jak upravit česnek, aby tolik nepálil, se jmenuje citron

24.3.2016  0:00
Aby začal česnek pálit a čpět, musí u něj dojít k porušení jednotlivých buněk. Platí také, že čím víc se jich poruší, tím víc je česnek pálivý. Z čehož vyplývá, že způsobem kuchyňské úpravy lze...  celý článek

OBRAZEM: Jak se vaří v českých michelinských restauracích

16.3.2016  0:00
Tak už v Česku máme tři michelinské hvězdy. K Alcronu a La Degustation přibyl nováček v podobě restaurace Field Radka Kašpárka. Každý podnik je jiný, má jinou klientelu, jiný styl vaření, jiný...  celý článek

Kuře využijte i na jarní roládu, skvělá bude s medvědím česnekem

14.3.2016  9:03
Z poměrně fádního kuřecího masa dokáže chuťově výrazná náplň docela jednoduše vykouzlit opravdovou lahůdku. Zkuste roládu se sušenou šunkou, dvěma druhy sýra a sterilovanou kapií. A na...  celý článek

Pohlreich by chtěl halušky víc sexy, narazí na slovenské dubové palice

9.3.2016  0:21
Je to asi poprvé, co o šéfovi někdo řekne, že se v jídle rýpe vidličkou jako nesmělá kočka. Těžkou kuchyni, ve které sice figurují domácí suroviny, ovšem v kombinaci se spoustou sádla a mouky...  celý článek

Pohlreicha pozvali umělci z AVU. V kuchyni vařil designér v montérkách

24.2.2016  0:00
„Ano, šéfe! To je ten pořad, co se na něj dívají chlapi s lahváčem?“ přivítá Zdeňka Pohlreicha student v pozici číšníka hospody s jídelnou, kterou provozují na pražské Akademii výtvarných umění....  celý článek

Chlebové kůrky proměňují v Londýně v pivo a ještě na tom vydělají

22.2.2016  0:16
V Londýně rozjeli v rámci boje proti plýtvání jídlem koncept, který by mohl inspirovat i české pivovarníky či pivaře. Čerstvý chléb, který se neprodá, tu svezou do pivovaru, kde ho podle...  celý článek

Když žereš, tak se vzděláváš a investuješ, radí Pohlreich v Teplicích

17.2.2016  0:02, aktualizováno  17:20
Pokud se Teplicím říkalo Malá Paříž, tak to podle Pohlreicha - který se právě sem vydal zachraňovat další restaurační zařízení - už muselo být hodně dávno. Což neznamená, že Městským sálům...  celý článek

Vše o bramborách: jak je vybrat, skladovat, uvařit i opékat

12.2.2016  0:00
Uvařit či jinak připravit brambory zvládne asi úplně každý, občas jsou však v kuchyni docela záludné a nechovají se úplně podle našich představ. Ovšem stejně jako všude i při vaření stačí znát...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.