Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel

aktualizováno 
Vymyslete si jídelní lístek obsahující vzorek od každé světové kuchyně. Očesejte personál na minimum, zaplaťte mu minimální mzdu a dostanete kuchyň, ve které se bez přípravků od Vitany, Knorra a dalších výrobců konveniencí neobejdete.

Bujon může posloužit k jemnému zesílení chuti, ne aby se považoval za hotovou potravinu. | foto: Marek Burza

"Když se v krajním případě sejdou všechny tyto nepříznivé okolnosti, opravdu se to může stát," souhlasí šefkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. A televizní kuchaři se pak stokrát mohou zbláznit, nic s tím nenadělají a být v jejich kůži, asi by s tím nesvedli o moc víc.

"Ten kuchař to prostě nestíhá, nechce být v kuchyni od rána do noci, má rodinu, chce normálně žít. A pak jsou samozřejmě i jiné případy: majitel je rozumný, ale kuchař je prostě líný," vypočítává možné případy.

Kdy je možné dohánět čas

Přitom sám konvenience nezatracuje. "Je svinstvo od kuchaře udělat svíčkovou omáčku ze sypkého přípravku. Kuchař by měl vařit. Může se stát, že má tak málo času, že například použije mraženou zeleninu. Košer to zrovna není, ale už je to o sto procent lepší přístup," popisuje zkušenosti z praxe.

Konvenience

Přejatý výraz konvenience zahrnuje velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.

Podle stupně zpracování se dělí do čtyř stupňů od částečně předpřipravené suroviny (oškubaná drůbež, očištěná zelenina) až po potraviny připravené k přímé konzumaci (zmražené pečivo, krémy, cukrovinky).

Zdroj: Encyklopedie výživy

Používá pěkné slůvko: srdcař. Tomu to prostě nedá, přivstane si o půl hodiny a tu zeleninu si prostě očistí, protože je přesvědčený, že v chuti to mlsný jazýček pozná.

"Nejhorší je to na malém městě, kde vás každý zná. Poslouchejte pak v hospodě kecy od chlapů, že to vaše jídlo se nedá jíst, to vám to pivo zhořkne na patře," směje se.

Proti používání polotovarů se v zásadě nebrání v nouzi, pokud mají jídlu pomoci. Když kupříkladu děláte guláš. "Uděláte všechno, jak má být, použijete vývar a nakonec se vám ta šťáva stejně zdá prázdná. Přestože jste udělal všechno jako obvykle, s tím jste se určitě setkali i doma. To je k uzoufání. Když v takovémto případě použijete lžičku toho sušeného vývaru pro jemné zesílení chuti, svět se nezboří," popisuje.

Pytlíkoví experti

Jsou ale i experti, jejichž vývar nikdy neviděl maso a zeleninu. "Na pixle je napsáno, že je na sto litrů vody, hodíte to do kotle, zavaříte, nasypete mraženou zeleninu, nudle z pytle a máte hovězí polívku. Tak to je prasárna," oklepe se David při této představě.

A shrnuje: "Jsou polotovary, které mohou sloužit jako pomocníci a nic proti nim. Používat je ale stylem – vezmu pytlík, přečtu si, že mám použít na litr vody 100 miligramů prášku a pro zjemnění chuti 200 ml smetany a mám svíčkovou – tak to prostě ne."

To byste podle něj nemuseli chodit do hospody a večeři z pytlíku byste si mohli ukuchtit doma. Od návštěvy restaurace očekáváte, že kuchař bude vařit.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Repelenty bez chemie: pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.