Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel

aktualizováno 
Vymyslete si jídelní lístek obsahující vzorek od každé světové kuchyně. Očesejte personál na minimum, zaplaťte mu minimální mzdu a dostanete kuchyň, ve které se bez přípravků od Vitany, Knorra a dalších výrobců konveniencí neobejdete.

Bujon může posloužit k jemnému zesílení chuti, ne aby se považoval za hotovou potravinu. | foto: Marek Burza

"Když se v krajním případě sejdou všechny tyto nepříznivé okolnosti, opravdu se to může stát," souhlasí šefkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. A televizní kuchaři se pak stokrát mohou zbláznit, nic s tím nenadělají a být v jejich kůži, asi by s tím nesvedli o moc víc.

"Ten kuchař to prostě nestíhá, nechce být v kuchyni od rána do noci, má rodinu, chce normálně žít. A pak jsou samozřejmě i jiné případy: majitel je rozumný, ale kuchař je prostě líný," vypočítává možné případy.

Kdy je možné dohánět čas

Přitom sám konvenience nezatracuje. "Je svinstvo od kuchaře udělat svíčkovou omáčku ze sypkého přípravku. Kuchař by měl vařit. Může se stát, že má tak málo času, že například použije mraženou zeleninu. Košer to zrovna není, ale už je to o sto procent lepší přístup," popisuje zkušenosti z praxe.

Konvenience

Přejatý výraz konvenience zahrnuje velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.

Podle stupně zpracování se dělí do čtyř stupňů od částečně předpřipravené suroviny (oškubaná drůbež, očištěná zelenina) až po potraviny připravené k přímé konzumaci (zmražené pečivo, krémy, cukrovinky).

Zdroj: Encyklopedie výživy

Používá pěkné slůvko: srdcař. Tomu to prostě nedá, přivstane si o půl hodiny a tu zeleninu si prostě očistí, protože je přesvědčený, že v chuti to mlsný jazýček pozná.

"Nejhorší je to na malém městě, kde vás každý zná. Poslouchejte pak v hospodě kecy od chlapů, že to vaše jídlo se nedá jíst, to vám to pivo zhořkne na patře," směje se.

Proti používání polotovarů se v zásadě nebrání v nouzi, pokud mají jídlu pomoci. Když kupříkladu děláte guláš. "Uděláte všechno, jak má být, použijete vývar a nakonec se vám ta šťáva stejně zdá prázdná. Přestože jste udělal všechno jako obvykle, s tím jste se určitě setkali i doma. To je k uzoufání. Když v takovémto případě použijete lžičku toho sušeného vývaru pro jemné zesílení chuti, svět se nezboří," popisuje.

Pytlíkoví experti

Jsou ale i experti, jejichž vývar nikdy neviděl maso a zeleninu. "Na pixle je napsáno, že je na sto litrů vody, hodíte to do kotle, zavaříte, nasypete mraženou zeleninu, nudle z pytle a máte hovězí polívku. Tak to je prasárna," oklepe se David při této představě.

A shrnuje: "Jsou polotovary, které mohou sloužit jako pomocníci a nic proti nim. Používat je ale stylem – vezmu pytlík, přečtu si, že mám použít na litr vody 100 miligramů prášku a pro zjemnění chuti 200 ml smetany a mám svíčkovou – tak to prostě ne."

To byste podle něj nemuseli chodit do hospody a večeři z pytlíku byste si mohli ukuchtit doma. Od návštěvy restaurace očekáváte, že kuchař bude vařit.

Autor:




Nejčtenější

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.