Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Izraelský student navrhl potraviny, které uvaříte během praní v pračce

aktualizováno 
Iftach Gazit z Izraele se zamyslel nad životním stylem lidí, kteří nemají čas na vaření, ale také bezdomovců, kteří si nemají jídlo kde uvařit. Vymyslel proto sáčky, které si mohou přidat přímo do várky při praní v samoobslužné prádelně. Na bázi vaření metodou sous-vide tak vyprodukoval své pytlíčky s jídlem Sous La Vie.

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami obsahují piktogramy s návodem k vaření. | foto: Profimedia.cz

„Pokud potřebujete vařit zeleninu, zvolte program praní bavlny na krátké praní. A když potřebujete vařit masité potraviny, zvolíte program na syntetiku na dlouhé praní. Takže po dobu dvě a půl hodiny se budou vařit při teplotě 58 stupňů Celsia,“ vysvětloval.

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami najdete piktogramy s návodem k...

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami najdete piktogramy s návodem k vaření.

Gazil studuje na Bezalel Academy of Arts and Design v Jeruzalémě na katedře průmyslového designu. Potravinu vakuově umístí do takzvaného tyvek papíru, což je syntetický materiál, který propustí vodní páru, ale vodu nikoliv. Díky tomu se do potravin během praní nemohou dostat žádné saponáty.

Součástí prototypu balení potravin je i podrobný návod, jak s nimi zacházet. Na každém sáčku je napsáno, jaký program má uživatel zvolit, aby tomu odpovídala i teplota a délka vaření.

„Myslím, že by to nemuseli využít nejen bezdomovci, ale třeba i studenti nebo všichni, kteří nechtějí ztrácet čas vařením. Je to pořad lepší, než se krmit průmyslově zpracovanými potravinami, což běžně z nedostatku času děláme,“ dodává Gazit.

Metoda sous-vide vaření je systém, kdy se zavakuovaná potravina dlouze vaří při nízké teplotě a díky tomu neztrácí šťávu a zůstává křehká. V restaurační praxi se k tomu používají speciální hrnce, které dokážou přesně udržovat stálou teplotu, podobně si restauratéři pomáhají například konvektomatem, kde sous-vide vaří v páře. Ve výsledku tak mohou mít připraveno například sto křehkých prsíček, které (když přijede zájezd) jen bleskově „obarví“ na pánvi a mohou vydávat.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek




Frontline Combo Spot on cat sol.1x0.5mlFrontline Combo Spot on cat sol.1x0.5ml

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.