Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Izraelský student navrhl potraviny, které uvaříte během praní v pračce

aktualizováno 
Iftach Gazit z Izraele se zamyslel nad životním stylem lidí, kteří nemají čas na vaření, ale také bezdomovců, kteří si nemají jídlo kde uvařit. Vymyslel proto sáčky, které si mohou přidat přímo do várky při praní v samoobslužné prádelně. Na bázi vaření metodou sous-vide tak vyprodukoval své pytlíčky s jídlem Sous La Vie.

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami obsahují piktogramy s návodem k vaření. | foto: Profimedia.cz

„Pokud potřebujete vařit zeleninu, zvolte program praní bavlny na krátké praní. A když potřebujete vařit masité potraviny, zvolíte program na syntetiku na dlouhé praní. Takže po dobu dvě a půl hodiny se budou vařit při teplotě 58 stupňů Celsia,“ vysvětloval.

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami najdete piktogramy s návodem k...

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami najdete piktogramy s návodem k vaření.

Gazil studuje na Bezalel Academy of Arts and Design v Jeruzalémě na katedře průmyslového designu. Potravinu vakuově umístí do takzvaného tyvek papíru, což je syntetický materiál, který propustí vodní páru, ale vodu nikoliv. Díky tomu se do potravin během praní nemohou dostat žádné saponáty.

Součástí prototypu balení potravin je i podrobný návod, jak s nimi zacházet. Na každém sáčku je napsáno, jaký program má uživatel zvolit, aby tomu odpovídala i teplota a délka vaření.

„Myslím, že by to nemuseli využít nejen bezdomovci, ale třeba i studenti nebo všichni, kteří nechtějí ztrácet čas vařením. Je to pořad lepší, než se krmit průmyslově zpracovanými potravinami, což běžně z nedostatku času děláme,“ dodává Gazit.

Metoda sous-vide vaření je systém, kdy se zavakuovaná potravina dlouze vaří při nízké teplotě a díky tomu neztrácí šťávu a zůstává křehká. V restaurační praxi se k tomu používají speciální hrnce, které dokážou přesně udržovat stálou teplotu, podobně si restauratéři pomáhají například konvektomatem, kde sous-vide vaří v páře. Ve výsledku tak mohou mít připraveno například sto křehkých prsíček, které (když přijede zájezd) jen bleskově „obarví“ na pánvi a mohou vydávat.

Autor:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.