Izraelský student navrhl potraviny, které uvaříte během praní v pračce

Iftach Gazit z Izraele se zamyslel nad životním stylem lidí, kteří nemají čas na vaření, ale také bezdomovců, kteří si nemají jídlo kde uvařit. Vymyslel proto sáčky, které si mohou přidat přímo do várky při praní v samoobslužné prádelně. Na bázi vaření metodou sous-vide tak vyprodukoval své pytlíčky s jídlem Sous La Vie.

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami obsahují piktogramy s návodem k vaření. | foto: Profimedia.cz

„Pokud potřebujete vařit zeleninu, zvolte program praní bavlny na krátké praní. A když potřebujete vařit masité potraviny, zvolíte program na syntetiku na dlouhé praní. Takže po dobu dvě a půl hodiny se budou vařit při teplotě 58 stupňů Celsia,“ vysvětloval.

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami najdete piktogramy s návodem k vaření.

Gazil studuje na Bezalel Academy of Arts and Design v Jeruzalémě na katedře průmyslového designu. Potravinu vakuově umístí do takzvaného tyvek papíru, což je syntetický materiál, který propustí vodní páru, ale vodu nikoliv. Díky tomu se do potravin během praní nemohou dostat žádné saponáty.

Součástí prototypu balení potravin je i podrobný návod, jak s nimi zacházet. Na každém sáčku je napsáno, jaký program má uživatel zvolit, aby tomu odpovídala i teplota a délka vaření.

„Myslím, že by to nemuseli využít nejen bezdomovci, ale třeba i studenti nebo všichni, kteří nechtějí ztrácet čas vařením. Je to pořad lepší, než se krmit průmyslově zpracovanými potravinami, což běžně z nedostatku času děláme,“ dodává Gazit.

Metoda sous-vide vaření je systém, kdy se zavakuovaná potravina dlouze vaří při nízké teplotě a díky tomu neztrácí šťávu a zůstává křehká. V restaurační praxi se k tomu používají speciální hrnce, které dokážou přesně udržovat stálou teplotu, podobně si restauratéři pomáhají například konvektomatem, kde sous-vide vaří v páře. Ve výsledku tak mohou mít připraveno například sto křehkých prsíček, které (když přijede zájezd) jen bleskově „obarví“ na pánvi a mohou vydávat.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...