Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jezte a vařte jako za časů našich babiček, radí kuchař s rytířským řádem

  18:33aktualizováno  18:33
Maso si dejte obden nebo jednou za tři dny, ale hlavně vařte úplně stejně jako vaše babičky z místních surovin. Naplňování téhle vize vyneslo kuchaři Daliboru Navrátilovi francouzský rytířský řád za přínos gastronomii.

Kuchař Dalibor Navrátil je nositelem francouzského rytířského řádu za přínos gastronomii. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Navrátil o víkendu vysvětloval v Plzni hoteliérům a šéfkuchařům ze západních Čech, jak i oni mohou okouzlit své strávníky.

"Když mi bylo 10 let a jedl jsem u babičky, byla to radost, nezapomenutelný zážitek. Ráno na dvorku chytila kuře, v poledne bylo k obědu. To je úplně o něčem jiném, než když si dáte kuře, které celý svůj třítýdenní život strávilo pořád zavřené někde v hale. Z mého pohledu je cestou ke zlepšení české gastronomie návrat k jejím tradicím. Zapomeňte na prášky a polotovary, vařte z pořádných surovin," vysvětloval Dalibor Navrátil, když si v kuchyni plzeňské hotelové školy připravoval drůbeží čtvrtky z místního farmářského obchodu.

Maso podle něj stačí v našem jídelničku jednou za dva tři dny. Další den mohou být třeba jáhly, pak pohanka na různé způsoby. Z vlastní zkušenosti přidává tip na brambory vařené ve slupce, které při naší návštěvě bublaly v jednom z hrnců. "Nechci, aby to vypadalo jako klišé, ale podívejte, jak vařím brambory. Co všechno je v hrnci. Bylinky, česnek, cibule, koření, kůže od špeku. Takhle uvaříte kvalitní brambůrky ve slupce, pak si umícháte tvaroh s trochou olivového oleje, máslem, česnekem, přidáte něco pepře, soli, bylinky, a děti se po takovém jídle mohou utlouct. Nemusíme mít pořád maso," vysvětluje.

Šéfkuchařům radí, aby ve vaření nehledali nic záludného. "Vařte tak, jak vařila vaše babička. Dostaňte do restaurací to, co jste u ní okoukali. Základem je poctivá a kvalitní surovina, která samozřejmě stojí nějaké peníze. Majitelé podniků to neradi vidí, ti raději sáhnou po levném kuřeti v hypermarketu, než aby si připlatili za pořádné kuře z místní farmy," upozorňuje rytíř kuchařského řádu, kterému titul přiřkli francouzští hodnotitelé.

V pořádné restauraci podle Navrátila nechybějí kuchařky od Dobromily Rettigové, Santnerové nebo Brabce. Mluví o nich jako o biblích české kuchyně, které nesmějí chybět v poličkách, a právě v nich mají profesionálové hledat inspiraci.

Západočeským kuchařům radil, jak využít nadšení Čechů pro grilování čehokoli. Nebylo to jen o přípravě mas, ale o přílohách. "Jde udělat i kaviár z lilku. Samozřejmě v tomto období u nás neroste, teď je z Holandska nebo Španělska. Proč nemůže být přílohou pěna nebo kaviár z lilku, které se hodí k rybě i různým masům, místo klasické hořčice, kečupu nebo dresinku z nějaké lahve," uvedl rytíř kuchařského řádu Dalibor Navrátil.

Dalibor Navrátil pochází z Frenštátu pod Radhoštěm. "Tam u nás se říká: Brambory a zelé, to je Valašsko celé. A já k tomu ještě přidávám slivovici. Tamní lidé ale gastronomii moc nechtějí. Proto jsem musel vyrazit do Prahy," popisuje svůj životní příběh.

Autor:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.