Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jezte a vařte jako za časů našich babiček, radí kuchař s rytířským řádem

  18:33
Maso si dejte obden nebo jednou za tři dny, ale hlavně vařte úplně stejně jako vaše babičky z místních surovin. Naplňování téhle vize vyneslo kuchaři Daliboru Navrátilovi francouzský rytířský řád za přínos gastronomii.

Kuchař Dalibor Navrátil je nositelem francouzského rytířského řádu za přínos gastronomii. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Navrátil o víkendu vysvětloval v Plzni hoteliérům a šéfkuchařům ze západních Čech, jak i oni mohou okouzlit své strávníky.

"Když mi bylo 10 let a jedl jsem u babičky, byla to radost, nezapomenutelný zážitek. Ráno na dvorku chytila kuře, v poledne bylo k obědu. To je úplně o něčem jiném, než když si dáte kuře, které celý svůj třítýdenní život strávilo pořád zavřené někde v hale. Z mého pohledu je cestou ke zlepšení české gastronomie návrat k jejím tradicím. Zapomeňte na prášky a polotovary, vařte z pořádných surovin," vysvětloval Dalibor Navrátil, když si v kuchyni plzeňské hotelové školy připravoval drůbeží čtvrtky z místního farmářského obchodu.

Maso podle něj stačí v našem jídelničku jednou za dva tři dny. Další den mohou být třeba jáhly, pak pohanka na různé způsoby. Z vlastní zkušenosti přidává tip na brambory vařené ve slupce, které při naší návštěvě bublaly v jednom z hrnců. "Nechci, aby to vypadalo jako klišé, ale podívejte, jak vařím brambory. Co všechno je v hrnci. Bylinky, česnek, cibule, koření, kůže od špeku. Takhle uvaříte kvalitní brambůrky ve slupce, pak si umícháte tvaroh s trochou olivového oleje, máslem, česnekem, přidáte něco pepře, soli, bylinky, a děti se po takovém jídle mohou utlouct. Nemusíme mít pořád maso," vysvětluje.

Šéfkuchařům radí, aby ve vaření nehledali nic záludného. "Vařte tak, jak vařila vaše babička. Dostaňte do restaurací to, co jste u ní okoukali. Základem je poctivá a kvalitní surovina, která samozřejmě stojí nějaké peníze. Majitelé podniků to neradi vidí, ti raději sáhnou po levném kuřeti v hypermarketu, než aby si připlatili za pořádné kuře z místní farmy," upozorňuje rytíř kuchařského řádu, kterému titul přiřkli francouzští hodnotitelé.

V pořádné restauraci podle Navrátila nechybějí kuchařky od Dobromily Rettigové, Santnerové nebo Brabce. Mluví o nich jako o biblích české kuchyně, které nesmějí chybět v poličkách, a právě v nich mají profesionálové hledat inspiraci.

Západočeským kuchařům radil, jak využít nadšení Čechů pro grilování čehokoli. Nebylo to jen o přípravě mas, ale o přílohách. "Jde udělat i kaviár z lilku. Samozřejmě v tomto období u nás neroste, teď je z Holandska nebo Španělska. Proč nemůže být přílohou pěna nebo kaviár z lilku, které se hodí k rybě i různým masům, místo klasické hořčice, kečupu nebo dresinku z nějaké lahve," uvedl rytíř kuchařského řádu Dalibor Navrátil.

Dalibor Navrátil pochází z Frenštátu pod Radhoštěm. "Tam u nás se říká: Brambory a zelé, to je Valašsko celé. A já k tomu ještě přidávám slivovici. Tamní lidé ale gastronomii moc nechtějí. Proto jsem musel vyrazit do Prahy," popisuje svůj životní příběh.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025