Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vavřín pravý (Laurus nobilis L.)

  22:00aktualizováno  22:00
Znali jej již staří Římané, kteří z vavřínu vyráběli vavřínové věnce pro olympijské vítěze, vládce a umělce, které měl ochránit před zlými silami. Mimo jiné akademický titul bakalář je odvozen právě od francouzského pojmenování vavřínu (baccalauréat).

Vavřín pravý - Vavřín se velmi dobře tvaruje, proto se z něj často řezají dekorativní keře. | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Ve Středozemí se vavřín často používá jako dekorativní keř či živý plot především proto, že má po seřezání výbornou tvarovací schopnost.

Popis: Vavřín známý také jako bobkový list. Patří do čeledi vavřínovitých. Tento stálezelený keř, někdy i menší strom je původní ve Středozemí. Dorůstá 8 metrů, v teplejších oblastech až 18 metrů. Má okrouhlý stonek, který je zpočátku fialový, pozdějí zdřevnatí a zešedne. Listy jsou kožovité, lesklé, vejčitého tvaru se silným aroma a nahořklou chutí, užívají se jako koření. Květy jsou žluté a drobné, později se mění v fialovočerné bobule.
Stanoviště: Tomuto keři vyhovuje slunné a teplé stanoviště s dobře propustnou hliněnou půdou.
Výskyt: Roste po celém Středozemí, v Evropě a Asii.
Období květu: Vykvétá brzy na jaře.
Léčivé účinky: Vavřín se nesmí užívat vnitřně, pouze k dochucení pokrmů a to jen v malém množství. Po předávkování hrozí zvýšení krevního tlaku, zrychlení tepu a následné zvracení. Bobule vavřínu jsou především nebezpečné v těhotenství. Pokud přidáte do koupele čerstvé listy, pomohou od bolesti končetin. Mimo jiné dokáže zvýšit až trojnásobně počet inzulinu v krvi a dalo by se jej začít užívat k léčbě cukrovky typu II. Jako bobkový list má široké využití v kuchyni a to po celém světě.
Ohrožení: Není ohrožen.

Autoři:




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.