Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Včelaři dostali dotace - za týden byly pryč

aktualizováno 
Stát kvůli nadměrnému úhynu včelstev v předchozích zimních sezonách podpořil včelaře dotacemi. Rozebrali je během jediného týdne.

Včela sající med | foto: shutterstock.com

Velké škody

Z celkového počtu půl milionu včelstev přežila zimu podle Českého svazu včelařů jen jedna třetina. To se samozřejmě projevilo i na produkci medu. Oproti roku 2007, kdy na jedno včelstvo připadalo asi třicet kilogramů medu, se dnes jeho spotřeba zmenšila o další třetinu.

Během posledních dvou zim uhynulo nadměrné množství včelstev. Stát se rozhodl podpořit včelaře dotacemi, o jejichž výši rozhodují krajští zastupitelé postižených oblastí. Týkají se okresů, které evidují úhyn včelstev nad 25 %.

Protože většina krajů vypsala více než dvoumilionové dotace na podporu uhynulých včelstev, včelaři neváhali a prakticky ihned po vyvěšení oznámení dotace skoro vyčerpali. Například v Karlovarském kraji bylo jen během prvního dne podáno 94 žádostí. Místní zastupitelé tedy museli stanovit finanční limit 1,5 milionu korun.

V jedné z nejvíce postižených oblastí - Středočeském kraji - zaznamenali včelaři až 57% úhyn. Zastupitelé zde odhlasovali jednorázovou dotaci 100 000 korun. Nyní k těmto prostředkům přibyly další dva miliony.

Není čeho se obávat

I přes více než podprůměrnou produkci českého medu se ale nemusí spotřebitelé obávat nedostatku. Zásoby českých výrobců jsou ještě stále úměrné poptávce zákazníků. Včelaři pouze varují před nákupem méně kvalitních výrobků ze zahraničí a doporučují pořizovat český med, který podléhá přísnější kontrole.

Proč podporovat včelaře?

"Zima 2007/2008 způsobila včelařům opravdu velké ztráty. Úhyny včelstev ale nejsou jen problémem posledních let. Vyplývá to ze statistiky, kterou letos zpracoval Český svaz včelařů. Například zatímco v roce 1990 bylo v ČR evidováno přes 808 tisíc včelstev, v roce 2008 klesl jejich počet na pouhých 460 tisíc. Se včelaři je to podobné. Z původních 80 tisíc se dnes počet chovatelů zmenšil téměř na polovinu," uvádí Miloslav Peroutka, tajemník českého svazu včelařů.

Dotace jsou nutné

Průměrný věk dnešního včelaře je podle včelaře Jakuba Dolínka 60 let. Investice do nových včelstev je tedy pro mnohé naprosto nepředstavitelná a bez finanční podpory by jejich chov úplně zanikl. Například Středočeský kraj se rozhodl podpořit začínající včelaře dotací 10 000 Kč na jednoho žadatele. Tu vyhodnocuje a rozděluje dotyčný kraj.

Miloslav Peroutka zároveň upozorňuje, že se tento problém netýká pouze Evropy, ale celého světa. Parlament Evropské unie dokonce na listopadovém zasedání rady vyzval zástupce jednotlivých zemí, aby hledali prostředky na podporu včelařů.





Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.