Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Včelaři stáčejí poslední letošní med, kupujte ho nejlépe přímo ze dvora

  7:26aktualizováno  7:26
Ze tří včelstev u rodinného domku v Praze získá v průměru přes dva metráky medu za sezonu. A k tomu má on i sousedé každoročně spoustu ovoce z vlastní zahrady, protože důkladné opylování dělá své. Není divu, že na včely Libor Smažík prostě nedá dopustit.
Včelařit začal před 15 lety, hned po vojně, učitelem mu byl pan Šrámek. Ten už dnes sám říká, že jeho žák je někde jinde, především díky modernímu způsobu včelaření. Moderní úly totiž dovolují včelstvu neomezeně růst a budovat další a další buňky, kdežto prostor ve starších typech úlů je jednou provždy daný.

Včelaření je vášeň

Za každou vytočenou sklenicí medu jsou samozřejmě hodiny práce. Víc než o dřině je to ale o vášni. Pokud vás včely nechytnou, těžko budete ve volném čase pravidelně kontrolovat úl. I kdyby to bylo jen proto, že čekáte na správný čas k medobraní.

Tzv. kuřák pomáhá včelaři zklidňovat včely, například aby mohl prohlédnout rámky Po odklopení víka úlu se objeví jednotlivé rámky, do kterých včely nosí pylRámek, ze kterého chcete stáčet med, musíte nejprve zbavit včel

"Bez pravidelného prohlížení zarámovaných plástů nepoznáte, jestli už jsou plástve plné medu," potvrzuje Libor Smažík, pro kterého je včelaření čistě koníčkem a nehodlá svoje tři včelstva rozšiřovat o další. "Aby byl med opravdu zralý a připravený ke stáčení, musí být rámek alespoň z poloviny zavíčkovaný," dodává.

Ke včelám přitom nepotřebujete žádný speciální ochranný oděv, včely nejsou agresivní, pokud k tomu nemají důvod. Včelař si úplně vystačí se speciální kuklou, která mu ochrání zrak. "Jde čistě o to, že když včela bodne přímo do oka, oslepnete," vysvětluje Smažík, proč si pro jistotu bere ke včelkám kuklu a učí to i svoji desetiletou dceru.

Stáčí se 3x až 4x do roka

Moderní úl jednoduše odkryjete a postupně opatrně vyjímáte jednotlivé rámky obalené pilnými včelami. Hned vidíte, jestli už je ke stáčení ten správný čas. Včely přitom můžete v případě potřeby zklidňovat tzv. kuřákem.

Každý plný rámek, který je alespoň z poloviny zavíčkovaný, opatrně zbavíte včel. Dá se k tomu použít například obyčejná husí peruť, kterou je ometete. Rámky s medem pak odkládáte bokem do uzavíratelné bedýnky, aby vám je znovu neobalily včely.

Rámky určené ke stáčení, očištěné od včel, se ukládají do uzavíratelné bedýnky, aby se k nim nedostaly meduchtivé včely Rámek je nutné odvíčkovat speciální vidličkou, pak se teprve může stáčet medMed se stáčí v medometu, odstředivou silou

Pak si rámky odnesete nejlépe do uzavíratelné místnosti, kde je odvíčkujete jakousi speciální vidličkou. Med přitom neodolatelně voní, zvláště včelám, proto je nutné se před nimi zavřít.

Voštiny, tedy odstraněná víčka a vytočené plástve se zbytky zralého medu, jsou úžasnou pochoutkou pro děti i dospělé milovníky sladkostí. Vlastně je to taková přírodní žvýkačka, ze které při žvýkání prýští medová náplň a zbude vám po ní v puse malá kulička přírodního včelího vosku. Včelaři pak včelám tento stavební materiál opět vracejí.

Voštiny, tedy víčka a plástev se zbytky medu, které jsou výborné na žvýkání jak zdravá přírodní žvýkačka Voštiny jsou výbornou a zdravou přírodní žvýkačkou, kterou ocení hlavně dětiI samotná plástev je zdravou pochoutkou, ideální na žvýkání

Po odvíčkování se rámky naplněné medem vloží do medometu, pomocí kterého se med vytáčí odstředivou silou. "Do připravené nádoby med stéká přes hrubé a jemné síto, výsledným produktem je tedy čistý med, který se už jen přelije do sklenic," vysvětluje Smažík.

Po srpnovém stáčení medu už je čas na zazimování včelstev, ovšem nejprve se musí pořádně nakrmit. Když včelám seberete med, tedy jejich potravu, musíte ho něčím nahradit. Nejčastěji je to cukerný roztok. "Při včasném nakrmení, nejlépe do konce srpna, mají včely čas před zimou zesílit. Lépe pak přezimují a na jaře nejsou tak oslabené," popisuje výhody včasného zazimování včelař.

Jak kupovat dobrý med

Čistý med, který se už jen slije do čistých sklenic"Ideální je, když si najdete svého lokálního včelaře, který vám prodá med ze dvora. Podle testů potravinářské inspekce se totiž ukazuje, že ten nejlepší med klidně můžete koupit třeba u automechanika, pro kterého je včelaření koníčkem," radí zkušený včelař.

Raději zapomeňte na medy ze supermarketu, na kterých je uvedena země původu jako EU, případně dokonce spolu s dalšími zeměmi. "Jedná se o míchaný med, kolikrát i filtrovaný přes nano filtry. V takovém medu už nejsou vůbec žádné pyly a další drahocenné látky, které dělají med medem," prozrazuje Libor Smažík.

V míchaném medu navíc může být přimíchaný i med ze včelstev, která včelaři z východu ošetřují například antibiotiky. V těchto krajinách se totiž ochrana včelstev před chorobami neřeší centrálně pod dohledem veterinární správy, jako je tomu u nás. Jednoznačně tedy platí, že český med je nejlepší.





Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Během léta vypadá zelená fasáda nezapomenutelně.
Zelená fasáda neslouží myším jako žebřík, naopak odvodňuje základy

Zděná fasáda domu nebo nevzhledná garáž vás nemusí trápit. Když si je necháte popnout zelenými rostlinami, dodáte zahradnímu zákoutí nový rozměr.  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.