Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Včelaři stáčejí poslední letošní med, kupujte ho nejlépe přímo ze dvora

  7:26
Ze tří včelstev u rodinného domku v Praze získá v průměru přes dva metráky medu za sezonu. A k tomu má on i sousedé každoročně spoustu ovoce z vlastní zahrady, protože důkladné opylování dělá své. Není divu, že na včely Libor Smažík prostě nedá dopustit.
Včelařit začal před 15 lety, hned po vojně, učitelem mu byl pan Šrámek. Ten už dnes sám říká, že jeho žák je někde jinde, především díky modernímu způsobu včelaření. Moderní úly totiž dovolují včelstvu neomezeně růst a budovat další a další buňky, kdežto prostor ve starších typech úlů je jednou provždy daný.

Včelaření je vášeň

Za každou vytočenou sklenicí medu jsou samozřejmě hodiny práce. Víc než o dřině je to ale o vášni. Pokud vás včely nechytnou, těžko budete ve volném čase pravidelně kontrolovat úl. I kdyby to bylo jen proto, že čekáte na správný čas k medobraní.

Tzv. kuřák pomáhá včelaři zklidňovat včely, například aby mohl prohlédnout rámky Po odklopení víka úlu se objeví jednotlivé rámky, do kterých včely nosí pylRámek, ze kterého chcete stáčet med, musíte nejprve zbavit včel

"Bez pravidelného prohlížení zarámovaných plástů nepoznáte, jestli už jsou plástve plné medu," potvrzuje Libor Smažík, pro kterého je včelaření čistě koníčkem a nehodlá svoje tři včelstva rozšiřovat o další. "Aby byl med opravdu zralý a připravený ke stáčení, musí být rámek alespoň z poloviny zavíčkovaný," dodává.

Ke včelám přitom nepotřebujete žádný speciální ochranný oděv, včely nejsou agresivní, pokud k tomu nemají důvod. Včelař si úplně vystačí se speciální kuklou, která mu ochrání zrak. "Jde čistě o to, že když včela bodne přímo do oka, oslepnete," vysvětluje Smažík, proč si pro jistotu bere ke včelkám kuklu a učí to i svoji desetiletou dceru.

Stáčí se 3x až 4x do roka

Moderní úl jednoduše odkryjete a postupně opatrně vyjímáte jednotlivé rámky obalené pilnými včelami. Hned vidíte, jestli už je ke stáčení ten správný čas. Včely přitom můžete v případě potřeby zklidňovat tzv. kuřákem.

Každý plný rámek, který je alespoň z poloviny zavíčkovaný, opatrně zbavíte včel. Dá se k tomu použít například obyčejná husí peruť, kterou je ometete. Rámky s medem pak odkládáte bokem do uzavíratelné bedýnky, aby vám je znovu neobalily včely.

Rámky určené ke stáčení, očištěné od včel, se ukládají do uzavíratelné bedýnky, aby se k nim nedostaly meduchtivé včely Rámek je nutné odvíčkovat speciální vidličkou, pak se teprve může stáčet medMed se stáčí v medometu, odstředivou silou

Pak si rámky odnesete nejlépe do uzavíratelné místnosti, kde je odvíčkujete jakousi speciální vidličkou. Med přitom neodolatelně voní, zvláště včelám, proto je nutné se před nimi zavřít.

Voštiny, tedy odstraněná víčka a vytočené plástve se zbytky zralého medu, jsou úžasnou pochoutkou pro děti i dospělé milovníky sladkostí. Vlastně je to taková přírodní žvýkačka, ze které při žvýkání prýští medová náplň a zbude vám po ní v puse malá kulička přírodního včelího vosku. Včelaři pak včelám tento stavební materiál opět vracejí.

Voštiny, tedy víčka a plástev se zbytky medu, které jsou výborné na žvýkání jak zdravá přírodní žvýkačka Voštiny jsou výbornou a zdravou přírodní žvýkačkou, kterou ocení hlavně dětiI samotná plástev je zdravou pochoutkou, ideální na žvýkání

Po odvíčkování se rámky naplněné medem vloží do medometu, pomocí kterého se med vytáčí odstředivou silou. "Do připravené nádoby med stéká přes hrubé a jemné síto, výsledným produktem je tedy čistý med, který se už jen přelije do sklenic," vysvětluje Smažík.

Po srpnovém stáčení medu už je čas na zazimování včelstev, ovšem nejprve se musí pořádně nakrmit. Když včelám seberete med, tedy jejich potravu, musíte ho něčím nahradit. Nejčastěji je to cukerný roztok. "Při včasném nakrmení, nejlépe do konce srpna, mají včely čas před zimou zesílit. Lépe pak přezimují a na jaře nejsou tak oslabené," popisuje výhody včasného zazimování včelař.

Jak kupovat dobrý med

Čistý med, který se už jen slije do čistých sklenic"Ideální je, když si najdete svého lokálního včelaře, který vám prodá med ze dvora. Podle testů potravinářské inspekce se totiž ukazuje, že ten nejlepší med klidně můžete koupit třeba u automechanika, pro kterého je včelaření koníčkem," radí zkušený včelař.

Raději zapomeňte na medy ze supermarketu, na kterých je uvedena země původu jako EU, případně dokonce spolu s dalšími zeměmi. "Jedná se o míchaný med, kolikrát i filtrovaný přes nano filtry. V takovém medu už nejsou vůbec žádné pyly a další drahocenné látky, které dělají med medem," prozrazuje Libor Smažík.

V míchaném medu navíc může být přimíchaný i med ze včelstev, která včelaři z východu ošetřují například antibiotiky. V těchto krajinách se totiž ochrana včelstev před chorobami neřeší centrálně pod dohledem veterinární správy, jako je tomu u nás. Jednoznačně tedy platí, že český med je nejlepší.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025