Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Ladronce projde věda žaludkem. Ochutnáte kobylky i jahodový kaviár

  1:01aktualizováno  1:01
Vědecký festival, kde poodkryjete roušku nejrůznějších gastronomických tajemství a na své si přijdou i vaše chuťové buňky, připravila již podruhé Přírodovědecká fakulta UK v Praze. Tentokrát na sobotu 21. června na Ladronce. Vstup je zdarma a děti jsou vítány, stejně jako loni.

Přírodovědci se letos zaměří na kuchyni, živočichy i farmářská tržiště Severní i Jižní Ameriky. Na jednom místě si tak budete moci prohlédnout třeba jihoamerické parazity a současně si na vlastní kůži vyzkoušet třeba ruční výrobu špaget. Což jako kombinace sice může působit strašně, kdo má ale smysl pro dobrodružství, případně zažil atmosféru loňského prvního ročníku, tak ví, že skrývá nepopiratelné kouzlo. Pro lepší představu to dokresluje i video z loňska.

Ochutnávka z loňska

I na druhém ročníku vědecko-gastronomického festivalu Věda prochází žaludkem potkáte odborníky z Přírodovědecké fakulty UK, kteří vám v rámci svého boru odpoví na jakoukoliv otázku. Díky nim také třeba zjistíte - navíc v molekulárním baru (o molekulární kuchyni zde) - že s jídlem si můžete i hrát, ačkoliv nám to v dětství zakazovali. Nebo vám pomohou odkrýt, co všechno obsahuje hamburger.

Kromě vědy propojené s gastronomií budou lektoři učit zájemce jógu nebo posouvat kuličku pomocí mozkových vln, nebo si vyrobit vlastní parfém. Zdarma si užijete i další vědecké aktivity, hry i soutěže určené dospělým i dětem (podrobnosti zde).  

Ochutnávání za pár korun, které půjdou na dobrou věc

Na jednom místě se současně doslova podíváte pod pokličky restaurací, jako je například vyhlášená nadšenecká venkovská restaurace Zájezd či veganská LoVeg, poznáte rawfood nebo si lze prohlédnout a osahat obsah freshbedýnek.

Ochutnávat můžete za kuponky. Jeden vás přijde na desetikorunu, které nemusíte litovat -  výtěžek celé akce půjde na Kuchařky bez domova, které umějí i na ulici uvařit jako doma, což na Ladronce i předvedou. A naučíte se třeba i šetřit jídlem.

Příznivci masitých pokrmů zase ocení americké steaky. A ti, co si na maso moc nepotrpí, se mohou přiučit, jak připravovat exotická jídla z domácích bio surovin.

Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.