Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Ladronce projde věda žaludkem. Ochutnáte kobylky i jahodový kaviár

  1:01aktualizováno  1:01
Vědecký festival, kde poodkryjete roušku nejrůznějších gastronomických tajemství a na své si přijdou i vaše chuťové buňky, připravila již podruhé Přírodovědecká fakulta UK v Praze. Tentokrát na sobotu 21. června na Ladronce. Vstup je zdarma a děti jsou vítány, stejně jako loni.

Přírodovědci se letos zaměří na kuchyni, živočichy i farmářská tržiště Severní i Jižní Ameriky. Na jednom místě si tak budete moci prohlédnout třeba jihoamerické parazity a současně si na vlastní kůži vyzkoušet třeba ruční výrobu špaget. Což jako kombinace sice může působit strašně, kdo má ale smysl pro dobrodružství, případně zažil atmosféru loňského prvního ročníku, tak ví, že skrývá nepopiratelné kouzlo. Pro lepší představu to dokresluje i video z loňska.

Ochutnávka z loňska

I na druhém ročníku vědecko-gastronomického festivalu Věda prochází žaludkem potkáte odborníky z Přírodovědecké fakulty UK, kteří vám v rámci svého boru odpoví na jakoukoliv otázku. Díky nim také třeba zjistíte - navíc v molekulárním baru (o molekulární kuchyni zde) - že s jídlem si můžete i hrát, ačkoliv nám to v dětství zakazovali. Nebo vám pomohou odkrýt, co všechno obsahuje hamburger.

Kromě vědy propojené s gastronomií budou lektoři učit zájemce jógu nebo posouvat kuličku pomocí mozkových vln, nebo si vyrobit vlastní parfém. Zdarma si užijete i další vědecké aktivity, hry i soutěže určené dospělým i dětem (podrobnosti zde).  

Ochutnávání za pár korun, které půjdou na dobrou věc

Na jednom místě se současně doslova podíváte pod pokličky restaurací, jako je například vyhlášená nadšenecká venkovská restaurace Zájezd či veganská LoVeg, poznáte rawfood nebo si lze prohlédnout a osahat obsah freshbedýnek.

Ochutnávat můžete za kuponky. Jeden vás přijde na desetikorunu, které nemusíte litovat -  výtěžek celé akce půjde na Kuchařky bez domova, které umějí i na ulici uvařit jako doma, což na Ladronce i předvedou. A naučíte se třeba i šetřit jídlem.

Příznivci masitých pokrmů zase ocení americké steaky. A ti, co si na maso moc nepotrpí, se mohou přiučit, jak připravovat exotická jídla z domácích bio surovin.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.