Na Ladronce projde věda žaludkem. Ochutnáte kobylky i jahodový kaviár - iDNES.cz

Na Ladronce projde věda žaludkem. Ochutnáte kobylky i jahodový kaviár

  1:01
Vědecký festival, kde poodkryjete roušku nejrůznějších gastronomických tajemství a na své si přijdou i vaše chuťové buňky, připravila již podruhé Přírodovědecká fakulta UK v Praze. Tentokrát na sobotu 21. června na Ladronce. Vstup je zdarma a děti jsou vítány, stejně jako loni.
Věda procházela žaludkem | (1:46) | video: www.prirodovedci.cz

Přírodovědci se letos zaměří na kuchyni, živočichy i farmářská tržiště Severní i Jižní Ameriky. Na jednom místě si tak budete moci prohlédnout třeba jihoamerické parazity a současně si na vlastní kůži vyzkoušet třeba ruční výrobu špaget. Což jako kombinace sice může působit strašně, kdo má ale smysl pro dobrodružství, případně zažil atmosféru loňského prvního ročníku, tak ví, že skrývá nepopiratelné kouzlo. Pro lepší představu to dokresluje i video z loňska.

Ochutnávka z loňska

I na druhém ročníku vědecko-gastronomického festivalu Věda prochází žaludkem potkáte odborníky z Přírodovědecké fakulty UK, kteří vám v rámci svého boru odpoví na jakoukoliv otázku. Díky nim také třeba zjistíte - navíc v molekulárním baru (o molekulární kuchyni zde) - že s jídlem si můžete i hrát, ačkoliv nám to v dětství zakazovali. Nebo vám pomohou odkrýt, co všechno obsahuje hamburger.

Kromě vědy propojené s gastronomií budou lektoři učit zájemce jógu nebo posouvat kuličku pomocí mozkových vln, nebo si vyrobit vlastní parfém. Zdarma si užijete i další vědecké aktivity, hry i soutěže určené dospělým i dětem (podrobnosti zde).  

Ochutnávání za pár korun, které půjdou na dobrou věc

Na jednom místě se současně doslova podíváte pod pokličky restaurací, jako je například vyhlášená nadšenecká venkovská restaurace Zájezd či veganská LoVeg, poznáte rawfood nebo si lze prohlédnout a osahat obsah freshbedýnek.

Ochutnávat můžete za kuponky. Jeden vás přijde na desetikorunu, které nemusíte litovat -  výtěžek celé akce půjde na Kuchařky bez domova, které umějí i na ulici uvařit jako doma, což na Ladronce i předvedou. A naučíte se třeba i šetřit jídlem.

Příznivci masitých pokrmů zase ocení americké steaky. A ti, co si na maso moc nepotrpí, se mohou přiučit, jak připravovat exotická jídla z domácích bio surovin.

Autor:

Nejčtenější

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

„Dvacet let zkušeností, doktorát, nástupní plat 20.000 hrubého.“

{LABEL}

Pokud jste něco podobného slyšeli, zkuste raději mrknout na jobdnes.cz

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025