Na Ladronce projde věda žaludkem. Ochutnáte kobylky i jahodový kaviár

  • 0
Vědecký festival, kde poodkryjete roušku nejrůznějších gastronomických tajemství a na své si přijdou i vaše chuťové buňky, připravila již podruhé Přírodovědecká fakulta UK v Praze. Tentokrát na sobotu 21. června na Ladronce. Vstup je zdarma a děti jsou vítány, stejně jako loni.

Přírodovědci se letos zaměří na kuchyni, živočichy i farmářská tržiště Severní i Jižní Ameriky. Na jednom místě si tak budete moci prohlédnout třeba jihoamerické parazity a současně si na vlastní kůži vyzkoušet třeba ruční výrobu špaget. Což jako kombinace sice může působit strašně, kdo má ale smysl pro dobrodružství, případně zažil atmosféru loňského prvního ročníku, tak ví, že skrývá nepopiratelné kouzlo. Pro lepší představu to dokresluje i video z loňska.

Ochutnávka z loňska

I na druhém ročníku vědecko-gastronomického festivalu Věda prochází žaludkem potkáte odborníky z Přírodovědecké fakulty UK, kteří vám v rámci svého boru odpoví na jakoukoliv otázku. Díky nim také třeba zjistíte - navíc v molekulárním baru (o molekulární kuchyni zde) - že s jídlem si můžete i hrát, ačkoliv nám to v dětství zakazovali. Nebo vám pomohou odkrýt, co všechno obsahuje hamburger.

Kromě vědy propojené s gastronomií budou lektoři učit zájemce jógu nebo posouvat kuličku pomocí mozkových vln, nebo si vyrobit vlastní parfém. Zdarma si užijete i další vědecké aktivity, hry i soutěže určené dospělým i dětem (podrobnosti zde).  

Ochutnávání za pár korun, které půjdou na dobrou věc

Na jednom místě se současně doslova podíváte pod pokličky restaurací, jako je například vyhlášená nadšenecká venkovská restaurace Zájezd či veganská LoVeg, poznáte rawfood nebo si lze prohlédnout a osahat obsah freshbedýnek.

Ochutnávat můžete za kuponky. Jeden vás přijde na desetikorunu, které nemusíte litovat -  výtěžek celé akce půjde na Kuchařky bez domova, které umějí i na ulici uvařit jako doma, což na Ladronce i předvedou. A naučíte se třeba i šetřit jídlem.

Příznivci masitých pokrmů zase ocení americké steaky. A ti, co si na maso moc nepotrpí, se mohou přiučit, jak připravovat exotická jídla z domácích bio surovin.