Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vějířovec obrovský (Meripilus giganteus)

  16:27aktualizováno  16:27
Mladé plodnice jsou šťavnaté a jedlé, vhodné ke smažení.

Vějířovec obrovský | foto: profimedia.com

Jak vypadámidi

Klobouky jsou 10 – 20 cm široké, rostou obvykle v trsech ze společné hlízovité báze. Dorůstají až 40 cm, jsou nejprve žlutookrové a později tmavnou až do hnědé barvy. Povrch je v mládí sametový a téměř hladký, později zrnitý až šupinatý. Otlačená místa černají. Trsy dospělých plodnic s taškovitě uspořádanými klobouky mohou dosahovat průměru až 1 m a vážit okolo 50 kg. Rourky jsou velmi krátké, třeň v dospělosti téměř mizí. Dužnina má výraznou příjemnou vůni a nakyslou chuť.

Kde a kdy roste

Roste na živém i odumřelém dřevě listnáčů od července do listopadu.

Mladé plodnice jsou šťavnaté a jedlé, vhodné ke smažení nebo k přípravě jídel na kyselé bázi.Tuto nelupenatou houbu je možné zaměnit s nejedlou bondarcevkou horskou (Bondarzewia mesenterica), která není jedlá a má palčivou chuť. Podobný sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) je jedlý a chutný.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.