Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

aktualizováno 
Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To je ta nejpodstatnější investice, kterou takové barvení potřebuje.

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná větvičkou rozmarýnu a tenkým provázkem. | foto: Martina Čermáková

Pokud chcete pěknou sytou hnědou barvu, případně barvu krásně dočervena, je cibulových slupek potřeba opravdu hodně. Kdo cibuli v kuchyni moc často nepoužívá, může slupky získat při nákupu cibule - na dně bedýnky většinou bývá spousta odrolených kousků. Jednoduše si je přidáte do pytlíku s kupovanou cibulí; slupky jsou velice lehké a nikomu chybět nebudou.

Fotogalerie

Jinak už potřebujete jen čerstvá slepičí vajíčka, ideálně bílá nebo hodně světlá, aby byl kontrast mezi původní barvou a obarvenou částí co největší. A přírodní provázky, obyčejnou sůl a hrnec.

Když dětem nakoupíte na vajíčka oblíbené samolepky či smršťovačky, stačí vajíčka v cibulových slupkách uvařit a máte je připravená na dekorování.

Pokud ale chcete kraslice opravdu s čistě přírodní dekorací, máte celou řadu možností. Vajíčka se například vkládají do tunýlků ustřižených se starých silonek, kam k nim vložíte zajímavé lístky první vyrašené zeleně.

My jsme zvolili ovázání silným provázkem, který na skořápce vytvoří zajímavý vzor sám o sobě. A využili větvičky s jehlicovitými lístky rozmarýnu ostříhané ze staršího keříku v kombinaci s tenkým provázkem.

Jak na vlastní barvení krok za krokem

Aby barva uvolněná z cibulových slupek na vajíčka chytla co nejlépe, je potřeba skořápky vajec nejprve očistit a dobře odmastit, stačí je například omýt ekologickým prostředkem na mytí nádobí. Omytá vajíčka nechte oschnout nebo osušte a můžete je začít dekorovat.

Například střed vajíčka ovázat silným krouceným provázkem. Stačí třikrát omotat, pevně stáhnout a zavázat, aby provázek nesklouzl dolů.

Větvičku rozmarýnu jsme kolem vejce jednoduše omotali, stejně jako tenký...
Provázky, pár olistěných větviček či lístečků a cibulové slupky. Nic jiného...
Červené cibulové slupky dopřejí skořápkám výraznější zbarvení.

Pokud chcete na dekorování využít i jarní zeleň, lze vajíčko omotat olistěnou větvičkou a tenčím provázkem jako ve fotogalerii. Nebo použít výše zmíněný tunýlek ustřižený ze starých silonek, s jehož pomocí na skořápku přitisknete i jednotlivé zajímavé lístečky a tunýlek pak na obou koncích zavážete na uzel. V každém případě bude každé takto nadekorované vajíčko originálem.

Pak na dno vhodného hrnce naskládejte vrstvu cibulových slupek, do ní opatrně narovnejte připravená vajíčka tak, aby se vzájemně nedotýkala, nebo z nich nesklouzly provázky. Pak vajíčka překryjte další vrstvou slupek.

Dno hrnce vystelte cibulovými slupkami a do nich opatrně narovnejte vajíčka...
Na vajíčka opět navrstvěte cibulové slupky a zalijte je studenou vodou tak, aby...
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte obvyklou dobu (jako vajíčka natvrdo).
Chcete-li tmavší odstín, můžete nechat vajíčka v hrnci se slupkami i zchladnout.

Aby vajíčka při vaření nepraskla, přisypte lžičku soli a vejce zalijte studenou vodou tak, aby byla potopená. Přiveďte pomalu k varu, a nechte je vařit obvyklou dobu, tedy cca 8 až 10 minut. Případně je nechte vařit kratší dobu, zhruba tři čtyři minuty, a pak je stáhněte z plotny a nechte dojít pod pokličkou.

Pokud mají vajíčka odstín, jaký jste si představovali, můžete je pak opatrně ze slupek vyjmout, zchladit je pod studenou vodou a odstranit z nich provázky, větvičky, lístečky či silonkové tunýlky. A nebo poté hrnec jen odkrýt a nechat vejce třeba na zápraží nebo na balkoně v cibulovém nálevu trochu zchladnout. Skořápky budou mít na polykání barvy víc času a získají tmavší odstín.

S obarvenými vajíčky manipulujte opatrně, ať je nepoškrábete.
Očištěná vajíčka můžete vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje,...
Hotové kraslice.
Na koledníky mohou kraslice čekat třeba v košíčku vystlaném peříčky.

Očištěná nabarvená vajíčka pak můžete ještě vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje, který si kápnete na ubrousek. Zvýrazní to barvy i kontrast jedinečných vzorů na skořápkách. Nabarvená vajíčka pak skladujte v chladu, než přijde čas koledníků.

Autor:




Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Toyota RAV 4 2.2...
Toyota RAV 4 2.2...

r.v. 2006, naj. 199 000 km, diesel
148 000 Kč (s DPH)




Brit Premium Adult L 15 kgBrit Premium Adult L 15 kg

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.