Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční dílna plná inspirace, od kraslic po pomlázku a dekorace

  9:14aktualizováno  9:14
Milujete-li dekorace a máte chuť tvořit, na Velikonoce se můžete vyřádit. Nápadů se nabízí spousta a většina je hotova během chvilky.

Zkuste pro koledníky připravit třeba tzv. "bylinkové" kraslice. | foto: Profimedia.cz

Třeba takové přírodně barvené kraslice zdobené lístečky. Připravovat vařená vajíčka pro koledníky dekorovaná bylinkami bude bavit vás i děti, které nejprve pošlete na zahradu nasbírat co nejzajímavější listy.

Fotogalerie

Potom už budete potřebovat jen cibulové slupky, čerstvá vajíčka (ideálně bílá, ale pěkný kontrast vznikne i na béžové či světle hnědé skořápce) a gázu nebo staré silonky.

Na čistá suchá vajíčka pak nasbírané lístky pevně přitiskněte právě pomocí gázy nebo nastříhanými nohavicemi starých silonek, které pečlivě zauzlujte nebo zavažte provázkem. Takto "ustrojená" vajíčka dejte vařit do vody s cibulovými slupkami; čím více jich bude, tím lépe, protože výsledná barva pak bude intenzivnější. Hlídejte, aby všechna byla úplně ponořená.

Čtěte ve středu

Základem pro přípravu vizovického pečiva je jen hladká mouka, voda a trocha octa.

Velikonoční návody pro všechny, kdo si chtějí jarní dekorace vyrobit sami. Od celé řady tipů na zdobení kraslic po vizovické pečivo.

Vajíčka pro koledníky mají být uvařená natvrdo, s pevným žloutkem (ovšem bez nazelenalého okraje), potřebují tedy zhruba 10 minut varu a pak prudce zchladit. Pokud chcete, aby měla skořápka co nejintenzivnější hnědou barvu, stáhněte je z ohně zhruba po 7 až 8 minutách varu a nechte dojít v pomalu chladnoucí lázni s cibulovými slupkami.

Po vychladnutí zbavte vajíčka gázového, očistěte je od zbytků zelených lístků a vyleštěte kouskem špeku. Nemáte-li špek, použijte ubrousek, na který kápněte trochu rostlinného oleje nebo naberte kousek sádla.

Toužíte-li po další velikonoční inspiraci, pak zkuste třeba výrobu plstěných krytek na vařená vajíčka (více zde), zvířátek z ovčího rouna (podle návodu zde) či dekorace na poslední chvíli vyrobené ze skořápek (zde rady jak na to), ty zvládnete určitě. A nezapomeňte upéct domácí mazanec (podle receptu zde).

Chybět by samozřejmě neměla ani pomlázka, kterou lze uplést hned několika způsoby. Je jen na vás, zda z osmi proutků, nebo z jedenácti (pracovní postup najdete v článku zde). Plést můžete i podle našeho návodného videa:

Autoři: ,




Nejčtenější

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Další z rubriky

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.