Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční jidáše jsou vzácností, v pekárnách je najdete jen stěží

  12:26aktualizováno  12:26
Recept na ně není součástí učebních osnov. Velikonoční pečivo nazývané jidáše přitom dřív patřilo ke svátečnímu stolu stejně jako třeba v současnosti stále oblíbený mazanec.

Velikonoční jidáše mají svým tvarem připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. | foto: kastrulek.cz

"Když jsem byla malá, tak si pamatuji, že jsme je doma pekly," připomněla Věra Matušková, mistrová z cukrářského oboru střední školy v Uherském Hradišti. "Ale je pravda, že dětem zase tolik nechutnaly," upozornila.

V úterý předváděla se studenty pečení jidášů ve Slováckém muzeu v Hradišti. Tradiční pečivo je chuťově podobné vánočce. Patří však ke krajovým specialitám, proto jej studenti potravinářských škol nenajdou ani v osnovách. Matušková si pro recept jela až do Strážnice.

V různých krajích mají jidáše jinou podobu. Někde je dělají jako copánek stočený do kolečka, jinde jako malou vánočku nebo uzel. Svým tvarem by měl připomínat biblický příběh. Konkrétně provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše.

Zároveň v jidáších lidé viděli i hojnost, kterou přináší jaro. "Protože je to pečivo, do kterého se dává droždí a kynutím nabývá na objemu, lidé tak přivolávali úspěšné období," vysvětlila Matušková.

Posypte je mandlemi nebo potřete medem

Připravit jidáše není o moc složitější než upéct vánočku nebo tradiční mazanec. Na těsto je potřeba máslo, mouka, mléko, cukr, kvasnice, hrozinky a vanilkový cukr. Někde je lidé posypávali mandlemi, jinde potírali medem.

"Podle toho, čeho bylo v domě víc nebo která surovina byla v domácnosti dostupnější," zdůraznila odbornice.

Pečivo pak dostávali chlapci, kteří na Zelený čtvrtek před Velikonocemi chodili po obci s řehtačkami a nahrazovali tak utichlé kostelní zvony.

Velké ani menší pekárny ve Zlínském kraji se ovšem do pečení jidášů nehrnou. Možná proto, že jsou přece jen pracnější než vánočky nebo mazance. Ty jsou sice k dostání po celý rok, před velikonočními svátky nicméně poptávka po nich výrazně roste.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.