Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční jidáše jsou vzácností, v pekárnách je najdete jen stěží

  12:26aktualizováno  12:26
Recept na ně není součástí učebních osnov. Velikonoční pečivo nazývané jidáše přitom dřív patřilo ke svátečnímu stolu stejně jako třeba v současnosti stále oblíbený mazanec.

Velikonoční jidáše mají svým tvarem připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. | foto: kastrulek.cz

"Když jsem byla malá, tak si pamatuji, že jsme je doma pekly," připomněla Věra Matušková, mistrová z cukrářského oboru střední školy v Uherském Hradišti. "Ale je pravda, že dětem zase tolik nechutnaly," upozornila.

V úterý předváděla se studenty pečení jidášů ve Slováckém muzeu v Hradišti. Tradiční pečivo je chuťově podobné vánočce. Patří však ke krajovým specialitám, proto jej studenti potravinářských škol nenajdou ani v osnovách. Matušková si pro recept jela až do Strážnice.

V různých krajích mají jidáše jinou podobu. Někde je dělají jako copánek stočený do kolečka, jinde jako malou vánočku nebo uzel. Svým tvarem by měl připomínat biblický příběh. Konkrétně provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše.

Zároveň v jidáších lidé viděli i hojnost, kterou přináší jaro. "Protože je to pečivo, do kterého se dává droždí a kynutím nabývá na objemu, lidé tak přivolávali úspěšné období," vysvětlila Matušková.

Posypte je mandlemi nebo potřete medem

Připravit jidáše není o moc složitější než upéct vánočku nebo tradiční mazanec. Na těsto je potřeba máslo, mouka, mléko, cukr, kvasnice, hrozinky a vanilkový cukr. Někde je lidé posypávali mandlemi, jinde potírali medem.

"Podle toho, čeho bylo v domě víc nebo která surovina byla v domácnosti dostupnější," zdůraznila odbornice.

Pečivo pak dostávali chlapci, kteří na Zelený čtvrtek před Velikonocemi chodili po obci s řehtačkami a nahrazovali tak utichlé kostelní zvony.

Velké ani menší pekárny ve Zlínském kraji se ovšem do pečení jidášů nehrnou. Možná proto, že jsou přece jen pracnější než vánočky nebo mazance. Ty jsou sice k dostání po celý rok, před velikonočními svátky nicméně poptávka po nich výrazně roste.

Autor:




Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Toyota RAV 4 2.2...
Toyota RAV 4 2.2...

r.v. 2006, naj. 199 000 km, diesel
148 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.