Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

aktualizováno 
Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější verze oblíbených dobrot. Co třeba ubrat trochu cukru, nebo naopak přihodit na povzbuzení lžičku jemně mletého zeleného čaje matcha?

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem. | foto: Profimedia.cz

Pokud se na Velikonoce neobejdete bez tradičního poctivého mazance jako od babičky, osvědčený recept najdete zde. Recept na klasické jidáše, které na rozdíl od mazance nekoupíte, čtěte zde. Čtyři dny volna se ale dají využít i na vyzkoušení nových receptů.

Matcha velikonoční sušenky podle blogerky Jany Wertheimové (Cucinare con amore)
Ingredience: 250 g hladké mouky, 150 g změklého másla, 90 g moučkového cukru, 1 vejce, 3 až 4 g matcha tea (jemně mletý zelený čaj) a kůru z citronu.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z krajů.

Všechny suroviny smíchejte v hladké a lesklé těsto, zabalte ho do fólie a dejte odpočinout na dvě hodiny do lednice. Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte plechy pečicím papírem.

Těsto vyválejte na dobře pomoučněné ploše a zpracovávejte ho vždy jen po kouskách, nikdy ne celé najednou, jinak zbytečně změkne.

Placka by měla být vyválená na tloušťku zhruba 3 až 4 milimetry. Poté už jen vykrajujte beránky, kuřátka, kačenky nebo jiné velikonoční tvary a opatrně je pokládejte na plech. V troubě sušenky pečeme zhruba 10 minut, než jim lehce zezlátnou okraje. K čaji i ke kávě budou výborné.

Vyzkoušet můžete i zeleného velikonočního beránka (recept zde):

Hrnkový velikonoční beránek podle Kateřiny Jurisové
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, půl hrnku oleje, 3 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, rozinky, sušená švestka (použijte na oči a čenich beránka), sádlo, hrubá mouku na vysypání formy.

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a cukrem. Přidejte vejce a olej, vše promíchejte a nakonec přilijte mléko. Vypracujte hladké těsto, které vlijte do předem vymazané a vysypané formy. Pečte podle velikosti formy 40 až 60 minut ve středně vyhřáté troubě. (Další recepty čtenářů najdete zde).

Velikonoční hnětýnky podle Karolíny Fourové
Ingredience:
250 g másla, 250 g tuku na pečení, 500 g cukru moučka, 500 g polohrubé mouky, 6 žloutků, sníh ze 6 bílků, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, rum na ochucení, tuhé sádlo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formiček, čokoládová nebo citronová poleva.

Nejprve utřete máslo spolu s cukrem a žloutky, přidejte trochu rumu, aby těsto vonělo, a přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmíchejte sníh z bílků.

Formičky na bábovičky důkladně vymažte tuhým sádlem a vysypte hrubou moukou. Formičky plňte méně než do poloviny, jelikož těsto při pečení hodně nabyde. Pečte zhruba na 150 °C, dokud nejsou hnětýnky na povrchu zlaté a neodchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevírejte, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětýnky po vychladnutí ozdobte polevou.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek




Brit Premium Adult L 15 kgBrit Premium Adult L 15 kg

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.