Pravidla moštárny
Než se vydáte do moštárny, raději se předem telefonicky ohlaste a domluvte se na podmínkách. Před moštováním jablka umyjte. Některé moštárny je před lisováním opláchnou, jiné by mohly špinavá jablka odmítnout zpracovat.
K vytvoření jednoho litru moštu budete potřebovat přibližně 1,5 - 2kg jablek. Kromě ovoce si s sebou přivezte i nádoby na uskladnění. Pro rychlou spotřebu vám postačí obyčejné PET lahve. Pokud chcete, aby mošt vydržel déle, bude to chtít skleněné demižóny nebo dřevěné soudky. Ve všech případech musí být nádoby čisté, aby se mošt nezkazil.
Čerstvě stočený mošt uskladněte v chladnu a spotřebujte do tří dnů (po třech dnech by totiž začal kvasit). Pro delší uchování ho zamrazte – naplňte vhodnou nádobu do dvou třetin a vložte do mrazáku. Během zimy si tak můžete kdykoliv připravit třeba horký mošt s rumem, který vám při chladných večerech jistě přijde k chuti.
. moštárny - co nabízejí a za kolikChýně (okres Praha-západ), ulice Rudenská 24 |
Křížaly - sušená jablka
Na sušených plátcích jablíček si pochutnávali i naši dávní předkové. I když se tzv. křížaly považují za typicky vánoční pamlsek, pochutnat si na na nich můžete celoročně. Navíc se jedná o zdravou pochoutku, protože po usušení si ovoce zanechává svůj vysoký obsah vitaminů a minerálů. Přestože zároveň získá i větší obsah cukru, čímž se zvýší jejich kalorická hodnota, stále se mlsání křížal nedá energeticky srovnat s nezdravými chipsy nebo sladkostmi.
Jablka podle chuti oloupejte nebo nechte se slupkou a omyjte. Rozpulte je a vykrojte z nich jádřinec a stopku. Poté nakrájejte ovoce na několikamilimetrové plátky nebo půlměsíčky. Záleží na vás, jestli chcete dosáhnout křehkých tenkých plátků, nebo naopak tlustších šťavnatých.
Nejjednodušší variantou, jak usušit ovoce, je rozprostřít ho na plech na pečicí papír. Právě díky pečicímu papíru jablka po usušení snadno odloupnete. Bez něj by se ovoce přilepilo k plechu a odstraňovali byste mnoho zaschlých zbytků. Plech s vyskládaným ovocem umístěte na slunce nebo nad radiátor, doba usušení závisí na tloušťce plátků (obvykle trvá jeden nebo dva dny).
Pokud často sušíte ovoce, ale i zeleninu, houby nebo bylinky, pořiďte si sušičku. Tento přístroj seženete s několika patry, do nichž rozmístíte větší množství potravin. Vzduch je uvnitř nasáván a ohřátý se rozvádí mezi jednotlivá síta. Ovoce se tak rovnoměrně usuší. Jablečné plátky jsou hotovy za 6-8 hodin.
Další variantou výroby křížal je použití trouby. Nechte ji při sušení otevřenou a ovoce neustále kontrolujte. Teplota by se v troubě neměla vyšplhat nad 80 °C. Sice se jedná o nejrychlejší způsob, jak vyrobit z jablek křížaly, bohužel se ale plátky rychle přesuší a výsledek nechutná tak dobře, jako při klasickém sušení.
Křížaly vydrží v suchu (např. ve skleněných dózách) i dva roky. Pokud je plánujete zkonzumovat do několika dnů, skladujte je nejlépe v papírovém pytlíku.
Jablečné víno
Chcete jablečný mošt využít k další výrobě? Zkuste jablečné víno.
. recept č.13,70 l vylisovaného jablečného moštu |
. recept č.2desetilitrový soudek nebo demižón |
Za 3-5 týdnů (podle intenzity kvašení) přestane oxid uhličitý unikat a vy můžete pokračovat ve výrobě vína. Přidáte jemný cukr na doslazení. Ten rozpusťte v půl litru vyrobeného vína a nalijte zpět. Nechte další dva týdny víno dozrát a pak ho stáčejte hadičkou do lahví tak, abyste ji měli několik centimetrů nad usazeným kalem. Lahve zazátkujte.
Pozor, mezi zátkou a vínem nesmí být vzduch! Pokud chcete mít víno čiré a čisté, můžete ho po usazení jemného zbylého kalu ještě jednou stočit. Pak lahve pevně uzavřete (zátka musí být namočená hodinu v teplé vodě) a nechte v hrdle místo pro zalití voskem. Víno dejte do chladu. Ideální je teplota mezi deseti až dvanácti stupni Celsia.
Jablkovice
Jablkovice (neboli calvados) je destilát z jablečných vín. Má jemnou chuť po jablkách, je nepatrně nažloutlý. Konzumuje se buď samostatně, nebo se přidává do míchaných nápojů.
Ty nejkvalitnější se vyrábí ve Francii z vybraných moštových odrůd. Vy si můžete nechat jablkovici vyrobit v některé z českých nebo moravských palíren (moštárny často slouží i jako palírny).
Jablečný kompot
K nedělnímu obědu se skvěle hodí jablečný kompot. Přinášíme vám jednoduchý recept pro 4 osoby.
Budete potřebovat 8-10 větších jablek. Ty oloupejte, zbavte jádřince a stopky a nakrájejte na větší kostky. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla jablka potopena. Přidejte podle chuti 2 nebo 3 polévkové lžíce cukru, lžíci hřebíčku a 1 nemletou skořici. Zahřívejte a těsně před bodem varu sporák vypněte. Nechte vychladit a podávejte.
Moučníky
Pečete stále klasickou bábovku a jablečný závin se vám už přejedl? Spojte obě varianty a zkuste jablečnou bábovku.
. jablečná bábovka40-50 dkg jablek |
Cukr utřete se žloutky. Přidejte mouku, máslo, žloutky, kakao, vanilkový cukr a prášek do pečiva a nakonec vmíchejte nastrouhaná jablka. Vyšlehejte z bílků sníh a jemně ho vmíchejte do těsta. To pak vylijte do vymazané formy na bábovku. Pečte při 200 °C cca 50 minut.
Jablka se hodí nejen pro přípravu moučníků, zkombinovat je lze i s masem. Čtěte více zde.
. Vaše nápadyZnáte ve svém okolí moštárnu? Chcete se podělit o netradiční recept s jablky? Napište nám na email hobby@idnes.cz. |