Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velká úroda jablek. Poradíme vám, jak ji zpracovat

  1:00aktualizováno  1:00
Urodilo se vám hodně jablek? Pusťte se s námi do jejich zpracování. Můžete mít perfektní mošt, křížaly, kompot, jablečné víno, jablkovici a nebo i báječnou jablkovou buchtu. Zde je několik jednoduchých návodů jak na to.

Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat jablka - nejen upečením závinu.

Pravidla moštárny

Než se vydáte do moštárny, raději se předem telefonicky ohlaste a domluvte se na podmínkách. Před moštováním jablka umyjte. Některé moštárny je před lisováním opláchnou, jiné by mohly špinavá jablka odmítnout zpracovat.

K vytvoření jednoho litru moštu budete potřebovat přibližně 1,5 - 2kg jablek. Kromě ovoce si s sebou přivezte i nádoby na uskladnění. Pro rychlou spotřebu vám postačí obyčejné PET lahve. Pokud chcete, aby mošt vydržel déle, bude to chtít skleněné demižóny nebo dřevěné soudky. Ve všech případech musí být nádoby čisté, aby se mošt nezkazil.

Čerstvě stočený mošt uskladněte v chladnu a spotřebujte do tří dnů (po třech dnech by totiž začal kvasit). Pro delší uchování ho zamrazte – naplňte vhodnou nádobu do dvou třetin a vložte do mrazáku. Během zimy si tak můžete kdykoliv připravit třeba horký mošt s rumem, který vám při chladných večerech jistě přijde k chuti.

. moštárny - co nabízejí a za kolik

Chýně (okres Praha-západ), ulice Rudenská 24
Otevřeno : od 6.9. do 26.10. každou sobotu a neděli od 9 do 15 hodin
Cena : 3 Kč / litr
Kontakt:                605 537 841        ,                737 808 690        
Poznámka : Moštují jen jablka.

Kvíc (okres Kladno, u obce Slaný), ulice Revoluční 2
Otevřeno : sobota 9-16, neděle 9-12
Cena : 3 Kč / litr
Kontakt :                312 527 443        ,                777 232 276        
Poznámka : Zpracovávají i hrušky, černý bez, červenou řepu, mrkev, hroznové víno. Výkup jablek, prodej moštu.

Mšec (okres Rakovník), Zámecký dvůr
Otevřeno : po telefonické dohodě
Cena : 4 Kč / kg ovoce
Kontakt :                602 416 696        ,                313 562 554        
Poznámka : Moštování všech druhů ovoce, výroba pálenky.

Česká Kamenice (okres Děčín), ulice Benátky 15
Otevřeno : po telefonické dohodě
Cena : 3,5 Kč / 0,7 litr
Kontakt :                412 582 084        ,                723 509 665        
Poznámka : Prodej lihovin, výroba pálenky.

Smrčná (okres Jihlava, u dálnice D1)
Otevřeno : po telefonické dohodě
Cena : 5 Kč / litr
Kontakt :                567 275 189        ,                731 187 892        
Poznámka : Také výroba pálenky.

Pacov (okres Pelhřimov), ulice Pošenská 122
Kontakt :                606 355 728        , po 16.hodině                603 531 340        
Poznámka : Jablka, hrušky, výroba pálenky.

Žamberk (okres Ústí nad Orlicí), ulice Albertova 270
Otevřeno : od září do listopadu, středa 14-18 hodin, sobota 8-12 hodin
Cena : 7,50 Kč / 0,7 litru
Kontakt :                465 614 534        ,                465 613 417        

Velký Týnec (okres Olomouc), ulice Na Zábraní 244
Otevřeno : sobota 14-17
Cena : 2 Kč / litr
Kontakt :                585 391 481        ,                585 391 481        ,                777 004 415        
Poznámka : Telefonicky se předem ohlaste, výroba pálenky.


Křížaly - sušená jablka

Na sušených plátcích jablíček si pochutnávali i naši dávní předkové. I když se tzv. křížaly považují za typicky vánoční pamlsek, pochutnat si na na nich můžete celoročně. Navíc se jedná o zdravou pochoutku, protože po usušení si ovoce zanechává svůj vysoký obsah vitaminů a minerálů. Přestože zároveň získá i větší obsah cukru, čímž se zvýší jejich kalorická hodnota, stále se mlsání křížal nedá energeticky srovnat s nezdravými chipsy nebo sladkostmi.

Jablka podle chuti oloupejte nebo nechte se slupkou a omyjte. Rozpulte je a vykrojte z nich jádřinec a stopku. Poté nakrájejte ovoce na několikamilimetrové plátky nebo půlměsíčky. Záleží na vás, jestli chcete dosáhnout křehkých tenkých plátků, nebo naopak tlustších šťavnatých.

Nejjednodušší variantou, jak usušit ovoce, je rozprostřít ho na plech na pečicí papír. Právě díky pečicímu papíru jablka po usušení snadno odloupnete. Bez něj by se ovoce přilepilo k plechu a odstraňovali byste mnoho zaschlých zbytků. Plech s vyskládaným ovocem umístěte na slunce nebo nad radiátor, doba usušení závisí na tloušťce plátků (obvykle trvá jeden nebo dva dny).

Pokud často sušíte ovoce, ale i zeleninu, houby nebo bylinky, pořiďte si sušičku. Tento přístroj seženete s několika patry, do nichž rozmístíte větší množství potravin. Vzduch je uvnitř nasáván a ohřátý se rozvádí mezi jednotlivá síta. Ovoce se tak rovnoměrně usuší. Jablečné plátky jsou hotovy za 6-8 hodin.

Další variantou výroby křížal je použití trouby. Nechte ji při sušení otevřenou a ovoce neustále kontrolujte. Teplota by se v troubě neměla vyšplhat nad 80 °C. Sice se jedná o nejrychlejší způsob, jak vyrobit z jablek křížaly, bohužel se ale plátky rychle přesuší a výsledek nechutná tak dobře, jako při klasickém sušení.

Křížaly vydrží v suchu (např. ve skleněných dózách) i dva roky. Pokud je plánujete zkonzumovat do několika dnů, skladujte je nejlépe v papírovém pytlíku.

Jablečné víno

Chcete jablečný mošt využít k další výrobě? Zkuste jablečné víno.

. recept č.1

3,70 l vylisovaného jablečného moštu
0,5 kg krystalového cukru
1 balíček vinných kvasinek
půl balíčku živné soli

Cukr rozpustíme v moštu v pětilitrové láhvi, přidáme kvasinky a živnou sůl, zavíčkujeme a necháme několik dnů projít bouřlivým kvašením. Oxid uhličitý musí mít prostor z lahve unikat. Poté št'ávu stočíme do jiné lahve, doplníme vodou až po hrdlo, povážeme, eventuálně doplníme kvasným uzávěrem a necháme několik týdnů kvasit. Namísto vody na dolití můžeme použít už částečně prokvašený mošt.

. recept č.2

desetilitrový soudek nebo demižón
7 litrů moštu
0,8 kg cukru
0,5 litru vody
kvasinky - dvě balení
jemný cukr na doslazení (max. 0,5 kg)

Šťávu z jablek dejte do soudku nebo skleněného demižónu. Kvasnou zátku dobře utěsněte, například voskem ze svíčky. Mošt umístěte do prostoru o teplotě kolem 20 stupňů.

sphZa 3-5 týdnů (podle intenzity kvašení) přestane oxid uhličitý unikat a vy můžete pokračovat ve výrobě vína. Přidáte jemný cukr na doslazení. Ten rozpusťte v půl litru vyrobeného vína a nalijte zpět. Nechte další dva týdny víno dozrát a pak ho stáčejte hadičkou do lahví tak, abyste ji měli několik centimetrů nad usazeným kalem. Lahve zazátkujte.

Pozor, mezi zátkou a vínem nesmí být vzduch! Pokud chcete mít víno čiré a čisté, můžete ho po usazení jemného zbylého kalu ještě jednou stočit. Pak lahve pevně uzavřete (zátka musí být namočená hodinu v teplé vodě) a nechte v hrdle místo pro zalití voskem. Víno dejte do chladu. Ideální je teplota mezi deseti až dvanácti stupni Celsia.

Jablkovice

Jablkovice (neboli calvados) je destilát z jablečných vín. Má jemnou chuť po jablkách, je nepatrně nažloutlý. Konzumuje se buď samostatně, nebo se přidává do míchaných nápojů.

Ty nejkvalitnější se vyrábí ve Francii z vybraných moštových odrůd. Vy si můžete nechat jablkovici vyrobit v některé z českých nebo moravských palíren (moštárny často slouží i jako palírny).

Jablečný kompot

K nedělnímu obědu se skvěle hodí jablečný kompot. Přinášíme vám jednoduchý recept pro 4 osoby.

Budete potřebovat 8-10 větších jablek. Ty oloupejte, zbavte jádřince a stopky a nakrájejte na větší kostky. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla jablka potopena. Přidejte podle chuti 2 nebo 3 polévkové lžíce cukru, lžíci hřebíčku a 1 nemletou skořici. Zahřívejte a těsně před bodem varu sporák vypněte. Nechte vychladit a podávejte.

Moučníky

Pečete stále klasickou bábovku a jablečný závin se vám už přejedl? Spojte obě varianty a zkuste jablečnou bábovku.

. jablečná bábovka

40-50 dkg jablek
35 dkg hrubé mouky
30 dkg moučkového cukru
15 dkg rozpuštěného másla
2-3 lžíce holandského kakaa
3 vejce (bílky k výrobě sněhu)
vanilkový cukr
prášek do pečiva
máslo na vymazání formy

Cukr utřete se žloutky. Přidejte mouku, máslo, žloutky, kakao, vanilkový cukr a prášek do pečiva a nakonec vmíchejte nastrouhaná jablka. Vyšlehejte z bílků sníh a jemně ho vmíchejte do těsta. To pak vylijte do vymazané formy na bábovku. Pečte při 200 °C cca 50 minut.

Jablka se hodí nejen pro přípravu moučníků, zkombinovat je lze i s masem. Čtěte více zde.

. Vaše nápady

Znáte ve svém okolí moštárnu? Chcete se podělit o netradiční recept s jablky? Napište nám na email hobby@idnes.cz.

Autor:




Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.