Kus přeštického prasátka na grilu jako Pohlreichova inspirace Amerikou

  • 21
Když koupíte pěkný plátek vepřové zadní kýty, tak aby na něm šly krásně ukázat jak vrchní a spodní šál, tak i ořech, je to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vlastně jakási anatomie vepřového v praxi. Proto také svůj recept inspirovaný cestou po Floridě nazval vepřovým „CT“. Kdo rád griluje, neodolá.

Kus vepřové flákoty, bezmála velikosti velkého jídelního talíře, šéf ho dokonce přirovnává ke slonímu uchu, nejprve po krajích nařízněte. Osolte a opřete z obou stran.

Přeštická kýta na grilu

A můžete se pustit do přípravy marinády, ze které posléze připravíte i skvělou šťávu na hotové maso. Do pekáčku, ve kterém budete maso marinovat, dejte vrchovatou lžíci rajského protlaku, přiměřeně javorového sirupu (viz názorné video), dodá sladkost a zemitou chuť, a trochu sojové omáčky.

Pak ještě přidejte na kolečka nasekané dva stroužky česneku, trochu čerstvého tymiánu a pár nasekaných snítek oregana. Marinádu pěkně promíchejte, ten krásný kus vepřového do ní položte a posléze ho otočte, aby se marináda do masa dostala z obou stran. A nechte maso v pekáčku alespoň dvě hodiny odležet.

Rozpálený gril potřete kusem špeku a můžete dát namarinovaný kus kýty grilovat. Zbylou marinádu nevyhazujte, naopak, slijte ji do kastrólku a na ohni z ní svařte hustou šťávu, kterou naservírované grilované maso polijete.

Podávejte s jablky, která se k vepřovému masu chuťově skvěle hodí. Jablko jednoduše pokrájejte na kostky, opečte v kastrolku na kousku másla a zalijte javorovým sirupem, se kterým nechte trochu podusit.

Stáhněte z ohně, přidejte trochu nasekané čerstvé meduňky a přidejte na talíř k masu. (Vepřové maso lze i marinovat v jablečné šťávě, zkuste to s kotletami, více zde.)   


Letní grilování - Maso