Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Vědci žasnou, divocí delfíni se naučili triky cvičených kamarádů

aktualizováno 
Divocí delfíni v australském Adelaide se naučili od jedince, který část života strávil v mořském centru cvičením a byl pak navrácen do přírody, akrobatické kousky. Jen tak pro radost předvádějí "chůzi" po ocase podobně, jako to umějí cvičení delfíni.

Australští aktivisté pečující o delfíny zpozorovali neobvyklý jev. Překvapilo je, že divocí delfíni předvádějí chůzi po ocase, tedy prvek, který se cvičí v mořských centrech jako atrakce pro turisty s delfíny v zajetí.

Na svědomí by to podle nich měla mít Biliie, samice delfína, která byla puštěna do přírody v roce 1988 poté, co strávila jen několik týdnů v zajetí a absolvovala výcvik v Adelaidském mořském parku.

"Je to naprosto fenomenální, nemohl jsem tomu uvěřit. To je opravdu neslýchané," řekla opatrovnice delfínů agentuře Reuters Barbara Saberton. Delfíny natočila na řece Port v Adelaide společně s kolegyní Mariannou Borrman.

Delfíni v Kislovodsku skáčou do výšky pět metrů a hrají košíkovou

"Je evidentní, že její chování se přenáší na její druhy. Učí je kousky, které se naučila v zajetí při výcviku," tvrdí Borrmanová. "To je neuvěřitelné a nádherné," žasla.

Vědkyně a ochránkyně věří, že je to první případ pozorování podobného sociálního chování. "Nevím o tom, že by ve světě dosud něco takového viděli," říká.

"Navíc je v tomto případě jasné, že kultura, která se v tomto případě předává z generace na generaci, nepřináší delfínům žádnou praktickou výhodu. Dělají to jen pro zábavu," žasne také Mike Bossley ze Společnosti pro velryby a delfíny.

Delfín obecný

Delfín obecný (Delphinus delphis) je druh kytovce z čeledi delfínovití.

Je rozšířen téměř ve všech mořích od tropického po mírné pásmo. Žije zejména v pobřežních vodách, kde je dostatek potravy. Je nejhojnější druh delfína.

Žije v hejnech. Když spí, spí vždy jen jedna půlka mozku a ´tou druhou dává pozor, když je jedna půlka ,,unavená" vystřídá je. Delfín obecný plave rychlostí 35 km/h. Mají silnou ocasní ploutev, ta jim umožňuje dlouhé skoky nad hladinu i poskakování ve vzpřímeném postoji za pomoci jejích rychlých úderů o hladinu. Tento trik je často využíván v delfináriích. Pod vodou je schopen zůstat 3-4 minuty bez nadechnutí. Domlouvá se pomocí takzvané echolokace ve velmi vysoké frekvenci pohybující se mezi 2-10 kHz tj. vydávání signálů odrážejících se ve vodě.

Jejich nejčastější rybí potrava jsou sledi a makrely, doplňují je hlavonožci. Loví společně, ryby shánějí k sobě a nahánějí je k hladině.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.