Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

  12:40aktualizováno  12:40
Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s motýlky plnil šéfkuchař David Kubica až nestydatě delikátně, navíc v barokním stylu.

Šampaňské a ústřice | foto: Pavel Hanuška

Proč právě baroko? Bylo to období charakteristické svou velkolepostí, zdobností a bohatostí tvarů, které zanechalo výraznou stopu i v kulinářství. Motto “Baroko na talíři“ tak bude provázet celý ročník Grand Restaurant Festivalu, který proběhne v 93 prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurant v celé ČR až do konce února a umožní lidem ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu.

Fotogalerie

„Pochopitelně, že i jídelníček barokní doby zásadně ovlivnilo především používání neobvyklých a nových exotických koření z Asie, brambor a rajčat, které „přivezl“ Kolumbus z Ameriky, a dalších plodin v Evropě tehdy zcela neznámých.“ řekl iDNES.cz hlavní organizátor Pavel Maurer.

V průběhu úvodního večera hosté degustovali pět chodů spárovaných s koktejly ve stylu největších barokních velikánů jako J.S. Bach, G.F. Händel, Caravaggio, Rembrandt nebo Bernini. V repertoáru nechyběly koktejly navržené exkluzivně pro Prolog Erikem Lorinczem - šéfbarmanem slavného American Baru hotelu Savoy v Londýně.

Atmosféru noci pak dokreslil dresscode návštěvníků rozšířený o dámské škrabošky a originální pánské motýlky.

Barokní kuchyně

Byla založena na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech samozřejmě mořské plody. Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky.

Ještě než to pořádně začalo, čekalo na uvítanou návštěvníky šampaňské Veuve Clicquot a bretaňské ústřice.

A pak už přišel ostrý start. Händel se prý přejídal neskutečným způsobem, jeho něžná hudba musela být pravým opakem jeho hřmotné fyzické osoby. Chtělo to tudíž něco pořádného: husí játra foie gras se silným koktejlem Super Size (vajíčka v kombinaci s koňakem Hennessy, whisky Bulleit Rye, cukr a hořký likér Peychauds Bitters).

Následoval dotek slavného Caravaggia. Jen opatrně, byl to alkoholik, gambler, násilník a vrah. Předkrm, raviola z marinované červené řepy s kozím sýrem, proto symbolizoval jeho krveprolití. K tomu koktejl El Bulli (název jedné z nejslavnějších experimentálních restaurací šéfkuchaře Ferrana Adrii) je zajímavým snoubením chutí tequily Don Julio s černým pepřem, yuzu, čerstvou citrónovou šťávou, agáve sirupem a avokádem. Poukazuje na Caravaggiovu velkolepost v oblasti malířství.

Poté mistr mistrů Rembrandt. Oblíbeným drinkem slavného portrétisty byl holandský Jenéver gin, proto tedy volba delikátního koktejlu French 75 s francouzským šampaňským v kombinaci s kaviárem a filátkem z mořského vlka na barevné čočce.

A už nastal čas na hlavní chod. Jemnou telecí svíčkovou s bramborem se smrži. K tomu stylový „pivní“ koktejl Good Soldier / Bernini ( Becherovka, čerstvá citronová šťáva, domácí pivní sirup, bílek a pivo Pilsner Urquell). Nejvýznamnější barokní sochař Bernini byl v osobním životě agresorem a záletníkem. „Dobrý Voják“ byl proto záměrně zvolen barmany Prologu jako protiklad k jeho bouřlivému charakteru. Koktejl tudíž nese nejvýznamnější české alkoholické ingredience – pivo a Becherovku.

Festivalová degustace

Degustační menu je inspirované lokálními surovinami, kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů v zemi a samozřejmě – barokem. Hosté si mohou vybrat základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci párovanou s nápoji. Více na www.grandrestaurantfestival.cz

A na samý závěr? Velký mistr J.S.Bach miloval kávu, není tedy divu že se objevuje také v závěrečném koktejlu Coffee Boulevardier (kromě whiskey Bulleit Rye, Campari a vermutu je ozvláštněn i pomerančovým prachem) k němuž se skvěle hodí čokoládová variace zdobená 24 karátovým zlatem.

Šest chodů, šest drinků, šest barokních do sebe navzájem zapadajících zastávek. Všeho decentně, tak akorát, takže pověstná paví brka nebyla nikomu třeba.

Velikou noc završili herečka Zlata Adamovská a Pavel Maurer vyhlášením nejkrásnější škrabošky a nejoriginálnějšího motýlku. Zvítězila dokonale sladěná dvojice, kdy dáma překvapila škraboškou namalovanou rovnou na obličej s náušnicemi ve tvaru vidliček, jež využil jako originální motýlek i její partner.

Autor:




Nejčtenější

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.