Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Víkendové houbaření by neměly ohrozit ani noční mrazíky, míní mykologové

  13:50aktualizováno  13:50
V lesích se teď dají nalézt především podzimní druhy jako čirůvky, penízovky a václavky, pořád ještě ale můžete narazit i na klouzky, křemenáče a lišky. A to jak na starší houby, tak na zcela mladé plodnice. Suché počasí s nočními teplotami kolem bodu mrazu zatím nemá na růst hub výraznější vliv.

I přes první noční mrazíky a málo srážek houby rostou

"Hub je i přes sušší dny z poslední doby stále dost. Zatím žijí z dešťů z minulého týdne, které byly poměrně vydatné," vysvětlil Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Ani ranní mrazíky prý houbám příliš nevadí, nesmí ale trvat více dnů; ani by neměly klesnout příliš pod bod mrazu, jinak se růst hub zarazí. Příznivé podmínky pro houbaře by ale měly podle mykologů panovat i v nejbližších dnech.

Stále vedou václavky, ale rostou i čirůvky a penízovky

V lesích nyní převládají podzimní houby, jako například různé druhy čirůvek. "Pod borovicemi rostou hojně čirůvky zemní, pod osikami a borovicemi se objevují čirůvky zelánky a čirůvky fialové," uvedl mykolog. Hojný je i výskyt penízovek kuželových, penízovek máslových a mlženek.

Penízovka sametonoháPenízovka máslová

Houbaři mohou najít ještě i klouzky, lišky a křemenáče. Dobře se daří i václavkám, které v posledních dvou týdnech zaplavily lesy. Čtěte o invazi václavek v českých lesích. Růst začaly rovněž pozdně podzimní druhy, mezi něž se řadí šťavnatky modřínové a penízovky sametonohé, kterým vyhovují klesající říjnové teploty.

Hřibovitých už pomalu ubývá, stejně jako jedovatých hub

Z hřibovitých už se častěji objevuje jen hřib hnědý, svůj růst pomalu utlumují i jedovaté houby, jako jsou muchomůrky červené, muchomůrky šedivky a muchomůrky citronové. Stále se ale ve velkém množství objevuje závojenka vmáčklá a mnoho různých druhů vláknic a pavučinců.

Barevné houby odrazují svým zbarvením zvěř a leckdy i člověka

"Polovina z několika set druhů pavučinců je sice jedlá, ale druhá půlka je jedovatá. Jejich rozlišování je obtížné, takže konzumenty od nich raději odrazujeme," uvedl Landa.

Autor:


Témata: Hobby - houby, Jedlé


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.