Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vína bude dost a bude kvalitnější, předvídají vinaři ze Slovácka

  18:44aktualizováno  18:44
Hrozny ještě nedozrály, avšak vinaři už naznačují, že na letošní ročník se bude v dobrém vzpomínat. Vína, které teprve vyrobí, by mohlo patřit k nejlepším za poslední roky. Přeje tomu zatím i počasí.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MAFRA

"Pokud vydrží počasí, tak nás čeká velmi zajímavý ročník s dobrým výnosem a s výbornou kvalitou. Například obsah cukru bude určitě větší než loni," vysvětlil Libor Zlomek z vinařství Zlomek & Vávra, které uspělo v Národní soutěži vín slovácké podoblasti.

Žádný vinař ale nehodnotí úrodu předtím, než má hrozny ve sklepě. "Je to i určitá pokora před úrodou, protože příroda si může třeba vymyslet něco, co nám absolutně zkazí veškerou práci, kterou jsme dosud udělali," vysvětlil Zlomek.

Podobně optimistický je i Milan Sůkal, který sklidil úspěch se svým vínem na víkendových Slováckých slavnostech v Uherském Hradišti. "Letošní úroda bude moc dobrá. Sluníčko krásně svítí, do deseti dnů začneme sbírat," dodal.

Milovníci vína se mají na co těšit. Výborná úroda je tím nejdůležitějším předpokladem, aby vinaři ve sklepích vytvořili kvalitní vína. Slovácko se navíc může pochlubit světovou raritou. Nikde jinde nepěstují vinaři ve vinohradech tolik odrůd vín, jako tady.

Vinaři: Jižní Slovácko je ve výhodě, ale naše víno je stejně kvalitní

Pokud jde o samotnou kvalitu vína ze zlínské části Slovácka jsou výborná, ale v naprosté většině se nedostávají mezi ty nejšpičkovější v České republice. Místní vinaři však rozhodně reagují, že to neznamená, že jejich víno není kvalitní.

"Rozhodně tady nejsou slabší vína, ale musíme se podívat, kolik kdo vysadil vinohradů. Hradišťsko je sice srdcem Slovácka, ale už je severněji a vinohradů a vinařských firem tady tolik není. Tím pádem jsou oproti konkurenci v jižní části Slovácka na jižní Moravě v nevýhodě," podotkl Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

A za pravdu mu dává také úspěšný hradišťský vinař Vojtěch Štěrba, který si jako jediný z Hradišťska odnesl z Národní soutěže vín jedno z nejvyšších ocenění.

"Máme stejně špičková vína jako jinde. Zrovna víno, se kterým jsem uspěl tady, tedy Ryzlink rýnský, pochází z vinohradů v Mařaticích. Pokud jde o Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, burgundy, tak jsme například na vyšší úrovni, než oblast mikulovská. Ale hodně záleží na tom, jaký je rok, jaké jsou podmínky, jak se víno zpracuje," poznamenal Štěrba.

Co se moc nezmění, bude cena vína. Měla by být podobná jako loni, kdy se cena hroznů pohybovala od 15 do 35 korun za kilo hroznů. "Letos ta cena bude o něco malinko menší, ale nespadne to na úroveň cen dřívějších," naznačil Zlomek.





Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.