Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vína bude dost a bude kvalitnější, předvídají vinaři ze Slovácka

  18:44aktualizováno  18:44
Hrozny ještě nedozrály, avšak vinaři už naznačují, že na letošní ročník se bude v dobrém vzpomínat. Vína, které teprve vyrobí, by mohlo patřit k nejlepším za poslední roky. Přeje tomu zatím i počasí.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MAFRA

"Pokud vydrží počasí, tak nás čeká velmi zajímavý ročník s dobrým výnosem a s výbornou kvalitou. Například obsah cukru bude určitě větší než loni," vysvětlil Libor Zlomek z vinařství Zlomek & Vávra, které uspělo v Národní soutěži vín slovácké podoblasti.

Žádný vinař ale nehodnotí úrodu předtím, než má hrozny ve sklepě. "Je to i určitá pokora před úrodou, protože příroda si může třeba vymyslet něco, co nám absolutně zkazí veškerou práci, kterou jsme dosud udělali," vysvětlil Zlomek.

Podobně optimistický je i Milan Sůkal, který sklidil úspěch se svým vínem na víkendových Slováckých slavnostech v Uherském Hradišti. "Letošní úroda bude moc dobrá. Sluníčko krásně svítí, do deseti dnů začneme sbírat," dodal.

Milovníci vína se mají na co těšit. Výborná úroda je tím nejdůležitějším předpokladem, aby vinaři ve sklepích vytvořili kvalitní vína. Slovácko se navíc může pochlubit světovou raritou. Nikde jinde nepěstují vinaři ve vinohradech tolik odrůd vín, jako tady.

Vinaři: Jižní Slovácko je ve výhodě, ale naše víno je stejně kvalitní

Pokud jde o samotnou kvalitu vína ze zlínské části Slovácka jsou výborná, ale v naprosté většině se nedostávají mezi ty nejšpičkovější v České republice. Místní vinaři však rozhodně reagují, že to neznamená, že jejich víno není kvalitní.

"Rozhodně tady nejsou slabší vína, ale musíme se podívat, kolik kdo vysadil vinohradů. Hradišťsko je sice srdcem Slovácka, ale už je severněji a vinohradů a vinařských firem tady tolik není. Tím pádem jsou oproti konkurenci v jižní části Slovácka na jižní Moravě v nevýhodě," podotkl Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

A za pravdu mu dává také úspěšný hradišťský vinař Vojtěch Štěrba, který si jako jediný z Hradišťska odnesl z Národní soutěže vín jedno z nejvyšších ocenění.

"Máme stejně špičková vína jako jinde. Zrovna víno, se kterým jsem uspěl tady, tedy Ryzlink rýnský, pochází z vinohradů v Mařaticích. Pokud jde o Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, burgundy, tak jsme například na vyšší úrovni, než oblast mikulovská. Ale hodně záleží na tom, jaký je rok, jaké jsou podmínky, jak se víno zpracuje," poznamenal Štěrba.

Co se moc nezmění, bude cena vína. Měla by být podobná jako loni, kdy se cena hroznů pohybovala od 15 do 35 korun za kilo hroznů. "Letos ta cena bude o něco malinko menší, ale nespadne to na úroveň cen dřívějších," naznačil Zlomek.





Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Další z rubriky

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)
(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)

Co maminky motivuje k vlastním článkům? A co jim dává a bere blogování o porodu a životě s dětmi?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.