Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vinař ze Znojemska vyhrál v USA prestižní soutěž

  8:00aktualizováno  8:00
Vinařům ze Znojemska se poměrně často daří obsazovat přední místa světoznámých výstav a soutěží vín. Kromě větších firem se stále častěji prosazují i menší rodinná vinařství. Marek Líbal z Horních Dunajovic získal cenu za nejlepší Sauvignon Blanc na soutěži v Americe zvané San Francisco International Wine Competition.

Čtyřiatřicetiletý Marek Líbal se svým Sauvignonem zvítězil v prestižní americké soutěži vín. | foto: Archiv Vinařství Líbal

Zlatou medaili udělili čtyřiatřicetiletému vinaři z jižní Moravy dokonce všichni porotci soutěže. A mezi vítězi se tak poprvé ve více než třicetileté historii přehlídky objevilo víno z České republiky.

Tato přehlídka je tak největší a nejvlivnější mezinárodní vinařskou soutěží v Americe. Letos na ni sedmačtyřicet porotců ohodnotilo přes čtyři tisíce vzorků vín.

Vinař Marek Líbal, který vyhrál prestižní soutěž v USA.

Vinař Marek Líbal, který vyhrál prestižní soutěž v USA.

"Určitě to vnímám jako velký úspěch. Zvlášť, když jsem si pak přečetl, že tam bylo dvě stě čtyřicet sauvignonů z celého světa. A tedy i z těch nejvyhlášenějších míst pro tuto odrůdu, třeba z Nového Zélandu," zhodnotil vinař, který se svému oboru věnuje bezmála patnáct let.

Tuzemští vinaři v Americe získali jednu velkou zlatou medaili, pět zlatých, čtyřiadvacet stříbrných a padesát bronzových medailí, tedy ještě o tři medaile víc než loni.

"V San Francisku se našim vinařům dařilo už vloni, ale zisk titulu nejlepšího vína ve své odrůdě je spolu s dalšími cennými medailemi úspěch opravdu nevídaný," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Nové značení vín

Vína VOC nenesou klasické označení podle kvality hroznů při sklizni, ale podle místa původu. Na etiketách neuvádí jakostní zařazení ani přívlastek. Podobný systém funguje už desítky let například ve Francii nebo v Itálii.

Oceněný Sauvignon je navíc vůbec prvním vínem VOC, tedy vínem originální certifikace, které se takto významně prosadilo na mezinárodní soutěži.

Sauvignon je podle Líbala jedna z odrůd, kterým se na Znojemsku skutečně daří. "My jsme vlastně už druhá nejsevernější vesnice, kde se na Znojemsku pěstuje vinná réva. A tento konec je vhodnější pro aromatické odrůdy, jako je třeba právě sauvignon. Máme tady vysoké denní teploty a nízké noční, takže jsou tu velké výkyvy v teplotách. A to je právě dobré, neboť to podporuje vznik aromatických látek," přiblížil.

Marek Líbal zdědil vztah a lásku k vínu po svém otci a své umění a cit pro víno od té doby neustále zdokonaluje. Jeho základní zásadou je rychlé a šetrné zpracování pouze těch nejkvalitnějších a správně zralých hroznů.





Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.