Čtyřiatřicetiletý Marek Líbal se svým Sauvignonem zvítězil v prestižní americké

Čtyřiatřicetiletý Marek Líbal se svým Sauvignonem zvítězil v prestižní americké soutěži vín. | foto: Archiv Vinařství Líbal

Vinař ze Znojemska vyhrál v USA prestižní soutěž

  • 12
Vinařům ze Znojemska se poměrně často daří obsazovat přední místa světoznámých výstav a soutěží vín. Kromě větších firem se stále častěji prosazují i menší rodinná vinařství. Marek Líbal z Horních Dunajovic získal cenu za nejlepší Sauvignon Blanc na soutěži v Americe zvané San Francisco International Wine Competition.

Zlatou medaili udělili čtyřiatřicetiletému vinaři z jižní Moravy dokonce všichni porotci soutěže. A mezi vítězi se tak poprvé ve více než třicetileté historii přehlídky objevilo víno z České republiky.

Tato přehlídka je tak největší a nejvlivnější mezinárodní vinařskou soutěží v Americe. Letos na ni sedmačtyřicet porotců ohodnotilo přes čtyři tisíce vzorků vín.

Vinař Marek Líbal, který vyhrál prestižní soutěž v USA.

"Určitě to vnímám jako velký úspěch. Zvlášť, když jsem si pak přečetl, že tam bylo dvě stě čtyřicet sauvignonů z celého světa. A tedy i z těch nejvyhlášenějších míst pro tuto odrůdu, třeba z Nového Zélandu," zhodnotil vinař, který se svému oboru věnuje bezmála patnáct let.

Tuzemští vinaři v Americe získali jednu velkou zlatou medaili, pět zlatých, čtyřiadvacet stříbrných a padesát bronzových medailí, tedy ještě o tři medaile víc než loni.

"V San Francisku se našim vinařům dařilo už vloni, ale zisk titulu nejlepšího vína ve své odrůdě je spolu s dalšími cennými medailemi úspěch opravdu nevídaný," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Nové značení vín

Vína VOC nenesou klasické označení podle kvality hroznů při sklizni, ale podle místa původu. Na etiketách neuvádí jakostní zařazení ani přívlastek. Podobný systém funguje už desítky let například ve Francii nebo v Itálii.

Oceněný Sauvignon je navíc vůbec prvním vínem VOC, tedy vínem originální certifikace, které se takto významně prosadilo na mezinárodní soutěži.

Sauvignon je podle Líbala jedna z odrůd, kterým se na Znojemsku skutečně daří. "My jsme vlastně už druhá nejsevernější vesnice, kde se na Znojemsku pěstuje vinná réva. A tento konec je vhodnější pro aromatické odrůdy, jako je třeba právě sauvignon. Máme tady vysoké denní teploty a nízké noční, takže jsou tu velké výkyvy v teplotách. A to je právě dobré, neboť to podporuje vznik aromatických látek," přiblížil.

Marek Líbal zdědil vztah a lásku k vínu po svém otci a své umění a cit pro víno od té doby neustále zdokonaluje. Jeho základní zásadou je rychlé a šetrné zpracování pouze těch nejkvalitnějších a správně zralých hroznů.