Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

aktualizováno 
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky petržele, aby vyrašila, a hned vedle na namočené vatě vzcházela semínka řeřichy.

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani? Vypěstujte řeřichu přímo v mističkách, ve kterých ji pak naservírujete spolu s pečivem a máslem. | foto: Profimedia.cz

Semínka řeřichy jsou totiž nejen snadno dostupná, ale vypěstovat z nich zelenou nať s drobnými lístečky, plnou vitaminů a minerálních látek dokážete i bez zeminy a květináče. Stačí mistička, jejíž dno pokladete vatou, odličovacími tampony nebo obyčejnými kuchyňskými ubrousky, prostě co doma máte.

Fotogalerie

Semínka vyklíčí zhruba za dva dny, za týden už si můžete na řeřiše pochutnávat. Stačí vatu či ubrousky na dně misky nechat nasáknout vodou, aby měla semínka zajištěnou potřebnou vlhkost. Semínka pak na misku nasypete, případně je můžete překrýt mikrotenovým sáčkem, vyklíčí rychleji.

Celou dobu ovšem musíte udržovat na dně misky přiměřené množství vody. Jakmile by semínka zaschla, můžete je vyhodit a začít znovu od začátku.

Vypěstovanou řeřichu ostříháte a přidáte do salátů, bramborové kaše, k míchaným vajíčkům, do tvarohových pomazánek, nebo prostě jen tak, na chleba s máslem. Je sice mírně nahořklá, ale určitě jí přijdete na chuť.

Čerstvá petrželová nať z druhé ruky

Pokud v kuchyni používáte kořenovou zeleninu, ať už na vývary nebo omáčky, odkrojků od petržele vyhodíte spousty. Přitom si z nich lze vypěstovat čerstvou petrželou nať, třeba právě do poctivé polévky nebo na brambory.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stačí vršek kořene rovně seříznout zhruba půl až centimetr pod vrškem. Seříznutou částí pak odřezek položíte do mističky s vodou a umístíte třeba na okno, aby rašící nať měla světlo a byla pěkně zelená.

Zhruba za deset dní sklidíte pár snítek čerstvé petrželky, kterou přidáte do salátu nebo nasekáte do polévky. Teprve pak zbytek kořene vyhodíte, ideálně do kompostu na zahradě nebo vermikompostéru (více např. zde), takže poslouží i do třetice.

A ještě ušetříte. Bylinky se sice ve většině supermarketů dají celoročně koupit čerstvé, ale jejich kvalita bohužel často nepříjemně pokulhává za cenou.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.