Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

aktualizováno 
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky petržele, aby vyrašila, a hned vedle na namočené vatě vzcházela semínka řeřichy.

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani? Vypěstujte řeřichu přímo v mističkách, ve kterých ji pak naservírujete spolu s pečivem a máslem. | foto: Profimedia.cz

Semínka řeřichy jsou totiž nejen snadno dostupná, ale vypěstovat z nich zelenou nať s drobnými lístečky, plnou vitaminů a minerálních látek dokážete i bez zeminy a květináče. Stačí mistička, jejíž dno pokladete vatou, odličovacími tampony nebo obyčejnými kuchyňskými ubrousky, prostě co doma máte.

Fotogalerie

Semínka vyklíčí zhruba za dva dny, za týden už si můžete na řeřiše pochutnávat. Stačí vatu či ubrousky na dně misky nechat nasáknout vodou, aby měla semínka zajištěnou potřebnou vlhkost. Semínka pak na misku nasypete, případně je můžete překrýt mikrotenovým sáčkem, vyklíčí rychleji.

Celou dobu ovšem musíte udržovat na dně misky přiměřené množství vody. Jakmile by semínka zaschla, můžete je vyhodit a začít znovu od začátku.

Vypěstovanou řeřichu ostříháte a přidáte do salátů, bramborové kaše, k míchaným vajíčkům, do tvarohových pomazánek, nebo prostě jen tak, na chleba s máslem. Je sice mírně nahořklá, ale určitě jí přijdete na chuť.

Čerstvá petrželová nať z druhé ruky

Pokud v kuchyni používáte kořenovou zeleninu, ať už na vývary nebo omáčky, odkrojků od petržele vyhodíte spousty. Přitom si z nich lze vypěstovat čerstvou petrželou nať, třeba právě do poctivé polévky nebo na brambory.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stačí vršek kořene rovně seříznout zhruba půl až centimetr pod vrškem. Seříznutou částí pak odřezek položíte do mističky s vodou a umístíte třeba na okno, aby rašící nať měla světlo a byla pěkně zelená.

Zhruba za deset dní sklidíte pár snítek čerstvé petrželky, kterou přidáte do salátu nebo nasekáte do polévky. Teprve pak zbytek kořene vyhodíte, ideálně do kompostu na zahradě nebo vermikompostéru (více např. zde), takže poslouží i do třetice.

A ještě ušetříte. Bylinky se sice ve většině supermarketů dají celoročně koupit čerstvé, ale jejich kvalita bohužel často nepříjemně pokulhává za cenou.

Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek




Bayer Foresto obojek pro psy nad 8kg 70cmBayer Foresto obojek pro psy nad 8kg 70cm

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.