Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Víte, co sbírat?

  9:00aktualizováno  9:00
Spoléhat lze skutečně jen na vlastní zkušenost, míru znalostí, a pokud je k dispozici, i na radu známého mykologa. Spoléhat se pouze na nějaký houbařský atlas v případě hub zcela neznámých může být i cesta do pekel.

Penízovka je velmi početný rod jedlých hub | foto: houbar.cz

Značná část popsaných otrav byla zapříčiněna záměnou podobných hub (muchomůrka panterová, holubinka nazelenalá, muchomůrka zelená nebo jízlivá, čirůvka májovka). 

. Pozor na houby sporné a jedovaté

Sporné

čechratka podvinutá

ucháč obecný

čirůvka zelánka

Jedovaté

muchomůrka červená

muchomůrka panterová

muchomůrka zelená

muchomůrka jízlivá

holubinka nazelenalá

čirůvka májovka

Houby rodu penízovka nepatří zrovna mezi ty, které houbař běžně dává do košíku. Ovšem existují druhy, které jsou kulinářsky významné.

Penízovka vřetenonohá se řadí mezi houby nejedlé a penízovka širokolupená také. Zato penízovka sametonohá je houbou jedlou.

Další spornou houbou je čechratka podvinutá, která je ve všech soudobých atlasech popisována jako jedovatá, někde i smrtelně, dále ucháč obecný, čirůvka zelánka. Jsou lidé, kteří uvedené houby běžně konzumují, jsou ale i případy, kdy po jejich požití následovaly těžké otravy nebo úmrtí.

Jsou ovšem i sporné houby z hlediska kulturního genu národa.
Ve střední Evropě nesbíráme a nekonzumujeme některé druhy ryzců a holubinek, které jsou u východoevropanů považovány za delikatesu po speciálních úpravách (ryzce peprné, pýřité, plstnaté, kravské, šeredné, holubinku zápašnou). Na druhé straně jsou země, kde se nesbírají např. hřiby, protože jejich sběr a konzumace není součástí zakořeněných návyků.

Autoři:




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Bělolanýž obecný v terénu
Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy,...  celý článek

A pak že nerostou. V Mladějovicích u Jičína nosí z lesa takovéhle hřiby.
Deště zvedají šance houbařů na úspěch. Hřiby teď rostou třeba u Jičína

Z Vysočiny, podhůří hor či z jihozápadních Čech hlásí lidé podle České mykologické společnosti nejvíc houbařských úlovků. Stejně ale vždy záleží na konkrétním...  celý článek

Borůvky v kosteleckých lesích už modrají.
VIDEO: Borůvky už modrají, hlásí čtenáři z východních Čech

První borůvky jsou vždycky radost, natož když zjistíte, že začaly zrát o něco dříve než obvykle. „Mám dojem, že většinou nosíme z lesa borůvky až tak o týden...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.