Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bloger ukázal, jak to bude vypadat, až vláda zdaní i houbaření

  16:03
Vtipná, i když trochu mrazivá kachna se šíří internetem jako blesk. Podle vládního návrhu bude podle ní zakázáno bez povolení volně houbařit. Úlovky budou zváženy a zdaněny podle sazebníku. A to včetně jedovatých muchomůrek.

Takový úlovek budete muset zdanit. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Na Facebooku se sešlo už přes dva a půl tisíce uživatelů, kteří by chtěli bojovat proti údajnému zdanění volného sběru hub v lesích. Není se co divit, houbaření patří k našim typickým disciplínám. Zprávu stvořil bloger Ondra Kňava jako křiklavý příklad toho, co ještě by u nás mohlo být zdaněno.

Blog o zdanění hub

Zde si přečtěte celý článek o zdanění nasbíraných hub Ondry  Kňavy.

"V případě blogu o konci sběru hub zdarma se jednalo o paralelu, co všechno nám naše vláda ještě zpoplatní. Blog jsem naplnil paradoxními situacemi, co by to všechno obnášelo, včetně zřízení funkce obecního vážiče hub, pracujícího jen ve všední dny," vysvětluje ve svém vyjádření pro server Hoax.cz, který se zabývá vysvětlováním klamavých, hromadně rozesílaných e-mailů.

Není se co divit – v době, kdy se uvažuje například i o zavedení dálničních známek pro silnice první třídy.

Zprávu si vzalo za své vysoké procento čtenářů a začalo ji přeposílat známým. "Vůbec mě nenapadlo, že by někdo bral zmíněný blog vážně. První nejistotu přinesla diskuse pod článkem, kdy již asi desetina přispívajících vše vážně vzala. Další nejistota přišla, když se do skupiny na Facebooku začali hlásit lidé a vyzývali zde k bojkotu vlády. Doufám, že se můj článek nestane inspirací pro naše ministerstvo financí, jak vydělat další kováky do děravého rozpočtu, který se právě připravuje," vysvětluje Kňava.

Není se co divit, že zpráva zabrala jako ryba na žížalu. Ve svém blogu totiž velmi věrohodně popisuje postupy legislativního schvalování tak, aby předpis unikl veřejnosti. "Média si ale vůbec nevšimla, že se blíží den D pro houby, borůvky, jahody a jiné lesní byliny. Tím dnem je 25. 7. 2011, kdy přijde na přetřes projednávání a očekávané schválení zákona o zákazu využívání státních lesů k bezplatnému sběru bylin, plodů rostlin a hub," popisuje.

První část blogu působí na první pohled věrohodně, je ale kupodivu, že mnozí neprozřeli nad citacemi jeho kamaráda, vědeckého tajemníka České mykologické společnosti Jana Borovičky (jeho blog najdete zde). Ten poskytl fiktivní rozhovor, ve kterém se zdanění vůbec nepodivuje.

"Nikomu nepřipadá divné, že chytat ryby se může pouze s povolenkou, stejné je to s lovem zvěře. Proč by houby nebo borůvky měly být výjimkou? Je to byznys, ve kterém se točí miliony korun ročně, a to zcela mimo kontrolu státních orgánů," odpovídá například Borovička.

V rozhovoru přiznává, že jako vědecký pracovník může sbírat houby zdarma jako předmět zkoumání. "Je to prostě zaměstnanecká výhoda," dodává. "Rodiny zaměstnanců MHD, policie, pracovníků pivovarů a jiní – ti všichni mají výhody, o kterých se mi ani nezdá. Já si jako vědec o taková zvýhodnění ani neškrtnu, tak proč ten humbuk kvůli několika klouzkům?"

Jak reaguje Borovička dnes? "Právě mi volala TV Prima a pět minut potom TV Nova, panika nabývá na intenzitě, ještě že za několik dní mizím na Aljašku."

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025