Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Skončí jedna katastrofa, začne druhá. Po dešti zase vylezou slimáci

aktualizováno 
Příští týden by se mělo počasí umoudřit a trochu sprchnout. Podle zahrádkářů se můžeme „těšit“, že zbytky úrody, které nesežehlo horko, sežerou plzáci. Předchozí vedra jim totiž nijak neuškodila, přežili to zahrabaní v humusu, stínu a v místech, kde vlhkosti na zahradě tolik neubylo.

Nejhorší je rozhodování: do pasti, nebo do sebe? | foto: Playtvak.cz

„Mohou přežít v pohodě v kompostu, kde mají dostatek živin a vlhkosti. Mohou být i v trvalkách, kde je listí, u vody. Je dobré být připraven a o to méně pak překvapen,“ říká Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu. 

Podle jeho informací se stoprocentně projeví to, jak máme na pozemku uklizeno. Je totiž známé, že španělákům se nejvíce daří v místech, kde jsme zapomněli hromadu kamení, staré fošny, hromadu listí.

Fotogalerie

Na to ostatně upozorňuje i hodinový manžel Jirka Houf z Playtvak.cz. „Nejlepší je prevence. Základem je mít posekanou zahradu, protože slimáci nesnášejí teplo. A pořádek,“ říká.

Podle jeho zkušeností je nejlepší slimáky fyzicky vysbírat. Přidává „lidové“ tipy, jak slimáky zlikvidovat. Někteří lidé slimáky půlí zednickou špachtlí, jiní je stříhají nůžkami. Tyto metody mají tu nevýhodu, že fyzickému sběru se stejně nevyhnete. Jde o to, že slimáci jsou kanibalové, takže když mrtvolky necháte na záhonech, přilákáte ty ostatní k hostině.

Je také proti používání chemie. „Zažil jsem, když se tím otrávil ježek a nebyl pěkný pohled sledovat, jak se trápí,“ vysvětluje. Není také dobré je solit, abyste si neničili půdu, jak vysvětluje malakoložka Dagmar Říhová z Přírodovědecké fakulty UK. Místo toho plzáky doporučuje likvidovat sběrem a následným spařením, či useknutím hlavy, což je mnohem humánnější likvidace než solení.

Hodinový manžel osobně dává přednost klasické variantě pivní pasti. Jak jinak, než z jeho oblíbené plastové lahve. Detailní postup si můžete pustit na videu. Doporučuje však nestavět pasti do vertikální polohy, jako prostou mističku s pivem. „Slimák se do pastičky dostane, napije se a po kolmé stěně se dostane zase pohodlně ven,“ je přesvědčený.

Proto staví horizontální pasti. Z boku lahve vyřízne podlouhlý otvor. „Když slimák vleze dovnitř, má daleko obtížnější úlohu, protože se stěny směrem vzhůru zavírají,“ vysvětluje.

Takovou past doporučuje zakopat do úrovně terénu na chladnější, stinné místo, kde lze předpokládat, že se tam slimáci budou více shromažďovat. „A taky vám bude pomaleji vysychat pivo,“ neopomněl zmínit praktickou radu.

Autor:




Nejčtenější

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.