Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Skončí jedna katastrofa, začne druhá. Po dešti zase vylezou slimáci

aktualizováno 
Příští týden by se mělo počasí umoudřit a trochu sprchnout. Podle zahrádkářů se můžeme „těšit“, že zbytky úrody, které nesežehlo horko, sežerou plzáci. Předchozí vedra jim totiž nijak neuškodila, přežili to zahrabaní v humusu, stínu a v místech, kde vlhkosti na zahradě tolik neubylo.

Nejhorší je rozhodování: do pasti, nebo do sebe? | foto: Playtvak.cz

„Mohou přežít v pohodě v kompostu, kde mají dostatek živin a vlhkosti. Mohou být i v trvalkách, kde je listí, u vody. Je dobré být připraven a o to méně pak překvapen,“ říká Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu. 

Podle jeho informací se stoprocentně projeví to, jak máme na pozemku uklizeno. Je totiž známé, že španělákům se nejvíce daří v místech, kde jsme zapomněli hromadu kamení, staré fošny, hromadu listí.

Fotogalerie

Na to ostatně upozorňuje i hodinový manžel Jirka Houf z Playtvak.cz. „Nejlepší je prevence. Základem je mít posekanou zahradu, protože slimáci nesnášejí teplo. A pořádek,“ říká.

Podle jeho zkušeností je nejlepší slimáky fyzicky vysbírat. Přidává „lidové“ tipy, jak slimáky zlikvidovat. Někteří lidé slimáky půlí zednickou špachtlí, jiní je stříhají nůžkami. Tyto metody mají tu nevýhodu, že fyzickému sběru se stejně nevyhnete. Jde o to, že slimáci jsou kanibalové, takže když mrtvolky necháte na záhonech, přilákáte ty ostatní k hostině.

Je také proti používání chemie. „Zažil jsem, když se tím otrávil ježek a nebyl pěkný pohled sledovat, jak se trápí,“ vysvětluje. Není také dobré je solit, abyste si neničili půdu, jak vysvětluje malakoložka Dagmar Říhová z Přírodovědecké fakulty UK. Místo toho plzáky doporučuje likvidovat sběrem a následným spařením, či useknutím hlavy, což je mnohem humánnější likvidace než solení.

Hodinový manžel osobně dává přednost klasické variantě pivní pasti. Jak jinak, než z jeho oblíbené plastové lahve. Detailní postup si můžete pustit na videu. Doporučuje však nestavět pasti do vertikální polohy, jako prostou mističku s pivem. „Slimák se do pastičky dostane, napije se a po kolmé stěně se dostane zase pohodlně ven,“ je přesvědčený.

Proto staví horizontální pasti. Z boku lahve vyřízne podlouhlý otvor. „Když slimák vleze dovnitř, má daleko obtížnější úlohu, protože se stěny směrem vzhůru zavírají,“ vysvětluje.

Takovou past doporučuje zakopat do úrovně terénu na chladnější, stinné místo, kde lze předpokládat, že se tam slimáci budou více shromažďovat. „A taky vám bude pomaleji vysychat pivo,“ neopomněl zmínit praktickou radu.

Autor:




Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.